40 χρόνια αποτυχημένων κυβερνήσεων, ΠΑΣΟΚ & Ν.Δ ( εδώ είναι και η τεράστια ευθύνη) ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ 6 χρόνια με ΜΝΗΜΟΝΙΑ.

3 δραματικά και απαράδεκτα μνημόνια σοκάρουν και μας καταστρέφουν.

Τον Οκτώβριο, τα ψέματα τελειώνουν. Τα εκατομμύρια των Ελλήνων, θα απολέσουν την ιδιότητα του «ψηφοφόρου» επιστρέφοντας σε αυτή του φορολογούμενου ο οποίος θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπος με -σχεδόν- το σύνολο των μέτρων που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι.

Το συνολικό ποσό που θα πρέπει να εισπραχθεί μόνο από φόρους θα πρέπει να κινηθεί ανάμεσα στα 3,5-4 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να υπάρχουν πιθανότητες εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο πλαίσιο των αναθεωρημένων στόχων (πρωτογενές έλλειμμα 0,25%).

Ο ΕΝΦΙΑ, θα χρεωθεί στις ηλεκτρονικές μας μερίδες στο Taxis, οι μικρομεσαίοι θα πρέπει να καταβάλουν τις πρώτες τριμηνιαίες δηλώσεις με τους αυξημένους συντελεστές ΦΠΑ –οι οποίες θα αποτυπώνουν και την πτώση στην κατανάλωση λόγω capital controls- η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι πρόκειται να συμβεί με τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και να επιβάλλει τους αυξημένους συντελεστές σε ξενοδοχεία και νησιά. ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ, θα είναι, αναμφίβολα, τα πιο βαριά φορτία του Οκτώβρη. Όμως ο κατάλογος δεν θα σταματήσει εκεί.

Το παζλ θα συμπληρωθεί με την αποστολή ειδοποιητηρίων στα ανασφάλιστα οχήματα, με την αύξηση του ύψους των δόσεων στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με την λήξη οριστικών αποφάσεων για τη φορολόγηση του πετρελαίου θέρμανσης των καταναλωτών αλλά και του πετρελαίου κίνησης των αγροτών.

Οι αγρότες θα υποστούν την αναδρομική επιβάρυνση λόγω αύξησης της προκαταβολής φόρου ενώ αντίστοιχη θα είναι η τύχη και για τις μεγάλες επιχειρήσεις (ΑΕ και ΕΠΕ).

Όσο για τον λογαριασμό του Οκτώβρη και το πώς θα πρέπει να μαζευτούν οι φόροι των τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ; 650 εκατομμύρια ευρώ θα πρέπει να πληρωθούν μόνο για την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ θα πρέπει να εισπραχθούν μόνο από τον ΦΠΑ ενώ από τα νομικά πρόσωπα –και λόγω της αυξημένης προκαταβολής- θα πρέπει να συγκεντρωθούν περίπου 500 εκατ. ευρώ. Το μηνιαίο ποσό για την εξυπηρέτηση της ρύθμισης των 100 δόσεων, από τα 60-70 εκατ. ευρώ μπορεί να ξεπεράσει τα 80-90 εκατ. ευρώ λόγω αύξησης επιτοκίου και μείωσης δόσεων.

ΥΣΤΕΡΗΣΗ. Την ώρα που τα κόμματα υπόσχονται ότι θα βρουν «ισοδύναμα» για να αποτρέψουν την επιβολή του ΦΠΑ στην εκπαίδευση –μέτρο που έχει δημοσιονομική επίπτωση 170 εκατ. ευρώ μόνο για φέτος και 240 εκατ. ευρώ για το 2016- η μέχρι τώρα πορεία των εσόδων δείχνει πολύ μεγάλη υστέρηση από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.

Στο 7μηνο, συγκεντρώθηκαν μόλις 7,67 δις. ευρώ έναντι στόχου 8,27 δις. ευρώ και περυσινές εισπράξεις 7,97 δις. ευρώ στο ίδιο διάστημα. Όλα τα μέτρα που ελήφθησαν τον Ιούλιο –και τα οποία δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη στο σύνολό τους- υποτίθεται ότι θα πρέπει να αποδώσουν φέτος περί τα 800 εκατ. ευρώ επιπλέον για να κλείσει ο προϋπολογισμός.

Θα συμβεί όμως αυτό; Θα ξεπεράσουν οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του έτους; Όταν τον Ιούλιο γινόταν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η εκτίμηση, δεν είχαν φανεί ακόμη οι επιπτώσεις από τα capital controls. Ήδη, η μείωση των εισαγωγών μόνο για τον Ιούλιο έφτασε στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ μέσα σε έναν μήνα, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,8% του ΑΕΠ.

Οι πρώτες πληροφορίες, κάνουν λόγο για περαιτέρω μείωση στις εισαγωγές της τάξεως των 750 εκατ. ευρώ και τον Αύγουστο. Αυτή η επίδοση θα έχει επίπτωση στην κατανάλωση και κατά συνέπεια στις εισπράξεις του ΦΠΑ κάτι που ουσιαστικά θα φανεί τον Οκτώβριο.

Ενώ λοιπόν οι πιθανότητες οι δημοσιονομικοί στόχοι να μην επιτευχθούν είναι υπαρκτοί, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ «υπόσχονται» ότι θα ακυρώσουν τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση κάτι όμως που θα τους υποχρεώσει να επιβάλλουν έναν άλλο φόρο που θα φέρει 168 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε… δύο μήνες.

Χρονικά περιθώρια δεν υπάρχουν και το τοπίο του ΦΠΑ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει την πρώτη εβδομάδα μετά τις εκλογές καθώς εκτός από το ζήτημα της εκπαίδευσης, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να καθορίσει σε ποια νησιά θα επιβληθούν από 1η Οκτωβρίου οι αυξημένοι συντελεστές (ουσιαστικά θα αποφασίσει ποιοι νησιώτες θα παραμείνουν στο απυρόβλητο μέχρι τον Ιούνιο ή τον Δεκέμβριο του 2016 και ποιοι όχι) αλλά και πώς θα επιβληθεί ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία επίσης από 1/10.

 

Θα βεβαιωθούν 3,3 δισ. ευρώ

Η έννοια του ΕΝΦΙΑ σκόπιμα απουσιάζει από την ρητορική της προεκλογικής περιόδου. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, όχι μόνο θα κληθούν να πληρώσουν τα ίδια με πέρυσι, αλλά θα έχουν και λιγότερες δόσεις στη διάθεσή τους για να εξοφλήσουν.

Ο ίδιος ο νόμος, δίνει το περιθώριο στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να δημοσιεύσει τα ειδοποιητήρια μέχρι τις 26 Οκτωβρίου δηλαδή αρκετά μετά τις εκλογές. Το αν θα εξαντληθεί αυτό το χρονικό περιθώριο ή όχι, θα φανεί στην πράξη. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Η ΓΓΔΕ δεν θα βεβαιώσει 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι ο εισπρακτικός στόχος για φέτος, αλλά 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ με στόχο, από αυτά, να καταλήξουν τελικώς στα κρατικά ταμεία τα 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ. Το μόνο θετικό φέτος είναι ότι οι εκπτώσεις που προβλέπει ο νόμος, θα συμπεριληφθούν στο αρχικό εκκαθαριστικό (σ.σ.: μείον 50% για άτομα με εισόδημα έως 9000 ευρώ, απαλλαγή για πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία που έχουν χαμηλό εισόδημα αλλά και έκπτωση 20% για μη ηλεκτροδοτούμενους χώρους) και δεν θα χρειαστεί δεύτερη και τρίτη εκκαθάριση όπως πέρυσι.

ΕΝΦΙΑ: 650 εκατ. ευρώ μόνο για την 1η δόση

ΦΠΑ: Τουλάχιστον 1,2 δις. ευρώ

Φόρος νομικών προσώπων: Περίπου 500 εκατ. ευρώ

Δόση ρύθμισης ληξιπρόθεσμων: 80-90 εκατ ευρώ