Σχεδόν όλα τα βουλευτικά του προνόμια αποποιείται ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ, Σπύρος Γαληνός, όπως γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του.
«Με αφορμή τον θόρυβο που γίνεται για τα προνόμια των Βουλευτών, και ανεξαρτήτως των στόχων που υπηρετεί η επιχειρούμενη απαξίωση και απονομιμοποίηση του πολιτικού κόσμου της πατρίδας μας νοιώθω την ανάγκη να γνωρίσω στους συμπατριώτες μου της Λέσβου, της Λήμνου και του Αϊ Στράτη τα προνόμια που έχω αποποιηθεί» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο βουλευτής Λέσβου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ποια είναι αυτά;
– Το επίδομα ενοικίου των 1.000 ευρώ.
– Το βουλευτικό αυτοκίνητο.
– Την πρώτη θέση στα αεροπορικά ταξίδια από και προς τον νομό Λέσβου
– Την απόσπαση δύο αστυνομικών
– Την απόσπαση ενός δημοσίου υπαλλήλου
– Τις χρηματικές αποζημιώσεις από την συμμετοχή του στις επιτροπές, τις οποίες (όπως τονίζει) τις χρησιμοποιώ για να καλύψω ανάγκες στον νομό Λέσβου.
Παράλληλα, ο κ. Γαληνός δηλώνει κατηγορηματικά ότι «κανείς από τους αποσπασμένους υπαλλήλους και τους συνεργάτες μου δεν είναι κοντινός ή μακρινός συγγενής μου» αλλά ότι εάν ποτέ προκύψει θέμα, δεν θα κάνει χρήση του νόμου περί ασυλίας βουλευτών, την κατάργηση του οποίου έχει προτείνει.
«Είμαι νέος Βουλευτής, τα προνόμια τα βρήκα, δεν τα δημιούργησα. Εξ αρχής χρησιμοποίησα μόνον ότι ήταν αναγκαίο για να κάνω αποτελεσματικά την εργασία μου.
Τα υπόλοιπα προσπάθησα να τα αξιοποιήσω υπέρ του Νομού μας και όπου αυτό δεν ήταν δυνατόν, τα αποποιήθηκα. Πιστεύω, ότι σήμερα, την ώρα της πολυεπίπεδης κρίσης ο τόπος έχει ανάγκη από βουλευτές που να ισχυροποιούνται μέσα από μια υγιή και γνήσια σχέση εμπιστοσύνης με τις τοπικές κοινωνίες» καταλήγει ο κ. Γαληνός.
Προνόμια Βουλευτών :

1. Μηνιαίος μισθός 6.100 ευρώ. 2. Σύνταξη μετά από 4 χρόνια βουλευτικής θητείας. Ποσό σύνταξης μηνιαίως 4.880 ευρώ. 3. Για συμμετοχή σε επιτροπές, 250 ευρώ την ώρα… 4. Οι βουλευτές της επαρχίας παίρνουν το μήνα 1.000 ευρώ για ενοίκιο. 5. Όλοι οι βουλευτές παίρνουν άπαξ 1.500 ευρώ για οργάνωση γραφείου και 1.000 ευρώ τις γιορτές λόγω αυξημένης επικοινωνίας με τους ψηφοφόρους τους. Το Δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας είναι ξεχωριστά. … … 6. Δικαιούνται 104 αεροπορικά εισιτήρια ετησίως δωρεάν και απεριόριστες μετακινήσεις με ΟΣΕ και ΚΤΕΛ. 7. Πολυτελές αυτοκίνητο, δωρεάν καύσιμα με επίδομα 600 ευρώ το μήνα, ένα χωροφύλακα για φρουρό, 4 κινητά τηλέφωνα τελευταίας τεχνολογίας και ένα στο σπίτι, σταθερό, όλα δωρεάν. 8. Απολαμβάνουν πλήρους ασυλίας για όποιο αδίκημα διαπράξουν κατά τη διάρκεια της θητείας τους ως βουλευτές. 9. Δεν πληρώνουν φόρο για ένα μέρος του μισθού ή της συντάξεως. 10. Δικαιούνται γραμματειακή υποστήριξη για 4 υπαλλήλους και 1 επιστημονικό συνεργάτη. Όλους αυτούς τους πληρώνει το Δημόσιο. 11. Δικαιούνται άτοκα δάνεια ως βουλευτές και ως επαγγελματίες. 12. Δωρεάν γυμναστήριο, σάουνα, νηπιαγωγείο για τα παιδιά τους. 13. Τηλεφωνική ατέλεια. 14. Δωρεάν επισκέψεις σε αρχαιολογικούς και καλλιτεχνικούς χώρους. 15. Δωρεάν διόδια. 16. Δωρεάν εισιτήρια, ξενοδοχεία, γεύματα όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό ως μέλη επιτροπών κλπ