Ψήφισμα και παρέμβαση της Ευρωβουλευτού ΝΔ Ελίζας Βόζεμπεργκ

______________________________________________________________________

Με μεγάλη πλειοψηφία υιοθετήθηκε σήμερα, από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ψήφισμα για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στο διαδίκτυο. Το σχετικό ψήφισμα ήταν πρωτοβουλία της Ευρωβουλευτού ΝΔ Ελίζας Βόζεμπεργκ μαζί με τις συναδέλφους της από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που συμμετέχουν στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Monika Hohlmeier και Roberta Metsola και αποτελεί τη δέσμευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ανάληψη πρωτοβουλιών χωρίς καθυστερήσεις, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη πρόληψη και καταστολή τέτοιου είδους εγκλημάτων.

.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι σήμερα τα παιδιά είναι πιο εκτεθειμένα στον κίνδυνο να προσεγγίζονται από τους δράστες διαδικτυακά, δεδομένου ότι το 91% των παιδιών στην Ευρώπη ζουν σε νοικοκυριά με πρόσβαση στο ίντερνετ, που αποτελεί μέσο ψυχαγωγίας, επικοινωνίας αλλά και εκπαίδευσης για αυτά, στο εν λόγω ψήφισμα δίνεται προτεραιότητα στην εξασφάλιση ασφαλούς περιβάλλοντος για τα παιδιά στο διαδίκτυο. Παράλληλα, τονίζεται μεταξύ άλλων η ανάγκη για ενίσχυση της συνεργασίας των αρχών επιβολής του νόμου τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε διεθνές επίπεδο με στόχο τη διάσωση περισσότερων θυμάτων και την αποτελεσματικότερη διερεύνηση και εξάρθρωση των δικτύων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Σε παρέμβασή της η κα. Βόζεμπεργκ υπογράμμισε: “Η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων με όποιον τρόπο και να συντελείται είτε online είτε offline είναι ένα τερατώδες έγκλημα και δυστυχώς στις μέρες μας, εξαιτίας του διαδικτύου, δεν γνωρίζει σύνορα.  Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου ανά την Ευρώπη αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβαση σε διαδικτυακά στοιχεία, διότι οι δράστες κακοποίησης παιδιών χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο προηγμένα επίπεδα κρυπτογράφησης, ενώ δεν διαθέτουν την απαραίτητη εξειδίκευση και κατάρτιση με αποτέλεσμα ο εντοπισμός των εγκληματιών να καθίσταται όλο και δυσχερέστερος”. Μάλιστα, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής δεν παρέλειψε να επαινέσει τις προσπάθειες της χώρας μας σε αυτόν τον τομέα και το εξαιρετικό έργο που επιτελείται από τον επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υποστράτηγο Μανώλη Σφακιανάκη και της ομάδας του, που θεωρείται πρότυπο, με τις επιτυχίες να διαδέχονται η μία την άλλη.

Κλείνοντας την παρέμβασή της, η κα. Βόζεμπεργκ τόνισε: “Αν δεν αντιδράσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, θα χάσουμε αυτή τη μάχη, επειδή σήμερα όλα, ιδιαίτερα στο διαδίκτυο κινούνται με μεγάλη ταχύτητα. Οφείλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, είναι το μέλλον της Ευρώπης”!