Η γεωθερμία είναι ο θαμμένος θησαυρός της φύσης. Είναι μια δεξαμενή βιώσιμης θερμότητας κάτω από την επιφάνεια της Γης. Η χρήση αυτής της ενέργειας έχει εξελιχθεί με τα χρόνια, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη πολλών συστημάτων για την αξιοποίησή της. Αυτά τα συστήματα μπορούν να παρέχουν μια βιώσιμη εναλλακτική λύση σε αντίθεση με τα ορυκτά καύσιμα, αλλά με την σωστή στρατηγική, μπορούν επίσης να καταστούν ανταγωνιστικά ως προς το κόστος. Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά τα συστήματα πρωτογενούς γεωθερμικής ενέργειας και θα διερευνήσουμε πως με την γεωθερμία μπορούμε να επιτύχουμε την μείωση του ενεργειακού κόστους.

Συστήματα Γεωθερμικής Ενέργειας

Γεωθερμικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής: Οι εγκαταστάσεις αυτές μετατρέπουν τη γεωθερμία που προέρχεται από το ζεστό νερό ή ατμό κάτω από τη γη, σε ηλεκτρική ενέργεια.

Εγκαταστάσεις ξηρού ατμού: Τραβάει απευθείας ατμό από ρωγμές στο έδαφος για να περιστρέψει τους ηλεκτρικούς στρόβιλους.

Flash Steam Plants: Χειρίζεται το ζεστό νερό υψηλής πίεσης κάτω από το έδαφος. Η πίεση αυξομειώνεται για την παραγωγή ατμού ο οποίος στη συνέχεια χρησιμοποιείται για την κίνηση των στροβίλων της γεννήτριας.

Μονάδες ηλεκτροπαραγωγής δυαδικού κύκλου: Εκμεταλλεύεται το νερό που έχει μέτρια θερμοκρασία. Η θερμότητα μεταφέρεται σε ένα δεύτερο ρευστό  με χαμηλότερο σημείο βρασμού, εξατμίζοντάς το. Αυτός ο ατμός στη συνέχεια περιστρέφει  τους στρόβιλους.

Εφαρμογές Άμεσης Χρήσης: Πρόκειται για μια από τις παλαιότερες μορφές χρήσης γεωθερμικής ενέργειας όπου το γεωθερμικό ζεστό νερό χρησιμοποιείται απευθείας (χωρίς αντλία θερμότητας ή εναλλάκτη θερμότητας) για θέρμανση κτιρίων, καλλιέργεια φυτών σε θερμοκήπια, ξήρανση καλλιεργειών, θέρμανση νερού σε ιχθυοτροφεία και διάφορες βιομηχανικές εγκαταστάσεις όπως στην παστερίωση γάλακτος.

Γεωθερμικές αντλίες θερμότητας: Μια αποτελεσματική μέθοδος θέρμανσης και ψύξης κτιρίων είναι οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας, συστήματα που μεταφέρουν θερμότητα μεταξύ του κτιρίου και του εδάφους ή από μία πηγή νερού. Μπορούν να μειώσουν δραστικά το κόστος θέρμανσης λόγω της υψηλής απόδοσης τους.

Στρατηγικές για τη μείωση του ενεργειακού κόστους με γεωθερμικά συστήματα

Κίνητρα και επιχορηγήσεις: Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προσφέρουν φορολογικές ελαφρύνσεις, κίνητρα και επιχορηγήσεις για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η αξιοποίηση αυτών των οικονομικών ενισχύσεων μπορεί να αντισταθμίσει το κόστος εγκατάστασης, καθιστώντας τα γεωθερμικά συστήματα προσιτά για τους τελικούς χρήστες.

Έρευνα και Ανάπτυξη: Οι επενδύσεις στην γεωθερμία  μπορούν να οδηγήσουν σε πιο αποτελεσματικές τεχνολογίες, βελτιστοποιώντας την εξόρυξη και τη μετατροπή ενέργειας. Οι προηγμένες τεχνικές διάτρησης, η βελτιωμένη τεχνολογία στροβίλων και τα καλύτερα υλικά μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη απόδοση, μειώνοντας το κόστος.

Οικονομίες κλίμακας: Όπως συμβαίνει με πολλούς κλάδους, η κλιμάκωση της παραγωγής και της εγκατάστασης οδηγεί συχνά σε μειωμένο κόστος. Όσο πιο διαδεδομένη είναι η υιοθέτηση της γεωθερμικής ενέργειας, τόσο φθηνότερες μπορεί να γίνουν οι υποδομές και η τεχνολογία λόγω της οικονομικής κλίμακας.

Υβριδικά συστήματα: Η ενοποίηση των γεωθερμικών συστημάτων με άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί να οδηγήσει σε πιο αποδοτική παραγωγή ενέργειας. Για παράδειγμα, οι ηλιακές-γεωθερμικές ή αιολικές-γεωθερμικές και άλλες υβριδικές μονάδες μπορούν να συνδυαστούν με την αξιοπιστία της γεωθερμίας, διασφαλίζοντας σταθερή παροχή και μειώνοντας την ανάγκη για ακριβή εγκατάσταση αποθήκευσης του ηλεκτρικού φορτίου.