«Εκείνο που δεν κατόρθωσε να κάνει τότε με τα όπλα η Γερμανία, δηλαδή να δημιουργήσει μια γερμανική Ευρώπη, το πετυχαίνει σήμερα, με την οικονομική ισχύ και με τη βοήθεια των HΠΑ και των άλλων νικητών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου – εκτός των Σοβιετικών, εννοείται» υποστηρίζει ο Μανώλης Γλέζος σε συνεντευξή του στην Κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι ο λεγόμενος Ψυχρός Πόλεμος έδωσε την ευκαιρία στις HΠΑ και στο δημιούργημά τους, το ΝΑΤΟ, να επιβάλουν τη θέλησή τους στην Ευρώπη. Και καρπός αυτής της θέλησης είναι η σημερινή Γερμανία». 

Για το θέμα των επανορθώσεων, το ιστορικο στέλεχος της Αριστεράς εκτιμά ότι στο Ευρωκοινοβούλιο οι συσχετισμοί δεν είναι τέτοιοι που να ευνοούν πρωτοβουλίες με απτά αποτελέσματα για το ζήτημα, πιστεύει όμως οτι εκ των πραγμάτων η Γερμανία θα αναγκαστεί να συζητήσει με την Ελλάδα για το θέμα.

«Η γερμανική κυβέρνηση, κακομαθημένη ως τώρα από τις συνεχείς υποχωρήσεις των υπόλοιπων Ευρωπαίων, δεν θα μπορεί να αρνείται στο διηνεκές να καθίσει και να συζητήσει με την Ελλάδα. «