11:17 – ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ολοκληρώθηκε η συζήτηση των Επικαίρων Ερωτήσεων και εισερχόμεθα στην ημερήσια διάταξη των
ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Θα συζητηθεί η υπ. αριθμ. 16/22.1.2010 επερώτηση κατά το άρθρο 134 παρ. 2 του Κανονισμού της Βουλής του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ζήση Τζηκαλάγια προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας σχετικά «με την κρίση της γουνοποιίας».
Πριν δώσω το λόγο στον επερωτώντα κ. Ζήση Τζηκαλάγια, σας ανακοινώνω ότι ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Τασούλας μας γνωρίζει ότι στη συζήτηση αυτής της επερώτησης του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ορίζεται κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας ο Βουλευτής κ. Σταύρος Καλαφάτης.
Ορίστε, κ. Τζηκαλάγια, έχει το λόγο.

(SM)

(SS)
Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υφυπουργέ, κύριοι συνάδελφοι, εμείς που βρισκόμαστε εδώ και όλοι όσοι μας ακούν, οι περισσότεροι Έλληνες, πάρα πολλοί στην Ευρώπη αλλά και αρκετοί σε όλο τον κόσμο όταν ακούν για Καστοριά, το μυαλό τους πάει στη γούνα. Και όταν αναφέρονται στην γούνα, συνειρμικά η σκέψη τους επιστρέφει στην Καστοριά. Αυτή η αμφίδρομη σχέση υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Καστοριά γνώρισε μία τεράστια οικονομική ανάπτυξη και ευημερία. Αυτό εξασφάλισε μεγάλη κοινωνική γαλήνη και συνοχή τουλάχιστον μέχρι το 1990. Από τότε άρχισε να ξεσπά μία βαθιά κρίση στην γουνοποιία, η οποία τα επόμενα χρόνια είχε κάποια σκαμπανεβάσματα. Εδώ και ενάμισι όμως χρόνο, μετά την διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση του Σεπτεμβρίου του 2008, η κατάσταση είναι τραγικότερη.
Γι’ αυτό προερχόμενος από οικογένεια γουναράδων, αλλά κυρίως έχοντας την τιμή να εκπροσωπώ τον νομό Καστοριάς στην Βουλή των Ελλήνων και παρά την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κλάδος σήμερα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε τα 2/3 του εισοδήματος που μπαίνει στην Καστοριά, προέρχεται πάλι από τη γουνοποιία. Γι’ αυτό η αγωνία μας είναι τεράστια, να κάνουμε αυτά που πρέπει για να βοηθήσουμε τον κλάδο.
Θα ήθελα να πω λίγα πράγματα για το ιστορικό. Οι πρώτες αναφορές που γίνονται για τη γούνα, είναι από τον 14ο αιώνα. Σίγουρα, όμως, εδώ και 400 περίπου χρόνια, υπάρχει γουνοποιία στην περιοχή της Καστοριάς. Πρώτη φορά τον 18ο αιώνα, η γούνα ταυτίζεται με την κομψότητα. Μέχρι το 1894 δουλευόταν αποκλειστικά στο χέρι, από τότε άρχισαν να εμφανίζονται και οι πρώτες μηχανές.
Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Καστοριά και ο άξονας μέχρι τη Σιάτιστα, όπως λέμε εμείς στην περιοχή μας, έγινε το μεγαλύτερο διεθνές κέντρο επεξεργασίας των γουναρικών.
Θέλω αυτή τη στιγμή να δηλώσω κατηγορηματικά ότι όσον αφορά την γουνοποιία από την εκτροφή των γουνοφόρων ζώων μέχρι το να γίνει ένα έτοιμο ένδυμα και να φορεθεί από μία γυναίκα και ίσως και από άνδρα, μιλάμε για πολύ αυστηρές προδιαγραφές σε όλη αυτή τη διαδικασία. Η διαδικασία είναι 100% οικολογική.
Ας πούμε μερικά πράγματα για το πως έχει η κατάσταση σήμερα που μπορεί να μιλάμε για μεγάλη κρίση, αλλά πανευρωπαϊκός και διεθνώς την τελευταία πενταετία παρατηρείται μία τάση σταθεροποίησης στην αγορά της γούνας. Αυτό το γεγονός οφείλεται στους εξής καθοριστικούς παράγοντες. Οι οικονομίες των δυτικών χωρών παρουσιάζουν έντονα σημάδια ανάκαμψης, επομένως οι οικονομικές συγκυρίες είναι ευνοϊκότερες για την κατανάλωση ειδών πολυτελείας.
Οι διάφορες οργανώσεις και τα κινήματα που μάχονται υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων, βρίσκονται σε ύφεση. Οι δραστηριότητές τους έχουν μπει στο περιθώριο και οι καταναλωτές δεν επηρεάζονται πλέον από τις ακραίες απόψεις τους. Το άνοιγμα νέων και παρθένων αγορών -όπως αυτές των ανατολικών χωρών- είναι πολύ σημαντικό, γιατί σε αυτές τις χώρες το γουναρικό αποτελεί ένα σύμβολο πλούτου και υψηλής κοινωνικής θέσης, αλλά και κυρίως λόγω του ότι οι κλιματολογικές συνθήκες των χωρών αυτών καθιστούν το γουναρικό αναντικατάστατο λειτουργικό ένδυμα.
Επίσης, η Κίνα, το Χόνγκ Κονγκ και η Νότια Κορέα έχουν εισβάλει δυναμικά στον κλάδο τα τελευταία χρόνια τόσο στην παραγωγή όσο και στην εμπορία έτοιμων γουναρικών, τα οποία –τονίζεται- ότι σε μεγάλο ποσοστό προορίζονται για εσωτερική κατανάλωση, η οποία όλο και αυξάνεται λόγω της ανάπτυξης των οικονομιών των χωρών αυτών.
Ένας άλλος καθοριστικότατος ρόλος στην ανάπτυξη είναι η θριαμβευτική επιστροφή της γούνας στη μόδα είτε ως ολόκληρο ένδυμα είτε ως γαρνίρισμα σε ρούχα άλλου υλικού και αξεσουάρ. Δίνεται πλέον έμφαση σε μη συμβατικά κομμάτια προοδευτικά και καινοτόμα, τα οποία μπορούν να φορεθούν όλες τις ώρες. Επίσης, το ενδιαφέρον των καταναλωτών τραβούν τα διπλής όψεως γουναρικά και τα κουρεμένα. Η μέση ηλικία των πελατών έχει μειωθεί έως και 10 έτη σε πολλές περιπτώσεις.
Θα ήθελα να αναφέρω μερικά σημαντικά στοιχεία. Είπαμε ότι η γούνα είναι κυρίως εξαγώγιμο προϊόν. Το 55% των εξαγωγών γίνεται προς τη Ρωσία ή εάν θέλετε προς τις δημοκρατίες της τέως Σοβιετικής Ένωσης. Το 21% περίπου των εξαγωγών γίνεται προς τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και κυρίως στην πόλη του Ντουμπάι. Άρα, λοιπόν, η Ρωσία και το Ντουμπάι αποτελούν το 75% των εξαγωγών. Περίπου το 15% των εξαγωγών είναι από τις Ηνωμένες Πολιτείες με 6,5%, την Γερμανία με 4,4%, την Ιταλία με 3%.
Πρέπει να σημειώσουμε, όμως, ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη αυξητική τάση στις εξαγωγές προς τη Ρωσία, το Ντουμπάι και –από τις άλλες με τα μικρότερα ποσοστά- υπάρχει πτώση στις εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και Γερμανία και άνοδος μόνο προς Ιταλία.
Οι στόχοι που έχουμε στη γουνοποιία είναι να ξεπεράσουμε την εξωστρέφεια του κλάδου με το άνοιγμα στις διεθνείς αγορές. Ενδιαφέρον μας είναι η ισχυροποίηση της ελληνικής παρουσίας στις αγορές που ήδη κυριαρχούμε, δηλαδή στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Παράλληλα, ενδιαφέρον μας είναι η δυναμική είσοδος και η εδραίωσή μας στις ανερχόμενες παγκόσμιες αγορές, όπως είναι η Κίνα.
Πιστεύουμε, μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την επόμενη πενταετία, ότι η περιοχή Καστοριάς, Άργους Ορεστικού, Σιάτιστας μπορεί να ανεβάσει την παραγωγή και την απασχόληση κατά 40% με 50%.
Θα αναφέρω συνοπτικά τα κύρια χαρακτηριστικά της ελληνικής καστοριανής γουνοποιίας. Είναι εξαγωγικό προϊόν σε ποσοστό 98%. Το 2007-2008 πουλήθηκαν 250.000 ενδύματα αξίας 400.000.000 ευρώ. Είναι τέταρτο εξαγωγικό προϊόν της ελληνικής οικονομίας. Είναι πρώτο εξαγώγιμο προϊόν προς την Ρωσία. Το 32% από τις ελληνικές εξαγωγές προς το εξωτερικό είναι γούνες. Πρώτη έρχεται η γούνα. Το 2008 επισκέφθηκαν την Ελλάδα 250.000 Ρώσοι πολίτες, το 40% από αυτούς ήρθε για να αγοράσει γουναρικό.
Ο Νομός Καστοριάς, παρά τον μικρό πληθυσμό του, είναι 7ος Νομός στην Ελλάδα σε εξαγωγές μετά δηλαδή την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Βοιωτία, το υπόλοιπο Αττικής, τη Λάρισα, τη Μαγνησία. Φανταστείτε, λοιπόν, πόσο μεγάλο είναι το νούμερο.
Αυτή τη στιγμή το μόνιμο απασχολούμενο εργατικό δυναμικό είναι περίπου 1.200 άτομα, το εποχιακό είναι 800 άτομα, οι αυτοαπασχολούμενοι είναι 1.100 άτομα. Όσον αφορά τις παραγωγικές μονάδες υπάρχουν 20 μεγάλες μονάδες, 80 μεσαίες, 600 μικρές και πολύ μικρές. Υπάρχουν περίπου 30 εκτροφεία γουνοφόρων ζώων και 56 βαφεία-φινιστήρια και εμπορίας πρώτης ύλης.
Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κλάδου είναι η συγκέντρωση σε μία μικρή γεωγραφική περιοχή, η εξειδίκευση του εργατικού δυναμικού με ιδιαίτερα ξεχωριστά χαρακτηριστικά ποιότητας, τεχνοτροπίας και παραγωγής, η γειτνίαση με τις αγορές χωρών της Ανατολικής Ευρώπης με κοινές συνήθειες και κοινή θρησκεία, η χρήση ανανεώσιμης φυσικής πρώτης ύλης, χωρίς κατάλοιπα για το περιβάλλον, οι υποδομές της περιοχής, το αεροδρόμιο -το οποίο όμως πρέπει να ξέρετε είναι δεύτερο σε μήκος μετά το Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», σε έναν μήνα θα έχουμε κάθε ημέρα πτήσεις μέσω της διαδικασίας της άγονης γραμμής- το οδικό μας δίκτυο, το οποίο έχει ολοκληρωθεί, οι σύγχρονες νέες εγκαταστάσεις για πολλές επιχειρήσεις.
Υπάρχουν δυνατότητες καθετοποίησης της παραγωγής με νέες επενδύσεις, όπως είπαμε, που έγιναν. Συγκεκριμένα έγιναν τριάντα πέντε επιχειρήσεις στον πρωτογενή τομέα, φάρμες, δύο νέα σύγχρονα μεγάλα φινιστήρια-βαφεία, τα οποία είναι ακόμη στη φάση της έναρξης της λειτουργίας.
Τα μειονεκτήματα του κλάδου είναι η έλλειψη κεφαλαίου και ρευστότητας ειδικά απέναντι στον αυξανόμενο ανταγωνισμό με την Κίνα, τα σχετικά μικρά μεγέθη των επιχειρήσεων, η έλλειψη κατοχύρωσης του επαγγέλματος και του ελληνικού ονόματος -το brand name που λέμε- η έλλειψη σχολών επιπέδου ΤΕΙ, εξειδικευμένων σε στελέχη διοίκησης και μάρκετινγκ και σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και σχεδιαστών.
Επίσης, μειονέκτημα είναι η μη λήψη από την πλευρά της πολιτείας παρά την πρωτοφανή οικονομική κρίση, επαρκών μέτρων στήριξης για τις επιχειρήσεις και την απασχόληση, η αλλαγή στην καταναλωτική συμπεριφορά λόγω κλιματικών αλλαγών και κινημάτων anti-fur -κατά της γούνας – και η έλλειψη οργανωτικού μοντέλου διαχείρισης και δομής της ρωσικής οικονομίας, που αποτελεί βασικό μας πελάτη.
Να σας πω μερικά πράγματα για τις κρίσεις που συνέβησαν αυτά τα χρόνια, για να κατανοήσετε που βρισκόμαστε σήμερα. Η πρώτη μεγάλη κρίση έγινε το 1987, κράτησε μέχρι το 1991. Μετά το 1991, που έπεσαν τα καθεστώτα του τέως ανατολικού μπλοκ, είχαμε μία ικανοποιητική ανάκαμψη. Είχαμε πάλι μία ύφεση το 1998 με την υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος του ρουβλίου,. Ξανααναπτύχθηκε ο κλάδος. Αλλά το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε από τον Οκτώβριο του 2008 και μετά δεν έχει προηγούμενο.
Ξέρετε η αγορά των γουναρικών, των δερμάτων γίνεται την άνοιξη. Δουλεύονται και πουλιούνται το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Όταν συνέβη η κρίση, όλοι ήταν έτοιμοι να πουλήσουν. Δεν μπόρεσαν τότε να πουλήσουν, με αποτέλεσμα το 2009 το 60% των εμπορευμάτων να είναι αδιάθετα.
(AM)

(SM)
Έτσι, δεν μπορούσαν να αγοράσουν καινούρια δέρματα, παρότι οι τιμές έπεσαν 40% με 50%. Το 2010 είχαμε έκρηξη των τιμών προς τα πάνω 50% έως 60% των γουνοδερμάτων από τις ανάλογες του 2009. Οι ελληνικές επιχειρήσεις πάλι είχαν αδυναμία επένδυσης σε γουνοδέρματα, λόγω έλλειψης ρευστότητας με τις νέες υψηλότατες τιμές.
Θέλω να πω ότι το 2008, πριν την κρίση, οι γουνοποιητικές επιχειρήσεις της περιοχής μας αγόρασαν το 8% της παγκόσμιας παραγωγής γουνοδερμάτων. Το 2009 έπεσε στο 2% με 3%, το 2010 στο 1% με 1,5%. Υπάρχει ήδη καθυστέρηση στην λήψη μέτρων, ενώ η συνέχιση της καθυστέρησης κινδυνεύει να δημιουργήσει για τον κλάδο φαινόμενο πλήρους αδυναμίας και αφανισμού.
Οι προτάσεις που έχω να κάνω, κύριε Πρόεδρε, αφορούν δυο κατευθύνσεις: προτάσεις στήριξης της απασχόλησης και προτάσεις ανάπτυξης.
Όσον αφορά τη στήριξη της απασχόλησης, ο προσφάτως αναλαβών τα καθήκοντά του, διοικητής του Ο.Α.Ε.Δ. στην Καστοριά, ανακοίνωσε κάποια μέτρα. Πολλά από αυτά είναι σε σωστή κατεύθυνση.
Θέλουμε να επιταχυνθεί η διαδικασία εφαρμογής τους και να εφαρμοστούν αυτά που χρειάζονται. Αναφέρω τα παρακάτω παραδείγματα.
Η επιδότηση 100% του ασφαλίστρου για πρόσληψη ανέργων για πρόγραμμα τριετούς διάρκειας με περαιτέρω υποχρέωση της επιχείρησης για διατήρηση των θέσεων εργασίας για έξι μήνες. Η δυνατότητα αυτού του προγράμματος να έχει το δικαίωμα της διακοπής για τέσσερις μήνες από Ιανουάριο μέχρι Απρίλιο, γιατί η γουνοποιία έχει εποχικότητα. Ειδική μέριμνα για τους νέους ανέργους και τους άνω των πενήντα πέντε ετών, διότι είναι ειδικές κατηγορίες. Η επιδότηση να είναι για τέσσερα χρόνια και να μην έχει υποχρέωση η επιχείρηση να διατηρήσει τη θέση εργασίας. Ειδική μέριμνα για τους αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν είναι ούτε μεγάλοι εργοδότες, ούτε έμποροι. Και αυτοί χρειάζονται ειδική στήριξη. Να υπάρχει αυξημένη επιδότηση για έναρξη νέας γουνοποιιτικής επιχείρησης, σε σχέση με άλλους κλάδους, ύψους 25.000 ευρώ. Ειδικό πρόγραμμα κατάρτισης-επανακατάρτισης και αλλαγή της ειδικότητας, τόσο των ήδη εργαζομένων στην επιχείρηση, όσο και των ανέργων, το οποίο να εκτελείται εντός της επιχείρησης διετούς διάρκειας. Μέρος της ημερήσιας αποζημίωσης να καταβάλλεται στους εργαζόμενους και μικρό μέρος να καλύπτει τα έξοδα της επιχείρησης, τα οποία αφορούν στην εκτέλεση του εν λόγω προγράμματος. Εφάπαξ έκτακτο επίδομα 3.000 ευρώ για τους γουνεργάτες, λόγω απώλειας εισοδήματος που προκάλεσε η οικονομική κρίση. Αναβάθμιση της σχολής γουνοποιίας σε επίπεδο Ι.Ε.Κ. τουλάχιστον. Για τους αποφοίτους της σχολής να υπάρχει πρόβλεψη για άμεση απασχόλησης μέσω προγράμματος επιδότησης από τον Ο.Α.Ε.Δ. Βασική αρχή και στόχος πρέπει να είναι η εξάλειψη φαινομένων «μαύρης», ανασφάλιστης εργασίας και σε αυτό στηρίζουμε κάθε μέτρο που είναι προς αυτήν την κατεύθυνση.
Κύριε Πρόεδρε, γνωρίζω πολύ καλά την προσωπική σας ευαισθησία για τα θέματα της γούνας, καθώς εκλεγόμαστε και οι δυο –εσείς πολλά χρόνια- στο Νομό Καστοριάς. Γι’ αυτό και ενώ ξέρω ότι έχω την ανοχή σας, τις προτάσεις για την ανάπτυξη θα τις αναφέρω στην δευτερολογία μου, με την οποία και θα κλείσω για να ακουστούν και ο κ. Υφυπουργός και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι. Θα πω μέσα στο πεντάλεπτο που σίγουρα θα έχω στη δευτερολογία μου για τις προτάσεις ανάπτυξης και ό,τι τυχόν χρειαστεί ανάλογα με την τοποθέτηση του κυρίου Υφυπουργού.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ευχαριστούμε τον κ. Τζηκαλάγια.
Κύριε Τζηκαλάγια, σας άφησα άνεση χρόνου και για να έχετε τη δυνατότητα να παρουσιάσετε τις προτάσεις σας, αλλά και γιατί πραγματικά ο κλάδος της γουνοποιίας είναι –όπως γνωρίζετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και κύριε Υπουργέ- ένας από τους ελάχιστους πλήρως εξαγωγικούς κλάδους. Δηλαδή, είναι ίσως ένας από τους ελάχιστους κλάδους όπου περισσότερο από το 90% της παραγωγής εξάγεται και παίζει, βέβαια, ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο για την οικονομική δραστηριότητα και γενικότερα την οικονομική κατάσταση, όχι μόνο στο νομό Καστοριάς, αλλά ευρύτερα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, γιατί είναι και η περιοχή της Σιάτιστας και του Βοΐου που επίσης ως βασική οικονομική δραστηριότητα επί αιώνες έχει αυτόν τον κλάδο, αυτής της βιοτεχνίας.
Θα δώσω το λόγο στον Υφυπουργό κ. Μάρκο Μπόλαρη.
Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο για δέκα λεπτά.
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αναφερόμαστε πραγματικά σε έναν τομέα, ο οποίος ενδιαφέρει εξόχως την ελληνική οικονομία. Επειδή μετά από την εργώδη προσπάθεια τους προηγούμενους μήνες, προκειμένου να διευθετηθεί σε πρώτη φάση το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας -δηλαδή το δημοσιονομικό της και το θέμα του δανεισμού που προέκυψε- είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση εστιάζεται –όπως επανειλημμένα ο Πρωθυπουργός τις τελευταίες μέρες υπογραμμίζει- στα θέματα της ανάπτυξης, της παραγωγικής αναδιάρθρωσης, την οποία τη θέλουμε με ποιότητα, με εξωστρέφεια, με καινοτομία, έτσι ώστε το ελληνικό προϊόν να είναι ανταγωνιστικό, να μπορεί να αναζητεί την ποιότητα στις διεθνείς αγορές, εξαιτίας της ποιότητάς της και όχι να ανταγωνίζεται στο κατώτατο επίπεδο τα προϊόντα, τα οποία εξάγονται ή μεγάλες οικονομίες της Ανατολής.
Ο Πρωθυπουργός επισημαίνει συνεχώς πώς το ελληνικό προϊόν πρέπει να είναι ταυτόσημο με την ποιότητα και αυτό είναι μια πρόκληση για την ελληνική επιχειρηματικότητα, για τους Έλληνες επενδυτές, για την αγορά.
Νομίζω πως αυτά τα χαρακτηριστικά τα έχει η βιοτεχνία, η βιομηχανία, η παράδοση, η παραδοσιακή βιοτεχνία της γούνας στην Καστοριά και στη Σιάτιστα, όπως ανέφερε προηγουμένως ο κύριος συνάδελφος.
Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα ήταν η διεθνής έκθεση στην Καστοριά, στην οποία είχα δεσμευτεί πως θα πήγαινα για να κάνουμε εκεί τα εγκαίνια. Βρίσκονταν πάρα πολλοί επισκέπτες από όλον τον κόσμο. Όμως, ήταν η μέρα όπου εδώ έπρεπε να βρίσκομαι -είχαμε ονομαστικές ψηφοφορίες- και έτσι αναγκάστηκα να μείνω στην Αίθουσα αυτή και να μην είμαι μαζί με τους αγαπητούς Καστοριανούς στα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία πήγε παρά πολύ καλά.
Το ερώτημα, το οποίο θέτει ο εκλεκτός συνάδελφος από την Καστοριά, έχει αυτονόητη απάντηση. Ρωτάει την Κυβέρνηση αν προτίθεται να συμβάλει στην διάθεση ενός από τους λίγους εξαγωγικούς κλάδους. Νομίζω πως σε αυτό -όλοι όσοι είμαστε στην Αίθουσα- λέμε ένα μεγάλο «ναι». Το δεύτερο είναι ποια είναι τα άμεσα μέτρα, τα οποία μπορείτε να υλοποιήσετε δηλαδή, ποια μπορεί, δηλαδή, να υλοποιήσει η Κυβέρνηση.
Η επερώτηση είναι του άρθρου 134 του Κανονισμού της Βουλής, δηλαδή ήρθε στην Αίθουσα αυτή, επειδή ο Βουλευτής έκρινε πως δεν ήταν η απάντηση πλήρης, δηλαδή δεν τον κάλυψε πλήρως.
Θέλω, λοιπόν, να πω πώς μετά τη συζήτηση και την απάντηση που δόθηκε στην γραπτή του ερώτηση, είχαμε μια σειρά από γεγονότα, τα οποία μας δίνεται η ευκαιρία σήμερα να τα θέσουμε στην Ολομέλεια, ενώπιον του Σώματος.
Θα ξεκινήσω από αυτό, το οποίο αναφέρατε επί τροχάδην, κύριε συνάδελφε, δηλαδή την πρωτοβουλία που υπήρξε από τον Ο.Α.Ε.Δ. με την μεγάλη συμβολή του συντοπίτη σας, του Προέδρου της Βουλής, του κ. Φίλιππου Πετσάλνικου, για τη λειτουργία ενός ειδικού τοπικού ολοκληρωμένου προγράμματος αντιμετώπισης της ανεργίας. Όπως καλά είπατε και εσείς, η οικονομία στην Καστοριά στο μεγαλύτερό της ποσοστό ταυτίζεται με την γούνα, συνεπώς και αυτό το ειδικό τοπικό ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανεργίας έχει πολύ μεγάλη σχέση με τη βιοτεχνία στο νομό Καστοριάς και στη Σιάτιστα σε όλα τα επίπεδα που είπατε. Αναφέρατε τις είκοσι μεγάλες βιοτεχνίες, τις ογδόντα μεσαίες και τις εξακόσιες μικρότερες.
Αυτό, λοιπόν, το σχέδιο προβλέπει επιμέρους σχέδιο ολοκληρωμένης παρέμβασης με μια δέσμη ενεργειών. Θα μου επιτρέψετε να τα μνημονεύσω για την καταγραφή τους στη Βουλή.
Το πρώτο είναι ένα πρόγραμμα διετούς επιδότησης επιχειρήσεων με το 100% των ασφαλιστικών εισφορών του μισθού-ημερομισθίου από το ύψος του βασικού έως τα 1.000 ευρώ μικτών αποδοχών, για την πρόσληψη ανέργων, με υποχρέωση απασχόλησης για ένα ακόμη έτος. Εστιάζεται στο Νομό Καστοριάς. Ο αριθμός υπολογίζεται ότι είναι τριακόσια άτομα.
Δεύτερη δέσμη είναι το πρόγραμμα διετούς επιδότησης επιχειρήσεων με το 100% των ασφαλιστικών εισφορών του μισθού-ημερομισθίου από το ύψος του βασικού έως τα 1.000 ευρώ των μικτών αποδοχών για εργαζόμενους εδώ που χαρακτηρίζονται ως επαπειλούμενοι βάση κριτηρίων, προκειμένου να διατηρήσουν τις θέσεις τους. Πρόκειται για διακόσια άτομα.
Τρίτον, πρόγραμμα επιδότησης νέων ελευθέρων επαγγελματιών για δημιουργία της δικής τους επιχείρησης. Κλιμακούμενο ποσό 15.000, 20.000, 25.000 ευρώ για εκατό περίπου νέους ελεύθερους επαγγελματίες.
Τέταρτο θέμα. Επιδότηση για τη δημιουργία νέων «λευκών» και «πράσινων» θέσεων απασχόλησης. Πρόκειται για διακόσια πενήντα άτομα.
(XS)

(2AM)
Πέμπτον. Πρόγραμμα STAGE στον ιδιωτικό τομέα για πτυχιούχους συνδυασμένο με πρόγραμμα απασχόλησης στη συνέχεια για μια περίοδο επιδότησης δέσμευσης έως τρία χρόνια συνολικά για εκατόν πενήντα άτομα.
Έκτον. Ενέργειες εναλλασσόμενης κατάρτισης και επανακατάρτισης, δηλαδή είναι άνεργοι και εργαζόμενοι σε αντικείμενα που θεωρούνται κρίσιμα για τις ανάγκες της αγοράς ή των επιχειρήσεων.
Έβδομον. Οριζόντια ενέργεια, παροχή από εξειδικευμένους συμβούλους επιχειρηματικότητας, απασχόλησης, κατάρτισης, αναδιάρθρωσης, ανά περίπτωση ό,τι κρίνεται απαραίτητο με εμπλεκόμενους φορείς τον ΟΑΕΔ, το Εργατικό Κέντρο, κλαδικούς φορείς, το Κέντρο Γούνας, Επιμελητήρια και άλλα Νομικά Πρόσωπα.
Το πλαίσιο συνεργασίας θα καταλήξει σε προγραμματική συμφωνία για το ρόλο του κάθε ενός. Εξειδίκευση συμμετοχής, υποχρεώσεις, ανάλυση επιμέρους κόστους, χρονοδιάγραμμα και πλάνο με την αλληλουχία των ενεργειών.
Όπως καταλαβαίνετε, με αυτό το πρόγραμμα από πλευράς ΟΑΕΔ το τοπικό ολοκληρωμένο πρόγραμμα, καλύπτεται σε όλο το πλάτος, σε όλο το εύρος το ζήτημα το οποίο απασχολεί τις επιχειρήσεις στην Καστοριά σε σχέση με το προσωπικό τους. Θα μου επιτρέψετε όμως να πω ότι δεν είναι αυτή η κάλυψη μόνο την οποία έχουν οι επιχειρήσεις της γούνας στην Καστοριά.
Το δεύτερο θέμα το οποίο αφορά και το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας είναι το θέμα που αφορά τη δανειοδότηση των επιχειρήσεων, τη στήριξή τους. Αναφερθήκατε, κύριε συνάδελφε, στο θέμα το οποίο υπάρχει σε σχέση με τα κονδύλια κίνησης τα οποία χρειάζονται γι’ αυτό και το ΤΕΜΠΜΕ, το Ταμείο Εγγυοδοσίας των Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, με έγγραφό του το οποίο είναι στη διάθεσή σας αναφέρει πως τον επόμενο μήνα, σε λίγες μέρες, ξεκινούν δύο προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ που αφορούν την εξόφληση πρώτον, ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και την κάλυψη δαπανών αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και άλλων άυλων αγαθών.
Τα εγγυημένα αυτά δάνεια θα παράσχουν εγγύηση 80% και θα είναι διάρκειας έξι ετών με περίοδο χάριτος δύο έτη στα οποία θα μπορούν να ενταχθούν νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις του κλάδου της γουνοποιίας.
Σε λίγες μέρες λοιπόν από το ΤΕΜΠΜΕ περιμένουμε -επειδή έχουν λυθεί διαδικαστικά ζητήματα τα οποία υπήρχαν για την εξαγγελία των προγραμμάτων-την εξαγγελία από πλευράς του ΤΕΜΠΜΕ των προγραμμάτων αυτών τα οποία αφορούν τις επιχειρήσεις γουνοποιίας και τα οποία θα είναι εργαλεία για την περιοχή της Καστοριάς και για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτές.
Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ σε δύο ακόμα ζητήματα. Το πρώτο είναι ότι ο ΕΟΜΜΕΧ και τα προηγούμενα χρόνια με μία σειρά από προγράμματα παρενέβη στο θέμα της γουνοποιίας στηρίζοντας και το Κέντρο Γούνας για το οποίο δεν χρειάζεται να σας πω, το ξέρετε πάρα πολύ καλά είστε Βουλευτής Καστοριάς, είστε από οικογένεια που ασχολείται με τη γούνα, ξέρετε πολύ καλά ποιες είναι οι παρεμβάσεις από πλευράς του Κέντρου Γούνας. Το σημαντικό είναι ότι ο ΕΟΜΜΕΧ με το Γ΄ Κ.Π.Σ. είχε μία σειρά από προγράμματα τα οποία επαναλαμβάνει τώρα με το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς.
Τις επόμενες μέρες θα έχουμε τη δυνατότητα με τις ανακοινώσεις να ενημερώσουμε τις επιχειρήσεις ότι μπορούν να ενταχθούν εκ νέου σε αυτές τις διαδικασίες του Ε.Σ.Π.Α.
Κύριε Πρόεδρε, θα τα αφήσω τα υπόλοιπα για τη δευτερολογία για να μην καταχραστώ το χρόνο και να είμαι συνεπής στο δεκάλεπτο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Βλέπω ότι τα σημαντικά τα αφήνετε για τη δευτερολογία σας απόψε.
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας): Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Πριν δώσω το λόγο στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας κύριο Σταύρο Καλαφάτη για έξι λεπτά θα μου επιτρέψετε, κύριε Υπουργέ, να κάνω δυο-τρεις επισημάνσεις.
Κατ’ αρχήν σε ό,τι αφορά τις ανάγκες του κλάδου της γουνοποιίας εκείνο που πιστεύω ότι χρειάζεται είναι μία στήριξη στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της εξωστρέφειάς του. Δεν είμαι της άποψης ότι θα πρέπει να δίδονται και να ρυθμίζονται συνεχώς δάνεια όπως είχε συμβεί, κύριε Τζηκαλάγια, πριν από μόλις τρία χρόνια, φρέσκα δάνεια που δεν είχαν λήξει με εγγύηση του δημοσίου γιατί αυτές οι κινήσεις και αυτές οι αποφάσεις δεν επέλυσαν κανένα πρόβλημα στη γουνοποιία, πολλές φορές επιδεινώνουν την κατάσταση, τη δανειακή κατάσταση των επιχειρήσεων. Από την άλλη πλευρά η ανάληψη των εγγυήσεων από πλευράς του κράτους είδαμε ότι μας έχει οδηγήσει μεταξύ άλλων στον υπέρμετρο δανεισμό συνολικά της ελληνικής οικονομίας. Άλλωστε, δεν βοηθούν τέτοιου είδους αποφάσεις ούτε καν στην εξυγίανση και την ενίσχυση της ρωμαλεότητας του κλάδου.
Άρα η προτεραιότητα δεν θα πρέπει να είναι προς αυτήν την κατεύθυνση αλλά, κύριε Υπουργέ, επαναλαμβάνω ότι θα πρέπει να είναι κυρίως προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της εξωστρέφειας. Αυτό σημαίνει προβολή των προϊόντων που παράγονται στην Καστοριά και στη Σιάτιστα και υποβοήθηση στην ανάπτυξη δικτύων διάθεσης των προϊόντων γιατί αυτή είναι η αδυναμία. Η ευθύνη είναι και των ίδιων των γουνοποιών που δεν έχουν αλλάξει συνήθειες, πρακτικές, τρόπους σκέψης ενώ όλα αλλάζουν στην παγκόσμια οικονομία. Θα πρέπει και οι ίδιοι να αντιληφθούν αλλά και η πολιτεία να συμβάλει ακόμη περισσότερο στην προβολή των προϊόντων επαναλαμβάνω και στην ανάπτυξη δικτύων διάθεσης.
Ως προς το πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ. Κύριε Υπουργέ, προσέξτε πολύ καλά να μην επαναληφθεί -και εκτιμώ ότι δεν θα επαναληφθεί- αυτό που έγινε το 2009 γιατί το 2008 προς 2009, αρχές του 2009 όταν εφαρμόστηκε τότε το πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ διατέθηκαν αρκετά εκατομμύρια ευρώ και στην περιοχή της Καστοριάς αλλά δυστυχώς δεν έγινε αξιοποίηση των κονδυλίων αυτών από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είχαν πράγματι ανάγκη, που είναι παραγωγικές και που είχαν ανάγκη αυτής της στήριξης και λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ως εξαγωγικές επιχειρήσεις. Πολλά από τα κονδύλια αυτά επειδή οι προϋποθέσεις που είχαν τεθεί τότε από το ΤΕΜΠΜΕ ήταν συγκεκριμένες είναι κοινό μυστικό ότι εδόθησαν τα άτοκα μάλιστα δάνεια σε φαρμακοποιούς, σε επιχειρήσεις εισαγωγής αυτοκινήτων, εμπορίας χρωμάτων και έχουμε διαπιστώσει στον τόπο ότι συνέβη αυτό.
Θα πρέπει αυτή τη φορά το ΤΕΜΠΜΕ να διαθέσει τη στήριξή του στην παραγωγική δραστηριότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Σε ό,τι αφορά επίσης στα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Πράγματι εκπονήσαμε με τον ΟΑΕΔ ένα πρόγραμμα, αναφέρθηκε σε αυτό και ο κ. Τζηκαλάγιας, αναφέρθηκε και ο κ. Μπόλαρης και εκτίμησή μου είναι ότι πριν το καλοκαίρι με τη συνέργεια και των άλλων Υπουργείων θα μπορέσει να αρχίσει να υλοποιείται, για τα χίλια πεντακόσια τουλάχιστον άτομα έτσι ώστε να υπάρξει αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας η οποία πρέπει να σας ενημερώσω, κύριοι συνάδελφοι, ότι είναι η μεγαλύτερη σε ποσοστό σε όλη την Ελλάδα. Ο νομός Καστοριάς δυστυχώς κατέχει ένα δυσάρεστο και αρνητικό πρωτείο. Έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας και λόγω των κρίσεων στη βιοτεχνία.
Τέλος, εκτιμώ ότι θα συμβάλει και η επαναλειτουργία των αεροπορικών γραμμών γιατί τα μόλις προηγούμενα χρόνια είχε υπάρξει μία ραγδαία μείωση πτήσεων. Είχαμε μείνει με δύο μόνο πτήσεις, μετά με μία την εβδομάδα και από τον περασμένο Σεπτέμβρη είχαν διακοπεί όλες οι πτήσεις. Τώρα η ένταξη της Καστοριάς στο σύστημα των άγονων επιδοτούμενων γραμμών θα δώσει τη δυνατότητα από τις αρχές Ιουλίου, απ’ ό,τι εκτιμούμε, να υπάρξει και πάλι τακτική αεροπορική επικοινωνία.
Όλα αυτά τα λέω ζητώντας -και με αυτό θα κλείσω- και από εσάς, κύριε Υφυπουργέ, και συνολικά από το Υπουργείο σας αλλά και από τα συναρμόδια Υπουργεία και το λέω καθημερινά αυτά τα προγράμματα, αυτές οι πρωτοβουλίες και αυτός ο σχεδιασμός να εφαρμόζονται χωρίς καμία καθυστέρηση για να μπορέσουμε βήμα-βήμα να βγούμε από την κρίση και να μπορέσει να στηριχθεί και ει δυνατόν να αναπτυχθεί και πάλι ο κλάδος γιατί στην παγκόσμια αγορά, παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση, ο κλάδος της γουνοποιίας δεν διέρχεται κρίση.
Η Κίνα είναι αυτή τη στιγμή όχι μόνο ο μεγαλύτερος παραγωγός ειδών γούνας αλλά έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια και αυτό ενισχύεται συνεχώς σε μία τεράστια αγορά που απορροφά έτοιμα ενδύματα από γούνα, είδη από γουνοποιία. Και αυτή η δίψα της αχανούς αυτής χώρας και για τα είδη αυτά είναι ακόρεστη. Παρέχοντας αυτά τα δεδομένα θα πρέπει τόσο οι παραγωγικοί φορείς, οι ίδιοι οι γουνοποιοί όσο και η πολιτεία να κινηθούμε κατά την άποψή μου προς τους άξονες ή τις κατευθύνσεις που αναφέρθηκα νωρίτερα.
Το λόγο έχει τώρα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης.
(BM)

(2XS)
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υφυπουργέ, ευχόμενος ειλικρινά «Καλή επιτυχία» στα καθήκοντά σας, αφού πριν από λίγες ημέρες αναλάβατε συγκεκριμένες αρμοδιότητες, θα ήθελα να υπογραμμίσω με την ευκαιρία της συζήτησης αυτής πραγματικά τη σημασία που έχει και το χαμένο χρόνο, στον οποίον σταθήκαμε όλοι μάρτυρες τους τελευταίους επτάμισι μήνες, σε σχέση με την ανάληψη των καθηκόντων σας και το πόσο, αν θέλετε, έχασε η περιφέρεια, η Μακεδονία, η Θράκη και στα ζητήματα της ανάπτυξης, από τη στιγμή που υπήρχε ένα κενό περιεχομένου από πλευράς της διοίκησης, της οργανωμένης κυβέρνησης, να πράξει και να δώσει λύσεις ή να ασχοληθεί με σημαντικά ζητήματα, όπως είναι αυτό που συζητάμε σήμερα εδώ και το οποίο αφορά τον κλάδο της γούνας, τη γουνοποιία. Και βεβαίως είναι μια ευκαιρία για μένα να σας επισημάνω ότι υπήρχαν κάποιες πρωτοβουλίες που αφορούσαν την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα, που αφορούσαν τα ζητήματα συνεργασίας των επιμελητηρίων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από το τότε Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ανέξοδες, χωρίς να κοστίζουν τίποτα. Πρωτοβουλίες που θα πρέπει κατά την άποψή μου να συνεχιστούν -όπως το άτυπο Συμβούλιο Επιχειρηματικότητας, τα συμβούλια τουριστικής ανάπτυξης, που είναι συλλογικά όργανα- για να μπορέσουν να στοχεύσουν την ανάπτυξη με ένα πιο συγκροτημένο και συντεταγμένο τρόπο με αρωγούς τους ίδιους τους ανθρώπους που εκπροσωπούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα στη Βόρεια Ελλάδα, στη Μακεδονία και στη Θράκη. Αλλά και η σημερινή μας συζήτηση είναι πολύ σημαντική, ακριβώς γιατί ο κλάδος της γούνας είναι πολύ σημαντικός για την οικονομία.
Κατ’ αρχάς, η γουνοποιία είναι από τους λίγους κλάδους που είναι εντάσεως εργασίας, αφού το 85% της επεξεργασίας του προϊόντος κατασκευάζεται από εργατικά κέντρα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Είναι εντάσεως κεφαλαίου, κύριε Καλαφάτη.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Συμφωνώ, αλλά τα εργατικά χέρια παραμένουν σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ναι, βεβαίως. Δυστυχώς όμως είναι εντάσεως κεφαλαίου. Κοστίζει πολύ η αγορά της πρώτης ύλης.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Είναι εντάσεως κεφαλαίου. Έχετε δίκιο. Παρά ταύτα όμως, ένας πολύ μεγάλος αριθμός εργαζομένων, χειρωνακτών, απασχολούνται.
Σε αριθμούς: Από τις 5.500 επιχειρήσεις του Νομού Καστοριάς, οι 2.200 είναι γουνοποιητικές. Ποσοστό 45%. Από αυτές, οι 566 είναι εξαγωγικές. Στη Σιάτιστα και την ευρύτερη περιοχή του Βοείου υπάρχουν 750 γουνοποιητικές επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι μισές είναι εξαγωγικές. Δηλαδή, στο σύνολό τους είναι εγκατεστημένες 3.000 επιχειρήσεις. Το προσωπικό δε που απασχολείται άμεσα και έμμεσα από αυτές, ανάλογα με την εποχή του χρόνου, υπολογίζεται σε 7.000 με 9.500 άτομα. Σύνολο, λοιπόν, επιχειρήσεων και εργαζομένων άνω των 10.000 ατόμων. Το ποσοστό του κλάδου του Α.Ε.Π. του Νομού Καστοριάς κυμαίνεται μεταξύ του 61,5% και 67,8%, δηλαδή τα 2/3 της παραγωγικής δραστηριότητας. Είναι απόλυτα εξαγωγικός κλάδος. Πάνω από το 95% -το είπε και ο κύριος Πρόεδρος- των προϊόντων εξάγονται άμεσα και έμμεσα. Οι αιτήσεις άμεσης εξαγωγής της πενταετίας 2003-2008 κινήθηκαν μεταξύ 210 και 270 εκατομμυρίων, ενώ με τις πωλήσεις, τον τουρισμό και τις ενδοκοινοτικές πωλήσεις κυμαίνονται σε ένα σύνολο περίπου 280 με 350 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν πόσο σημαντικός είναι ο κλάδος της γούνας στην ελληνική οικονομία. Έτσι, αν θέλετε, ενδυναμώνουν ή μεγαλώνουν την ευθύνη της Κυβέρνησης να στηρίξει αυτό το συγκεκριμένο κλάδο.
Από την πρώτη απάντηση στο Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στις 18.12.2009 της κυρίας Κατσέλη φαίνεται καθαρά ότι και η Νέα Δημοκρατία –και αυτό καλούμε να κάνει και η νέα Κυβέρνηση- στήριξε τον κλάδο της γούνας, κυρίως με χρηματοδοτικά προγράμματα. Κάποια, εκτός από αυτά που αναφέρθηκαν ήδη από την πρώτη απάντηση της κυρίας Υπουργού, υπάρχουν πρόσθετα και τα οποία δεν είχε αναφέρει. Αναφέρω το ειδικό πρόγραμμα για την ένδυση και υπόδηση, τα προγράμματα μεταποίησης μέσω των ΠΕΠ, που υλοποίησαν οι τράπεζες, καθώς και το πρόγραμμα ενίσχυσης πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων στον τομέα της μεταποίησης. Επίσης, να θυμίσω ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πέτυχε να χαρακτηριστεί ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας γενικότερα, στον οποίον ανήκει και η γούνα, ως αναγκαίος για ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση –υπάρχει και σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης- και πάνω σ’ αυτή τη βάση προκηρύχθηκε το πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων για ένδυση και υπόδηση, το οποίο στήριξε σημαντικά και τις επιχειρήσεις γούνας. Τότε, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε προχωρήσει σε ρυθμίσεις χρεών, με τα όποια ζητήματα είχαν προκύψει, προγράμματα κατάρτισης, προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης, στα οποία μπορούσαν να ενταχθούν και οι επιχειρήσεις γούνας. Και χαιρόμαστε που ένα κομμάτι αυτών των προγραμμάτων και του σχεδιασμού συνεχίζεται και από τη σημερινή Κυβέρνηση. Και βέβαια να πω ότι υπήρχε και μια σειρά Υπουργών της Νέας Δημοκρατίας, κυρίως το 2008, που είχε παραστεί σε διασκέψεις, σε συνδιασκέψεις, στο χώρο της Καστοριάς, δείχνοντας εμπράκτως και με τη φυσική τους παρουσία και με την υλοποίηση προγράμματος, έτσι όπως εκφωνήθηκε από τους ίδιους τους Υπουργούς, το ενδιαφέρον της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για τον κλάδο της γούνας.
Αυτό, λοιπόν, που έχει ξεκινήσει τα προηγούμενα χρόνια εμείς το βλέπουμε θετικά. Δεν είμαστε εδώ για να κριτικάρουμε τόσο την Κυβέρνηση, όσο για να ενθαρρύνουμε την Κυβέρνηση να στηρίξει αυτό τον κλάδο, να δώσει ανάσα ζωής στην περιφέρεια και επιτέλους να κινηθεί στο χώρο της ανάπτυξης. Τα μέτρα, τα οποία είναι καθαρά δημοσιονομικού χαρακτήρα, τα οποία επιβλήθηκαν μονομερώς, τα οποία ουσιαστικά πιέζουν καθημερινά τον Έλληνα πολίτη, θα πρέπει να έχουν απαραίτητα τη δοσολογία της αναπτυξιακής πνοής. Θα πρέπει να είναι και αναπτυξιακά. Έρχονται αργά. Ας έρθουν και ας τα δούμε. Ας δούμε επιτέλους κάποια αναπτυξιακή πολιτική, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, ιδιαίτερα στήριξη στη μικρομεσαία επιχείρηση. Και ας το δούμε αυτό να γίνεται εμπράκτως και με αποτελέσματα.
Εμείς θα είμαστε εδώ πέρα για τον κλάδο της γούνας, που αφορά μια περιοχή στη Δυτική Μακεδονία ιδιαίτερα πονεμένη. Και αποτελεί κι ένα λόγο παραπάνω για μας να στηρίξουμε τις περιοχές εκείνες της Βορείου Ελλάδας, οι οποίες για πολλά χρόνια, στο μακρύ παρελθόν, ήταν έξω από μια πορεία ανάπτυξης. Εμείς θα είμαστε εδώ πέρα για να στηρίζουμε κάθε τέτοια προσπάθεια, που σαν στόχο θα έχει την ενδυνάμωση κλάδων, όπως είναι ο κλάδος της γούνας.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ευχαριστούμε τον κ. Καλαφάτη.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ. Παπουτσής, έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Φαίνεται ότι σήμερα έχει την τιμητική της στη Βουλή των Ελλήνων η Καστοριά. Και όχι μόνο η Καστοριά, αλλά και η Μακεδονία, δεδομένου ότι όχι μόνο ο Πρόεδρος της Βουλής, ο κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, προεδρεύει της συνεδρίασης του Σώματος, αλλά και ο ερωτών συνάδελφος είναι επίσης Βουλευτής Καστοριάς, ο κ. Καλαφάτης είναι πρώην Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης σήμερα, ο κ. Μάρκος Μπόλαρης, με τις νέες του αρμοδιότητες είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη της περιοχής της Μακεδονίας και είναι και δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι κοντοχωριανοί.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Εκ Θεσσαλίας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Εκ Θεσσαλίας ορμώμενοι και οι δύο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Έχουμε την υποστήριξη και υμών των Θετταλών, δηλαδή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Θέλω, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, με την ευκαιρία αυτή να επισημάνω το γεγονός ότι πράγματι η γουνοποιία είναι μια δραστηριότητα παραγωγική και ταυτόχρονα εξαγωγική, εξαιρετικά σημαντική, όχι μόνο για τη Μακεδονία και την Καστοριά, αλλά για ολόκληρη τη χώρα. Από την άποψη αυτή είναι απολύτως επιβεβλημένη η συνέχιση των προσπαθειών της Κυβέρνησης μέσα σ’ αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, τη δύσκολη και κρίσιμη ταυτόχρονα συγκυρία για την οικονομία μας, να προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να συμβάλουμε στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της γουνοποιίας.
Αντιλαμβάνομαι ότι το πρόγραμμα που παρουσιάσατε εσείς, κύριε Πρόεδρε, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση και το Διοικητή του ΟΑΕΔ, τον κ. Κικίλια, είναι ένα πρόγραμμα που δίνει μια ουσιαστική βοήθεια σ’ αυτή τη φάση, σ’ αυτή την περίοδο. Ωστόσο, η νέα μορφή λειτουργίας του ΤΕΜΠΕ σήμερα μόλις ανακοινώθηκε, γιατί σήμερα μόλις δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Από ό,τι φαίνεται, και η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και το Εθνικό Τυπογραφείο πρέπει και αυτό να επιταχύνει τις λειτουργίες του, διότι μάλλον υπάρχουν καθυστερήσεις και εκεί, οι οποίες δεν φαίνονται. Σήμερα, λοιπόν, επιτέλους δημοσιεύθηκε και το ΤΕΜΠΕ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ως εκ τούτου μπορεί να αξιοποιηθεί με τον κατάλληλο τρόπο, προκειμένου να ενισχυθεί η γουνοποιία στην Καστοριά. Και όχι μόνο εκεί, αλλά σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες πράγματι μπορούν να συμβάλουν στο να σταθεί η ελληνική οικονομία στα πόδια της σ’ αυτή την περίοδο.
Ειδικά, όμως, για την Καστοριά έχω την αίσθηση ότι η υπόθεση της βίζας με τη Ρωσία είναι ένα κρίσιμο θέμα, το οποίο επίσης μπορεί να βοηθήσει. Νομίζω ότι είναι εξαιρετικής σημασίας να ολοκληρωθούν οι προσπάθειες της Κυβέρνησης και να αρχίσει η άμεση υλοποίηση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Παπουτσή, συγνώμη για την παρέμβαση. Είναι ένα θέμα, για το οποίο συμφώνησε ο Πρωθυπουργός με τον Πρωθυπουργό κ. Πούτιν κατά την πρόσφατη, πριν από μερικούς μήνες, επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στη Μόσχα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ακριβώς.
Η υλοποίηση, λοιπόν, αυτής της συμφωνίας το ταχύτερο δυνατό έχω την αίσθηση ότι θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο.

(FT)

(BM)
Και επιπλέον, επειδή τον τελευταίο καιρό αναπτύσσονται και οι συνεργασίες της ελληνικής Κυβέρνησης με τις χώρες των Αραβικών Εμιράτων, στο Κατάρ υπήρξε η πρώτη συμφωνία, ήδη υπάρχει προωθητική εξαγωγική δραστηριότητα προς τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου είναι και δεύτερος τόπος εξαγωγής της γούνας της Καστοριάς, μετά από τη Ρωσία, έχω την αίσθηση ότι και αυτό μπορεί να βοηθήσει στην προοπτική των εξαγωγών μας.
Σε κάθε περίπτωση, θέλω και εγώ να ενώσω τη φωνή μου, τη φωνή του ΠΑΣΟΚ, στις προσπάθειες της Κυβέρνησης και τις δικές σας, κύριε Πρόεδρε και των συναδέλφων, για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, προκειμένου η γουνοποιία της Καστοριάς, η ελληνική γουνοποιία –επιτρέψτε μου να το πω- να αντιμετωπίσει τις κρίσιμες αυτές περιόδους, όπως και στην αντίστοιχη περίοδο του 1999…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): 1999-2002.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ακριβώς, όταν και πάλι τότε αντιμετώπισε μια μεγάλη διεθνή οικονομική κρίση, που ήταν η κρίση της Σοβιετικής Ένωσης και πάλι ανταπεξήλθε και βγήκε μπροστά, ξανά, τιμώντας και την περιοχή αλλά και τη χώρα μας.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ευχαριστούμε τον κ. Παπουτσή.
Επειδή ο κ. Παπουτσής είπε, πολύ ορθώς, ότι θα πρέπει και στα θέματα της συνεργασίας με τις χώρες του Περσικού Κόλπου, Κατάρ, Ντουμπάι κ.λπ., και θα αναρωτιέται ο κόσμος με τις υψηλές θερμοκρασίες που υπάρχουν εκεί, αγοράζουν γούνες; Φοράνε γούνες;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Οι βασικοί πελάτες είναι οι Ρώσοι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κάνουμε τη διευκρίνιση, ακριβώς όπως λέει ο κ. Παπουτσής, ότι οι βασικοί πελάτες είναι οι Ρώσοι τουρίστες, που κατά εκατοντάδες χιλιάδες κατακλύζουν τα τελευταία χρόνια τις χώρες αυτές. Και γι’ αυτό υπάρχουν εκατοντάδες επιχειρήσεις πώλησης, δηλαδή βιτρίνες, όπως λέμε, ειδών από γουνοποιία από την Καστοριά και τη Σιάτιστα στις χώρες αυτές.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Ακόμη καλύτερα να μπορούσαμε να φέρουμε τους Ρώσους εδώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Και γι’ αυτό η επισήμανση του κυρίου Παπουτσή. Φαντάζομαι ότι ο κύριος Υπουργός θα μας ενημερώσει τώρα για το πώς εξελίσσεται η υλοποίηση της συμφωνίας του κυρίου Παπανδρέου με τον κ. Πούτιν στο θέμα της βίζας, άρα της διευκόλυνσης έτι περαιτέρω και της αύξησης του αριθμού των επισκεπτών τουριστών από τη Ρωσία και από άλλες χώρες, όπως η Ουκρανία, η Λευκορωσία. Φαντάζομαι ότι ο κ. Μπόλαρης σε λίγο θα μας ενημερώσει όλους για το σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες υλοποίησης της συμφωνίας.
Το λόγο έχει τώρα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ κ. Αστέριος Ροντούλης.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Εν τάχει θα μου επιτρέψετε να κάνω δυο επισημάνσεις. Πρώτον, αλγεινή εντύπωση μου προξενεί το γεγονός ότι από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος και το ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι γι’ αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα. Μάλλον θεωρούν τους γουναράδες της Καστοριάς μέγιστους κεφαλαιοκράτες και έχουν μια απέχθεια, εκτός και αν συμβαίνει κάτι άλλο που δεν μπορώ να το γνωρίζω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Ροντούλη, τώρα είναι απόντες. Δεν θα μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Εντάξει, εγώ απλώς κάνω την επισήμανση. Να καταγραφεί.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Θα σας παρακαλούσα και εκτίμησή μου είναι ότι δεν θεωρούν τους Καστοριανούς μεγαλοκεφαλαιοκράτες, γιατί είναι βιοτέχνες και γουνεργάτες στη συντριπτική πλειοψηφία…
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Συμφωνώ μαζί σας. Κάποιοι μπορεί να συγχέουν τα πράγματα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Αλλά θα σας παρακαλέσω ειλικρινά εν απουσία των δυο κομμάτων ας μην αναφέρεστε σ’ αυτά.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ναι, αλλά εγώ θα πρέπει να επισημάνω την απουσία.
Δεύτερον, κύριε Τζηκαλάγια, νομίζω ότι μπορεί το αντι-fur κίνημα να πάει σε κάποιες ακρότητες, αλλά καλό είναι να αντιμετωπίζουμε τις ενστάσεις, χωρίς να φτάνουμε σε ακρότητες βεβαίως, του κινήματος αυτού που αναφέρεται στην προστασία των ζώων με ευαισθησία. Διότι υπάρχουν, γνωρίζει και ο κ. Παπουτσής, αντίστοιχοι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιτάσσουν μία «ανθρώπινη» συμπεριφορά στη μεταχείριση των ζώων. Και αυτό δεν αφορά μόνο τους γουνοποιούς, αφορά όλον τον τομέα της κτηνοτροφίας.
Εγώ θα επικροτήσω τα λεχθέντα υπό του αξιοτίμου κυρίου Προέδρου της Βουλής περί προβολής και προώθησης του προϊόντος. Διότι πράγματι, πρέπει να υπάρξει, να κατοχυρωθεί διεθνώς, ένα ελληνικό brand name όσον αφορά τη γούνα. Και βεβαίως, εδώ ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών καλείται να παίξει ένα σημαντικό ρόλο.
Νομίζω, αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, ότι γίνονται κάποιες ετήσιες εκθέσεις, αλλά με πολύ μικρό προϋπολογισμό, που αν δεν κάνω λάθος, ανέρχεται γύρω στις 260.000 ευρώ, τη στιγμή που η Ιταλία –για να πω ένα παράδειγμα- κάνει προβολή αντιστοίχων ιταλικών προϊόντων στην Κίνα, ύψους 23 εκατομμυρίων ευρώ. Άρα, λοιπόν, αυτό το πράγμα θα πρέπει να μας προβληματίσει, υπό την έννοια ότι θα πρέπει αυτή η προβολή, η διαφήμιση να γίνεται συγκροτημένα και στοχευμένα, όχι διάσπαρτα και κατακερματισμένα. Να γίνεται σε στοχευμένες αγορές, που πράγματι μας ενδιαφέρουν, όπως είναι η μεγάλη αγορά της Ρωσίας, όπως είναι η μεγάλη αγορά της Ανατολικής Ευρώπης, όπως είναι η αναδυόμενη αγορά των προϊόντων πολυτελείας της Κίνας. Άρα, λοιπόν, στόχευση στην προβολή και στην προώθηση, εάν θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε το όποιο αποτέλεσμα.
Θα έλεγα επίσης, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι και το Υπουργείο Παιδείας θα μπορούσε να συνεισφέρει στον τομέα αυτόν. Πώς; Θα μπορούσε να συνεισφέρει δημιουργώντας σχολές ΤΕΙ ή ΑΕΙ, οι οποίες θα μπορούσαν να προσφέρουν εξειδικευμένα στελέχη μάρκετινγκ διοίκησης ή εξειδικευμένους σχεδιαστές. Διότι όταν μιλάμε για brand name και ποιοτικό προϊόν, θεωρώ ότι τέτοιες κρίσιμες παραμέτρους δεν θα πρέπει επ’ ουδενί να τις αφήνουμε στο περιθώριο.
Καταλήγω, κύριε Πρόεδρε, για να μην καταχρώμαι και τον πολύτιμο χρόνο των συναδέλφων, με μια πρόταση. Είναι ευχής έργον τώρα που εσείς κατάγεστε από την Καστοριά και είστε Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, προκειμένου να εισαγάγετε την εξής πρακτική: Στα δώρα φιλοφρόνησης προς ξένους κυβερνητικούς αξιωματούχους που επισκέπτονται τη Βουλή των Ελλήνων, θεωρώ σωστό και πρέπον να προσφέρετε ως δώρο προϊόντα καστοριανής γουνοποιίας, εάν θέλουμε πράγματι στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια να αποδεχόμαστε ότι τα προϊόντα της καστοριανής ή από τη Σιάτιστα γουνοποιίας, είναι εθνικά προϊόντα. Είναι προϊόντα εθνικής σημασίας και βαρύτητας.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ευχαριστούμε τον κ. Ροντούλη.
Κύριε Ροντούλη, ευχαρίστως να υλοποιούσα αυτή την πρότασή σας, αλλά με δυο προϋποθέσεις. Πρώτον, η χώρα να μη βρισκόταν σε αυτή την πολύ δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση…
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ένα καπέλο δεν είναι τίποτα!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): … και όπως ξέρετε, κύριε Ροντούλη, προβαίνω συνεχώς σε περικοπές του Προϋπολογισμού της Βουλής, των δαπανών της Βουλής, άρα είναι απαγορευτικό κάτι τέτοιο.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Είναι ανταποδοτικό όμως.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Και η δεύτερη προϋπόθεση είναι ότι οι γουνοποιοί εάν μας κάνουν δώρο αυτά τα δώρα τότε θα μπορούσαμε να τα παρέχουμε. Αλλά από πλευράς Προϋπολογισμού της Βουλής σαφώς προχωρούμε συνεχώς σε περικοπές, γιατί θα πρέπει και εμείς να εκπέμπουμε ένα σαφές, όπως εκπέμπουμε, μήνυμα οικονομίας και νοικοκυροσύνης και των δικών μας εδώ δαπανών.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Μη φοβόσαστε την πολιτική αυτή. Θα φέρει πολλαπλάσια έσοδα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Σε ό,τι αφορά τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, απλά να θυμίσω ότι από το 1996 στο εξαιρετικά οργανωμένο Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Καστοριάς, που έχει ήδη τρία τμήματα με πολύ σημαντικό αριθμό σπουδαστών -είναι ίσως από τα καλύτερα περιφερειακά τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, έχει τέσσερις χιλιάδες φοιτητές, πραγματικούς φοιτητές και όχι απλά εγγεγραμμένους- το πρώτο τμήμα που λειτούργησε για πρώτη φορά, όπως είπα το 1996, είναι το Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου. Και είχαμε ακριβώς και γι’ αυτό το λόγο σχεδιάσει το μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, σε επίπεδο ΤΕΙ, Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου, για να υπάρξει δυνατότητα παραγωγής ανθρώπινου πολύ καλά καταρτισμένου επιστημονικά δυναμικού και για να υποβοηθηθεί και αυτός ο εξαγωγικός κλάδος και οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, βέβαια, όλης της Ελλάδας, σε όλες τις περιοχές.
Ο κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας έχει τώρα το λόγο.
Κύριε Βουλευτά, έχετε πέντε λεπτά για τη δευτερολογία σας.
ΖΗΣΗΣ ΤΖΗΚΑΛΑΓΙΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, όπως είπα στην πρωτολογία μου, στη δευτερολογία μου θα αναφερθώ όσο γίνεται πιο συνοπτικά στις προτάσεις-μέτρα ανάπτυξης του κλάδου της γουνοποιίας. Συμφωνήσαμε όλες οι πτέρυγες ότι πρέπει να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια του κλάδου με άνοιγμα νέων αγορών. Είπατε και εσείς, κύριε Πρόεδρε, και πολύ σωστά, ότι η Κίνα είναι και πρώτη παγκόσμια δύναμη σαν εισαγωγέας γουναρικών. Προσπάθεια για να καθιερωθούν τα αποκόμματα της γούνας ως εθνικό και τοπικό παραδοσιακό προστατευόμενο προϊόν, στήριξη της Διεθνούς Έκθεσης Γούνας με προβολή στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, στήριξη των υφισταμένων φορέων, όπως του Κέντρου Ελληνικής Γούνας, της Ομοσπονδίας Γούνας, του Συνδέσμου Γουνοποιών εντός και εκτός Ελλάδος, δημιουργία κέντρου ηλεκτρονικού εμπορίου.
Η πολιτεία, μέσω του Επιμελητηρίου και μέσω των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων πριν από είκοσι περίπου χρόνια, έκανε Εκθετήριο Γούνας στην Καστοριά, πολύ χρήσιμο. Πριν από λίγους μήνες με προσπάθειες και κόπους και χρήματα του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς έγινε επέκταση αυτού του Εκθετηρίου, ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο. Αυτή τη στιγμή η Καστοριά χρειάζεται και δημοπρατήριο.

(GM)
FT
Γιατί να πηγαίνουμε μόνο στην Κοπεγχάγη, στο Ελσίνκι, στην Αγία Πετρούπολη και στην Αμερική για να παίρνουμε δέρματα και γουνοδέρματα από δημοπρασίες;
Επιδότηση εξαγωγών για τους επιχειρηματίες που κάνουν εξαγωγές από ειδικό λογαριασμό. Βελτίωση της διαδικασίας για την έκδοση βίζας από τη Ρωσία και τις άλλες χώρες. Πολύ σωστά αυτά που λέγονται, η κατεύθυνση που πήρε η υπόθεση, όπως είπατε και με τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού, αλλά όλοι ξέρουν -και πολύ περισσότερο οι γουναράδες- το κύκλωμα που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια και απαγόρευε στους Ρώσους επισκέπτες, εμπόρους, τουρίστες, να παίρνουν γρήγορα άδεια εισόδου στη χώρα μας.
Μία ιδιαίτερη αναφορά στα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων που έχουν μέλλον στην περιοχή. Πρέπει να καθορίσουμε κτηνοτροφικές ζώνες και να δημιουργήσουμε εκτροφεία γουνοφόρων με αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών θεμάτων που τυχόν δημιουργούνται σε θέματα ποιότητας της ζωής των κατοίκων που ζουν πλησίον αυτών των περιοχών. Καταναλώνουμε περίπου 4.000.000 γουνοφόρα δέρματα που χρειαζόμαστε το χρόνο και από αυτά περίπου 10% με 15%, τα 400.000 δηλαδή παράγονται στην περιοχή μας, άρα, υπάρχει πεδίον δράσης λαμπρό στο να δημιουργήσουμε και άλλα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων.
Ένα μέτρο που προτείνουμε είναι ο συντελεστής δόμησης, ας πούμε στα χωράφια που γίνονται αυτά τα εκτροφεία, από 40% που είναι σήμερα να επεκταθεί στο 60% με 70%. Γιατί να μην γίνει αυτό;
Επίσης, να γίνει ειδική μονάδα επεξεργασίας των υποπροϊόντων των γουνοφόρων ζώων -αυτά είναι οικολογικά που λέμε, κύριε Ροντούλη- και να υπάρξει δημιουργία κέντρων συντονισμού για εργαστηριακή παρακολούθηση όλων των απαραίτητων εξετάσεων των γουνοφόρων ζώων σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης τους.
Μερικές ακόμα προτάσεις: Σε περίπτωση συγχώνευσης ή εξαγοράς επιχειρήσεων να μειωθούν κατά 50% όλες οι φορολογικές επιβαρύνσεις της επιχείρησης που θα προκύψει για διάστημα 3 ετών δίνοντας τη δυνατότητα συνένωσης επιχειρήσεων για την επιβίωσή τους στο παγκόσμιο περιβάλλον.
Για την οικονομία του χρόνου δεν θα αναφερθώ στο ΤΕΜΠΜΕ που αναφέρθηκαν αρκετοί από τους προλαλήσαντες.
Ένα πολύ σημαντικό, κύριε Υφυπουργέ –και σας προτείνω να πάτε σε είκοσι ημέρες στη Μόσχα- είναι ότι στις 7 – 8 Ιουνίου 2010 γίνεται η 7η Σύνοδος Μεικτής Οικονομικής Βιομηχανικής Τεχνολογικής και Επιστημονικής Συνεργασίας Ελλάδος και Ρωσίας και να ζητηθεί από ελληνικής πλευράς η μείωση σε πολύ χαμηλό συντελεστή, όχι πάνω από 5%, στο φόρο εισαγωγής για τα ελληνικά έτοιμα γουναρικά και όχι πάνω από 100 ευρώ ανά έτοιμο ένδυμα με παράλληλη εξαίρεση του ΦΠΑ κατά την εισαγωγή. Έτσι θα αυξηθούν σε μεγάλο βαθμό οι εξαγωγές γουναρικών, καθώς επίσης θα προστατευτεί και η διακίνηση ενδυμάτων γούνας στο εσωτερικό της Ρωσίας. Αυτό μπορεί να γίνει και από την άλλη πλευρά κι έτσι υπολογίζουμε να έχουμε αύξηση των πωλήσεων ελληνικών γουνών στη Ρωσία σε ποσοστό 30% την επόμενη διετία.
Η βίζα για τους Ρώσους τουρίστες να ελαττωθεί από 60 ευρώ σε 10 ευρώ. Οι Τούρκοι είχαν 10 δολάρια Αμερικής βίζα για τους Ρώσους και τα κατάργησαν και τα 10 δολάρια. Έχουμε περίπου 200.000 με 250.000 τουρίστες από τη Ρωσία και το κόστος άμα μειωθεί η βίζα ή αν και καταργηθεί θα είναι μόνο 1.000.000 ευρώ το χρόνο, αλλά σκεφθείτε τα οφέλη που θα έχουμε αν έλθουν πολλαπλάσιοι Ρώσοι τουρίστες στην Ελλάδα.
Πρέπει να προσελκύσουμε άμεσα τουρίστες και από την Κίνα. Ο αριθμός των Κινέζων που επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα είναι πολύ μεγάλος. Περίπου κάθε Κινέζος που έρχεται στην Ελλάδα ξοδεύει 4.000 ευρώ. Υπολογίζεται ότι 1 στους 40 Κινέζος τουρίστας που έρχεται στην Ελλάδα αγοράζει γούνα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Επίσης, οι σχέσεις με την Τουρκία στη γουνοποιία είναι πάρα πολύ καλές. Υπάρχει αμφοτερόπλευρη επιθυμία οι φόροι, οι δασμοί, από 20% να ελαττωθούν σε 10% σε εισαγωγή και εξαγωγή από την Τουρκία.
Όσον αφορά τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών να υπάρχει συνεχής και ανελλιπής στήριξη μέσω ετήσιου προϋπολογισμού πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ για πέντε τουλάχιστον χρόνια από σήμερα, ώστε να κατοχυρωθεί το ελληνικό brand name στις διεθνείς εκθέσεις, όπως του Χόνγκ Κόνγκ, του Μιλάνο, της Καστοριάς, της Μόσχας.
Τέλος, για να παράγεις πλούτο πρέπει το εμπορικό ισοζύγιο γενικά της χώρας να είναι θετικό ως προς τα απόλυτα νούμερα εισαγωγών και εξαγωγών.
Εδώ και 400 περίπου χρόνια και κυρίως μετά το 1950 οι γουναράδες του νομού Καστοριάς, της Σιάτιστας και του Βοίου το κάνουν με πάρα πολύ καλό τρόπο και έχουν φέρει πολύ πλούτο. Εάν έκαναν το ίδιο οι αγρότες, οι ελαιοπαραγωγοί, οι άλλοι παραγωγοί προϊόντων γης και θάλασσας, ίσως να ήταν πολύ καλύτερος ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα. Θέλουμε τη βοήθεια της ελληνικής πολιτείας, γιατί η οικονομική μάχη που δίνει ο κλάδος της γουνοποιίας απέναντι στον μεγάλο οικονομικά αντίπαλό του, που είναι η Κίνα, θυμίζει τη μάχη του Δαβίδ με τον Γολιάθ και πιστεύουμε, όπως έγινε κάποτε κατά την ιστορία ή τη μυθολογία, ότι μπορεί ο Δαβίδ να νικήσει, να επιβιώσει προς όφελος όχι μόνον της περιοχής της Καστοριάς αλλά ολόκληρης της Ελληνικής οικονομίας.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ευχαριστούμε τον κ. Τζηκαλάγια.
Μόνο που υπάρχει μία διαφορά ανάμεσα στην ιστορία, τη μυθολογία της διαμάχης Δαβίδ και Γολιάθ. Εκεί ήταν αντίπαλοι. Σε σχέση με την Κίνα όμως μόλις είπαμε κι εγώ κι εσείς και θυμίσαμε ότι η Κίνα δεν είναι μόνο ανταγωνίστρια κατασκευάστρια χώρα, αλλά μετατρέπεται και σε μία πολύ μεγάλη αγορά και για τα δικά μας προϊόντα, άρα δεν θα πρέπει να μετατρέψουμε τον καλώς εννοούμενο ανταγωνισμό και τη δυνατότητα να διεισδύσουν και οι Καστοριανές ή οι Σιατιστανές επιχειρήσεις στην αγορά της Κίνας σε μία διαμάχη Δαβίδ με Γολιάθ.
Ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Μπόλαρης έχει το λόγο για να δευτερολογήσει για πέντε λεπτά.
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Συνεχίζοντας τις σκέψεις, κύριε Πρόεδρε, πρέπει να πω ότι είναι κατοχυρωμένο στις διεθνείς σχέσεις και τις πολιτικές αλλά και τις επιχειρηματικές οι διαδικασία που λέει ότι όλοι μπορούμε να είμαστε κερδισμένοι. Οι Άγγλοι το είπαν Win – Win και αυτό πρέπει να ισχύσει και στην περίπτωση της γούνας και στις σχέσεις που έχουν και οι γούνες τις Καστοριάς με την παραγωγή στην Κίνα.
Ήθελα να πω στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, τον πρώην Υπουργό Μακεδονίας – Θράκης, ότι το Προδρικό Διάταγμα 28 δεν είναι απλά αρμοδιότητας για έναν Υφυπουργό, αλλά είναι υλοποίηση μίας δέσμευσης του Πρωθυπουργού, του Γιώργου Παπανδρέου, που αφορά για την ίδρυση μίας οριζόντιας επιχειρησιακής μονάδας του Υπουργείου Οικονομίας στη Θεσσαλονίκη, πράγμα τα οποίο σημαίνει ότι η Θεσσαλονίκη παίρνει ουσιαστικές αρμοδιότητες οικονομικές και στρατηγικού σχεδιασμού για την πόλη και για την βόρεια Ελλάδα και νομίζω ότι εμείς που είμαστε από τη βόρεια Ελλάδα πρέπει να το αναδεικνύουμε. Και ίσως είναι και το πρώτο μεγάλο δώρο στα γενέθλια της απελευθέρωσης που έχει η Θεσσαλονίκη σε λίγους μήνες.
Ήθελα να πω σε σχέση με την Επερώτηση ότι για το ΤΕΜΠΜΕ ο κύριος Πρόεδρος με κάλυψε. Κύριε Πρόεδρε, το ΤΕΜΠΜΕ, όπως είχε εξαγγελθεί και είχε υλοποιηθεί πέρυσι είχε άλλη στόχευση. Δεν πήγαν τα λεφτά στην πραγματική αγορά –σωστά το είπατε- καλύφθηκαν κάποιες ανασφάλειες που είχαν οι τράπεζες και κινήθηκαν αλλιώς τα χρήματα. Το ΤΕΜΠΜΕ το οποίο είπε προηγουμένως ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, κ. Παπουτσής, ότι ανακοινώθηκε σήμερα, έχει στόχευση πολύ συγκεκριμένη η οποία θα ανακουφίζει τις επιχειρήσεις και θα λύσει και ζητήματα που αφορούν εκκρεμότητές τους και προς τα ασφαλιστικά ταμεία και προς την εφορία και βέβαια τους δίνει τη δυνατότητα αγοράς πρώτων υλών.
Όσον αφορά το Υπουργείο Οικονομίας θα πρέπει να σας πω ότι οι επιχειρήσεις της γούνας θα είναι επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν άμεσα να ενταχθούν στο πρόγραμμα το οποίο έχει ανακοινωθεί και είναι σε εξέλιξη, το οποίο αφορά τις επιχειρήσεις ένδυσης-υπόδησης, πρόγραμμα ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, το οποίο καλεί ήδη για ένταξη επιχειρήσεις και αφορά και την προμήθεια των ενδυμάτων και πρώτες ύλες. Επίσης, είναι επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν να μπουν στη διαδικασία του αναπτυξιακού νόμου.
Η Υπουργός ανακοίνωσε προχθές ότι ξεκινάει η διαδικασία διαβούλευσης του νέου αναπτυξιακού νόμου, στον οποίο μπαίνουν τα ειδικά χαρακτηριστικά της περιφερειακότητας και των πράσινων πολιτικών, της καινοτομίας και τις εξωστρέφειας, συνεπώς είναι νόμος ο οποίος σαφέστατα αφορά τις επιχειρήσεις της γούνας.
Στο θέμα της προσέλκυσης των τουριστών από τη Ρωσία, από την Ουκρανία και από τη Λευκορωσία θα πρέπει να σας πω ότι το ζήτημα έχει λυθεί. Η υλοποίηση και η συνεννόηση που έχει κάνει ο Πρωθυπουργός με τον Ρώσο Πρωθυπουργό έχει φθάσει σε αίσιο αποτέλεσμα. Το είπε και πριν από λίγο εδώ ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γερουλάνος, ότι συμφωνήθηκε μηδενισμός του κόστους της βίζας και παροχή βίζας εξάμηνης διάρκειας, δωδεκάμηνης διάρκειας και πενταετούς διάρκειας για τους Ρώσους οι οποίοι θέλουν να έχουν επανειλημμένες επισκέψεις και για λόγους επιχειρηματικούς και για λόγους τουριστικούς. Και βέβαια αυτό με κριτήρια τα οποία θα λυθούν από εκεί.
PM

(2GM)
Θα πρέπει επίσης να σας πω ότι έχουμε συμφωνήσει και με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου και με τον Πρόεδρο του Συνδυασμού Γουνοποιών για μία ειδική συνάντηση εργασίας στην Καστοριά όπου πρέπει να δούμε αυτά τα ζητήματα της προβολής της γούνας τα οποία σωστά θέσατε. Υπάρχει ένας παράλληλος και πολύ γόνιμος προβληματισμός από το Σύνδεσμο Εξαγωγέων βορείου Ελλάδος στον οποίο συμμετέχουν και οι επιχειρήσεις Καστοριάς έτσι ώστε να οργανώσουμε και τα θέματα της προβολής και τα θέματα της κατοχύρωσης του brand name. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η πρόταση που κάνατε για δημοπρατήριο την οποία μου ανέφεραν από το Επιμελητήριο και από το Σύνδεσμο και όλα αυτά τις επόμενες μέρες θα τα συζητήσουμε στην Καστοριά προκειμένου να υπάρξει ένας οδικός χάρτης για τη στήριξη των επιχειρήσεων της περιοχής, των επιχειρήσεων της γούνας οι οποίες έχουν την εξωστρέφεια και με το αντίστοιχο θετικό πρόσημο για τις ελληνικές εισαγωγές στην πατρίδα μας.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ευχαριστούμε τον κύριο Μπόλαρη.
Το λόγο έχει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κύριος Καλαφάτης για να δευτερολογήσει για τρία λεπτά.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υφυπουργέ, εκ του θεσμικού μου ρόλου οφείλω να ασκώ αντιπολίτευση μέσα στα πλαίσια της δικαιοσύνης σε αυστηρά πλαίσια και βεβαίως εποικοδομητικά. Έτσι αντιλαμβάνομαι το ρόλο μου, γι’ αυτό και επισημαίνω και υπογραμμίζω καταρχάς την απώλεια επτά σημαντικών μηνών για τη χρονική συγκυρία σχετικά με την ανάληψη των καθηκόντων σας, ιδιαίτερα σε ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη και ιδιαίτερα σε ζητήματα που αφορούν τη Μακεδονία.
Όσον αφορά βεβαίως αυτό που έχει «γεννηθεί» τις τελευταίες μέρες, ξέρετε πολύ καλά ότι στη Θεσσαλονίκη είμαστε επίσης πολύ αυστηροί. Δεν μας ενδιαφέρει, ούτε μας γοητεύει τόσο πολύ το «αμπαλάζ» όσο το περιεχόμενο και γι’ αυτό επιφυλασσόμεθα να παρακολουθήσουμε, αλλά και να συμβάλουμε, αν χρειαστεί, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε πραγματικά τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά που χρειάζεται η περιοχή μας.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κύριος ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ)
Όσον αφορά το ζήτημα της γουνοποιίας, απλώς θα κάνω κάποια μικρά σχόλια σε επίπεδο προτάσεων. Η σημερινή συγκυρία θεωρείται κατά την άποψή μας κατάλληλη για την επίτευξη ηγετικής θέσης στον κλάδο διεθνώς σε όρους μεριδίου αγοράς με σκοπό την παραμονή ανταγωνιστικών επιχειρήσεων μέσω επενδύσεων, απόκτησης παραγωγικής δυναμικότητας, υποστήριξης της προβολής τους στις διεθνείς εκθέσεις του κλάδου, καθώς και επιστημονικής υποστήριξης. Κρίνεται απαραίτητος κατά την άποψή μας ο εκσυγχρονισμός του κλάδου διαμέσου επιχειρησιακών διαρθρώσεων με έμφαση στη βελτίωση των υποδομών, των δεξιοτήτων του παραγωγικού δυναμικού και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Πρέπει να δοθεί έμφαση στην οργανωμένη ανάπτυξη οριζόντιων και κάθετων διασυνδέσεων σε αυξημένες συνεργασίες ειδικά σε θέματα προώθησης και σχεδιασμού και σε εξαγωγές-συγχωνεύσεις με γνώμονα την αύξηση του μέσου μεγέθους της τυπικής ελληνικής επιχείρησης και τη βελτίωση της χρηματοδοτικής τους διάρθρωσης.
Κύριε Υπουργέ, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ είχε ξεκινήσει –νομίζω ότι ολοκληρώθηκε, δεν είμαι σίγουρος- η μελέτη για τον κλάδο της ένδυσης-υπόδησης. Η Κυβέρνηση μέσω του ΕΟΜΜΕΧ προωθεί εκ νέου το πρόγραμμα που προκηρύχθηκε και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, μόνο που ακόμα είναι σε φάση προδημοσίευσης και πρέπει τάχιστα να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την επίσημη προκήρυξη. Ο συνολικός προϋπολογισμός της δημόσιας δαπάνης είναι 15 εκατομμύρια ευρώ, ενώ κατά την άποψή μας πρέπει να αυξηθεί σημαντικά. Ταυτόχρονα νομίζω ότι το Υπουργείο πρέπει να προκηρύξει άμεσα και τα προγράμματα «Σύγχρονη επιχείρηση» και «Μεταποίηση» για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις μέσω των οποίων μπορούν να ωφεληθούν για χρηματοδότηση και οι επιχειρήσεις γούνας. Θα πρέπει να ενισχυθεί ο ΟΠΕ και βεβαίως να προχωρήσουν οι προσπάθειες στις οποίες αναφερθήκατε σε θέματα βίζας σε κράτη όπου οι επιχειρήσεις της γούνας επιδιώκουν περαιτέρω διείσδυση.
Σε κάθε περίπτωση αυτός ο κλάδος αξίζει της ουσιαστικής στήριξης της Κυβέρνησης. Αφορά σ’ ένα ευαίσθητο κομμάτι της ελληνικής περιφέρειας. Δεν αφορά μονάχα έναν συγκεκριμένο χώρο, μία συγκεκριμένη πόλη, τα Σιάτιστα ή την Καστοριά, αλλά αφορά σε συμβολικό, οικονομικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό επίπεδο μία ολόκληρη περιοχή, έναν ολόκληρο νομό και η οποιαδήποτε ουσιαστική στήριξη στον συγκεκριμένο κλάδο στη συγκεκριμένη περιοχή, αν θέλετε, συμβολίζει και εκπέμπει ένα μήνυμα πραγματικού ενδιαφέροντος πάνω στην ανάπτυξη ολόκληρης της ελληνικής περιφέρειας η οποία τόσο πολύ έχει ανάγκη πραγματικές «ανάσες» ζωής, «ανάσες» ανάπτυξης, «ανάσες» που θα δώσουν ένα άλλο μήνυμα και ένα άλλο πνεύμα στους ανθρώπους που προσπαθούν να δώσουν ζωή σ’ αυτό το κομμάτι της ελληνικής γης.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Καλαφάτη.
Κύριε Υπουργέ, θέλετε να πάρετε το λόγο;
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Όχι, κύριε Πρόεδρε, δεν έχω να προσθέσω τίποτα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση της υπ’ αριθμ. 16/22-1-2010 επερώτησης (άρθρο 134 παρ. 2) αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κυρίου Ζήση Τζηκαλάγια σχετικά με την κρίση της γουνοποιίας.
Έχουν διανεμηθεί τα Πρακτικά της Τετάρτης 28 Απριλίου 2010, της Πέμπτης 29 Απριλίου 2010 και της Παρασκευής 30 Απριλίου 2010 και ερωτάται το Σώμα εάν τα επικυρώνει.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.