Την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 12η μεσημβρινή πραγματοποιήθηκε έκτακτη Ειδική Συνεδρίαση της ΕΔΕΥΑ (Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης) στην Αθήνα, με θέμα την καταβολή – διευθέτηση της ετήσιας τακτικής επιχορήγησης στις ΔΕΥΑ σύμφωνα με το άρθρο 43 παρ. 2 του Ν.2065/92.

Μετά από πρόταση του Προέδρου της ΔΕΥΑ Καστοριάς, Γεωργίου Πετκανά, μέλους του Δ.Σ. της ΕΔΕΥΑ, συγκλήθηκε εκτάκτως το Δ.Σ. με την συμμετοχή εκπροσώπων των εννέα ΔΕΥΑ ανά την Ελλάδα που έχουν όμοιο πρόβλημα με την ΔΕΥΑ Καστοριάς.
Σημειώνεται πως η ΔΕΥΑΚ είναι από τις πρώτες Επιχειρήσεις που συστάθηκαν στους Δήμους και είναι ιδρυτικό Μέλος της Ένωσης.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 όταν συγκροτήθηκαν οι πρώτες ΔΕΥΑ δεν χορηγούνταν ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα όπως τα γνωρίζουμε σήμερα. Η μόνη διαθέσιμη πηγή χρηματοδότησης ήταν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία παρείχε δάνεια με πολύ υψηλά επιτόκια της εποχής, που ξεπερνούσαν το 16%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα επόμενα χρόνια για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις να καταβάλλονται μεν οι τόκοι, ωστόσο το κεφάλαιο να παραμένει ανεξόφλητο. Υπενθυμίζεται πως για την Καστοριά η δανειοδότηση ήταν απαραίτητη στα πλαίσια κατασκευής του δικτύου αποχέτευσης και λειτουργίας των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων.

Με τις τρέχουσες υποχρεώσεις οι εννέα ΔΕΥΑ δεν κατάφερναν πάντοτε να συγκεντρώνουν τα απαραίτητα χρήματα για τις δόσεις, με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν οι δανειακές υποχρεώσεις στα ύψη. Στη συνέχεια τα δάνεια αυτά ρυθμίστηκαν και το επιτόκιο μετά από δεκαετίες μειώθηκε δραστικά. Το Ελληνικό Δημόσιο αποφάσισε τελικά να είναι ο εγγυητής αυτών των δανείων, με τους ευνοϊκότερους όρους για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις σύμφωνα με το Ν. 2065/1992.

Το 2009 μετά από αίτημα των ενδιαφερομένων ΔΕΥΑ αποφασίσθηκε από το ΥΠΟΟ η εξόφληση του συνολικού χρέους που προέκυπτε από την ρύθμιση να γίνεται με την παρακράτηση του 30% από την ετήσια δικαιούμενη επιχορήγηση των εν λόγω ΔΕΥΑ από τον τακτικό προϋπολογισμό μέχρι ολοσχερούς εξόφλησης των χρεών.

Ενώ λοιπόν δεν υφίσταται λόγος οικονομικός, δεν υφίσταται λόγος πολιτικός, δεν έγινε αυτό εφικτό, πιθανόν για τεχνικό λόγο, των συστημάτων είσπραξης από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Αυτό αναγνωρίζεται μετά και τις επισημάνσεις των Υπουργών και στελεχών του ΥΠΟΟ.

Η μη καταβολή όμως της ετήσιας επιχορήγησης και είσπραξης των δόσεων έως σήμερα, αλλά και η ατέλεια του εισπρακτικού συστήματος έφεραν σε δύσκολη φορολογική θέση μεγάλες ΔΕΥΑ όπως της Λάρισας, Πτολεμαΐδας, Κέρκυρας, Χίου, Βόλου, Χαλκίδας, Ιωαννίνων, Καστοριάς και Ηρακλείου.

Ως εισηγητής και Προεδρεύων στην Έκτακτη αυτή συνεδρίαση Γ. Πετκανάς, πρότεινε την παράσταση εκπροσώπων σε αρμόδια πολιτικά και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΟΟ γνωστοποιώντας το θέμα και την εφαρμογή της απόφασης, την ένταξη ειδικού κωδικού στο εισπρακτικό πρόγραμμα που είναι ιδιαίτερο για τις ΔΕΥΑ, την καταβολή του 30% ως ελαχίστου ποσού στις ανωτέρω ΔΕΥΑ για την φορολογική απεμπλοκή τους ή τέλος την αναστολή καταβολής των τοκοχρεωλυτικών δόσεων μέχρι της οριστικής διευθέτησης του θέματος.

Μετά από διαλογική συζήτηση, με ομόφωνη απόφαση οι εκπρόσωποι των εννέα ΔΕΥΑ, αποδέχθηκαν την εισήγηση και δρομολόγησαν περαιτέρω ενέργειες.

Τομέας Ενημέρωσης ΔΕΥΑΚ