Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει το ελληνικό χρηματιστήριο, (σ.σ. αυτή ήταν η απόφαση που είχε ληφθεί μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές) αναμένοντας την ΕΚΤ να αποφασίσει για το κατά πόσον οι έλληνες επενδυτές θα μπορούν ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς κεφαλαίων να πραγματοποιούν αγορές ή αν θα χρησιμοποιούν μόνο τα υπόλοιπα σε μετρητά που βρίσκονται στους λογαριασμούς που διαθέτουν στις χρηματιστηριακές εταιρίες και «φρέσκο» χρήμα, δηλαδή μετρητά που δεν βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς ελληνικών τραπεζών.

Κάτι που σημαίνει ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων και διαχωρισμού των επενδυτών σε έλληνες και ξένους. Την ίδια ώρα η διαπραγμάτευση και οι διακυμάνσεις των μετοχών θα είναι πολλών ταχυτήτων.

Ετσι, μετά από είκοσι εργάσιμες ημέρες με κατεβασμένα ρολά που μέτρησε το ΧΑ, μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις και διαβουλεύσεις μεταξύ, υπ. Οικονομικών, ΤτΕ, Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ΕΧΑΕ, αποφασίστηκε ότι σε λίγα 24ωρα από σήμερα θα χτυπήσει ξανά το καμπανάκι για την έναρξη των συναλλαγών, χωρίς ωστόσο να μπορεί κανείς με βεβαιότητα να εκτιμήσει αυτή τη στιγμή τις επιπτώσεις της παρατεταμένης αργίας που ξεκίνησε στις 29 Ιουνίου και έληξε χθες.

Πληροφορίες του moneypro αναφέρουν ότι την περασμένη Πέμπτη έγινε αγώνας δρόμου για να βρεθεί η φόρμουλα μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και να ανοίξει το ΧΑ την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να μην υποβαθμιστεί η ελληνική αγορά σε ειδική κατηγορία (standalone market) από τον οίκο αξιολόγησης FTSE, καθώς από το καταστατικό του οίκου προβλέπεται ότι μια αγορά που παραμένει κλειστή πάνω από 20 εργάσιμες χωρίς διαπραγμάτευση, κάτι που στην περίπτωση της ελληνικής αγοράς θα συνέβαινε την Δευτέρα, υποβαθμίζεται.

Στην περίπτωση του οίκου MSCI οι ημέρες «αργίας» είναι 40 πριν την υποβάθμιση, αλλά τα μηνύματα που είχαν φτάσει στην ΕΧΑΕ έκαναν λόγω για ανάλογη κίνηση υποβάθμισης πριν το 40ήμερο. Ένα είναι σίγουρο, όπως εκτιμούν μιλώντας στο moneypro στελέχη της αγοράς. Τίποτα δεν θα είναι όπως πριν. Ούτε για τις εισηγμένες, ούτε για τους επενδυτές, ούτε για τις χρηματιστηριακές, αλλά ούτε και για την ίδια την ελληνική οικονομία.

Η ζημιά που προκλήθηκε από το παρατεταμένο κλείσιμο του χρηματιστηρίου, αλλά και η ζημιά που θα συνεχίζει να προκαλείται από τον περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων, είναι σημαντική και θα απαιτήσει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να μπορέσει η ελληνική κεφαλαιαγορά να ανακτήσει την χαμένη αξιοπιστία της και να επανέλθει σε συνθήκες «κανονικότητας», κάτι που ασφαλώς προϋποθέτει και την αυστηρή υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε πρόσφατα η κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές.

Ωστόσο γρίφο αποτελεί η συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών, καθώς εκτιμάται ότι μέχρι να ξεκαθαρίσει το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση κάθε μίας από τις 4 συστημικές, θα υπάρξουν σοβαρές αναταράξεις, αφού η φημολογία και η σπέκουλα αναμένεται να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Αυτός ήταν και ο λόγος που έπεσε στο τραπέζι των συζητήσεων η ιδέα, ναι μεν να ανοίξει το χρηματιστήριο, να παραμείνουν δε εκτός διαπραγμάτευσης οι τραπεζικές μετοχές για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Το ποιος έχει δίκιο προφανώς και θα το διαπιστώσουμε την ερχόμενη εβδομάδα καθώς αποφασίστηκε να επαναδιαπραγματευθεί το σύνολο των μετοχών, τραπεζικών και μη.

Όπως και να έχει, αυτό που είναι σίγουρο ότι θα συμβεί από την ερχόμενη εβδομάδα είναι ότι αφενός θα απεγκλωβιστούν κεφάλαια ύψους 47 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου, όση είναι δηλαδή η κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου με τιμές κλεισίματος της 29ης Ιουνίου, καθώς οι μετοχές θα διαπραγματεύονται εκ νέου και αφετέρου τα μετρητά που έχουν εγκλωβιστεί σε χρηματιστηριακούς λογαριασμούς χιλιάδων επενδυτών, που δεν ήταν δυνατόν να αξιοποιηθούν λόγω της τραπεζικής αργίας.

Την ίδια ώρα, με την επανέναρξη των συναλλαγών αναμένεται να περιοριστεί ο κίνδυνος της απόλυτης απομόνωσης του ελληνικού χρηματιστηρίου σε μία περίοδο που οι άμεσες αλλά και οι έμμεσες επενδύσεις στη χώρα είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητες για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να ξαναβρεί το βηματισμό της και να προσδοκά βάσιμα την ανάπτυξη όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Πάντως στέλεχος μεγάλης ΑΧΕ έλεγε στο moneypro: «Όσο λιγότεροι περιορισμοί υπάρξουν στη χρηματιστηριακή αγορά τόσο πιο εύρυθμη θα είναι η λειτουργία της. Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι είναι επιτακτική πλέον ανάγκη ν’ αρχίσει η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το συντομότερο δυνατόν και το σημαντικότερο… ανάπτυξη χωρίς χρηματιστήριο και ιδιωτική πρωτοβουλία δεν υφίσταται»!

 

Τι θα ισχύσει

-Σίγουρα αλλάζουν τα όρια μεταβλητότητας (volatility) έτσι ώστε να μην προκληθεί τεράστια ζημιά από ενδεχόμενο ξεπούλημα μετοχών. Μέχρι χθες το όριο παύσης των συναλλαγών για τις μετοχές σε περίπτωση βίαιης υποχώρησης, ήταν το 10% για ένα διάστημα 3+2 λεπτών και τα επόμενα βήματα ήταν ανά 5%. Αυτά τα όρια περιορίζονται και παράλληλα αυξάνεται ο χρόνος παύσης για να ηρεμεί η αγορά.

– Σίγουρα θα απαγορευτεί το short selling ελληνικών μετοχών. Κάτι ανάλογο έχει αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κεφαλαιαγορών (ESMA) από την πρώτη μέρα που επιβλήθηκε η τραπεζική αργία, για τα ADRs των ελληνικών εταιριών που διαπραγματεύονται σε διεθνή χρηματιστήρια

– Σίγουρη η ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων για ξένους επενδυτές. Δηλαδή οι ξένοι θα έχουν την δυνατότητα όχι μόνο να αγοράζουν μετοχές φέρνοντας χρήματα από το εξωτερικό, αλλά και να λαμβάνουν σε λογαριασμούς τους στο εξωτερικό το σύνολο των χρημάτων που θα προκύπτει από το προϊόν της πώλησης.

-Παραμένει ανοιχτό (σ.σ. αναμένονταν η απόφαση της ΕΚΤ μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές) αν θα υπάρξει περιορισμός κίνησης κεφαλαίων για τους Έλληνες επενδυτές για αγορές μετοχών. Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΤτΕ ήταν ιδιαίτερα αρνητική στην απελευθέρωση της κίνησης των κεφαλαίων για χρηματιστηριακές συναλλαγές, καθώς θεωρούσε ότι χρήματα από ελληνικές καταθέσεις θα φύγουν στο εξωτερικό εφόσον οι Έλληνες αγοράζουν μετοχές τις οποίες θα πωλούν οι ξένοι που θα έχουν πλήρη ελευθερία διακίνησης κεφαλαίων.

 

Πηγή: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ