E-002176/2021 ( η ερώτηση)
Απάντηση της αντιπροέδρου κ. Jourová εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (23.7.2021)

Για να ευδοκιμήσει η δημοκρατία, τα ελεύθερα και πολυφωνικά μέσα ενημέρωσης είναι ουσιαστικής σημασίας. Όπως επιβεβαιώνουν τα πορίσματα της έκθεσης του 2020 για το κράτος δικαίου1, δημοσιογράφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με διάφορες απειλές και επιθέσεις σε αρκετά κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η Επιτροπή επεξεργάζεται μέτρα που έχουν εξαγγελθεί στο σχέδιο δράσης για την ευρωπαϊκή δημοκρατία2 προκειμένου να βελτιωθεί η ασφάλεια των δημοσιογράφων, να αντιμετωπιστούν οι καταχρηστικές πρακτικές προσφυγής στη δικαιοσύνη σε βάρος τους και να αυξηθούν οι ευκαιρίες χρηματοδότησης της Ένωσης, μεταξύ άλλων για την ερευνητική δημοσιογραφία. Επίσης, η Επιτροπή διερευνά τη δυνατότητα περαιτέρω νομοθέτησης στον εν λόγω τομέα μέσω της «πράξης για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης».

Η Επιτροπή γνωρίζει τις επιπτώσεις που έχει η πανδημία COVID στα κράτη μέλη. Εναπόκειται κυρίως στα κράτη μέλη να αποφασίζουν σχετικά με τους τρόπους πληρωμής στα μέσα ενημέρωσης για ενημερωτικές εκστρατείες που σχετίζονται με τη νόσο COVID. Ωστόσο, στο σχέδιο δράσης για την ευρωπαϊκή δημοκρατία, η Επιτροπή υπογράμμισε τη σημασία που έχει η εφαρμογή κανόνων διαφάνειας και δίκαιων κριτηρίων για την κατανομή των κρατικών διαφημίσεων. Στην έκθεση του 2020 για το κράτος δικαίου επισημαίνεται ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη εξέφρασαν ορισμένες ανησυχίες όσον αφορά τη διαφάνεια της κατανομής των κρατικών διαφημίσεων που σχετίζονται με την πανδημία. Επιπλέον, σε αρκετές περιπτώσεις, η Επιτροπή επέμεινε ότι η στήριξη στον τομέα των μέσων ενημέρωσης θα πρέπει να παρέχεται με τρόπο που να σέβεται και να προάγει την ελευθερία και την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης3.

Η Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση της ελευθερίας και της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης σε όλα τα κράτη μέλη. Η έκθεση της Επιτροπής του 2021 για το κράτος δικαίου θα αναλύσει, μεταξύ άλλων, τις εξελίξεις στα κράτη μέλη όσον αφορά την ανεξαρτησία και την αποτελεσματικότητα της ρυθμιστικής αρχής των μέσων ενημέρωσης, τη διαφάνεια του ιδιοκτησιακού τους καθεστώτος, τη νομοθεσία για την κρατική διαφήμιση, και θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στις εξελίξεις που σχετίζονται με την πανδημία COVID και την προστασία των δημοσιογράφων.

1 https://ec.europa.eu/info/publications/2020-rule-law-report-communication-and-country-chapters_el
2 https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/new-push-european-democracy/european-democracy- action-plan_el
3 Μεταξύ άλλων και στην ετήσια στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη 2021 — https://eur-lex.europa.eu/legal- content/EN-EL/TXT/?from=en&uri=CELEX%3A52020DC0575