Λοβέρδος: «Προέχει το δίκιο της ελληνικής οικογένειας για τις μετεγγραφές» – «Αιώνιοι φοιτητές» τέλος – Έως τις 3 Ιουλίου οι βαθμολογίες των Πανελληνίων – Επεκτείνεται και στη Β’ Λυκείου η Τράπεζα Θεμάτων.

«Ανάσα» για χιλιάδες οικογένειες δίνει το το υπουργείο Παιδείας όσον αφορά τις μετεγγραφές φοιτητών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Ο υπουργός που επεσήμανε ότι το θέμα θα οριστικοποιηθεί στη Σύνοδο των πρυτάνεων που ξεκινά την Πέμπτη στη Ρόδο, τόνισε ότι θα συζητηθεί η διεύρυνση του εισοδήματος των γονέων και δεν θα παραμείνει, όπως είναι στη φορολογική δήλωση. «Δεν είναι δυνατόν δύο εκπαιδευτικοί από τον Πειραιά με εισόδημα 25.000 ευρώ να σπουδάσουν έναν φοιτητή στην Κομοτηνή και έναν στην Κρήτη» υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος.

Ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι πολλοί θα αντιδράσουν που έχουν και αυτοί το δίκιο τους, όπως τα Πανεπιστήμια του κέντρου που θα δεχθούν φοιτητές τα τμήματα της επαρχίας που θα «χάσουν» φοιτητές, αλλά «στα πολλά δίκια προέχει το δίκιο της ελληνικής οικογένειας να μπορέσει να σπουδάσει το παιδί της» είπε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει ότι τα Πανεπιστήμια θα έχουν το δικό τους λόγο για τις μετεγγραφές , και βέβαια πρέπει να ενισχυθούν καθώς «πώς θα δεχθούν περισσότερους φοιτητές όταν χρειάζονται οι διοικητικοί».

Σε ό,τι αφορά στην Τράπεζα Θεμάτων ο κ. Λοβέρδος είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τον νέο τρόπο εξέτασης και να τον επεκτείνει, όπως ήταν το πρόγραμμα και στη Β΄ Λυκείου, κάνοντας εκείνες τις παρεμβάσεις, προκειμένου να μην υπάρχουν τα όποια προβλήματα εμφανίστηκαν φέτος.

Οι ερωτήσεις θα είναι έτοιμες πολύ νωρίς, είπε ο υπουργός προκειμένου να ετοιμασθούν όλοι κατάλληλα ενώ δεν θα υπάρξει κάποια ειδική ρύθμιση σε περίπτωση που αρκετοί μαθητές δεν έχουν συγκεντρώσει υψηλή βαθμολογία.

Κατηγορηματικός ως προς στη εφαρμογή του νόμου για το θέμα των «αιώνιων» φοιτητών εμφανίστηκε ο κ. Λοβέρδος ο οποίος τόνισε ότι θα εφαρμόσει τον νόμο, καθώς υπήρχαν τρία χρόνια για τους φοιτητές που ήθελαν για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα των κινητοποιήσεων των διοικητικών υπαλλήλων και τα κλειστό Πολυτεχνείο ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε «Κανένα ίδρυμα δεν πρέπει να είναι κλειστό, όπως τα τα πανεπιστήμια, τα σχολεία αλλά και τα νοσοκομεία , τα οποία λειτουργούν συνεχόμενα. Ο υπουργός ανέφερε ότι προχωρά το θέμα της προκήρυξης των 600 διοικητικών ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την εταιρία αξιολόγησης.

Έως τις 3 Ιουλίου θα δοθούν από το υπουργείο Παιδείας οι βαθμολογίες των φετινών υποψηφίων των Πανελληνίων Εξετάσεων ενώ το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Τόνισε επίσης ότι πρέπει να ενισχυθεί η διεθνοποίησή των ΑΕΙ και να στηριχθούν τα ξενόγλωσσα προγράμματά τους, ώστε να προσφέρονται σε ξένους φοιτητές με καταβολή διδάκτρων, και κάλεσε τις Φιλοσοφικές Σχολές της χώρας να καταθέσουν άμεσα τις προτάσεις τους.

Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι αναμένονται τα νομοσχέδια για την ειδική αγωγή , την έρευνα και την υπόσταση των ξένων Εκκλησιών που βρίσκονται στη χώρα,όπου έχει προκύψει ένα αίτημα από την Καθολική εκκλησία το οποίο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, γιατί θα διαφοροποιηθεί από τις υπόλοιπες Εκκλησίες.

Στη συνέχεια δύο υφυπουργοί ο Αλ. Δερμετζόπουλος και Κ. Κουκοδήμος αναφέρθηκαν στο χρονοδιάγραμμα για τους επόμενους μήνες. Μίλησαν για την ανάγκη ενίσχυσης του σχολικού αθλητισμού, ανάδειξης των μουσικών σχολείων, για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας, της παχυσαρκίας, για τη σύνδεση των σχολείων με την κοινωνία σε θέματα τέχνης και για τη συνεργασία με φορείς όπως το Εθνικό Θέατρο και η Λυρική Σκηνή, ακόμα και με ιδιώτες που θα μπορούσαν να είναι χορηγοί σε θέματα τέχνης.