01:06 – «Οι μισθοί μας ήταν ήδη πολύ χαμηλοί στη Ρουμανία. Πόσο περισσότερο να μας τους κόψουν;». Η 33χρονη νοσηλεύτρια Βαλεντίνα Βοϊνέα είπε στο πρακτορείο Ασοσιέτεντ ότι κερδίζει 900 λέι τον μήνα (περίπου 261 δολάρια), αλλά οι «σοφοί» του ΔΝΤ πιστεύουν ότι μπορεί να ζήσει και με λιγότερα
«Κάτω οι ψεύτες της κυβέρνησης!» βροντοφώναξαν πριν από λίγες μέρες 40.000 Ρουμάνοι στο κέντρο του Βουκουρεστίου, σε μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις της μετά Τσαουσέσκου εποχής. Ο υπουργός Οικονομικών, Σεμπαστιάν Βλαντέσκου, ανακοίνωσε την απόλυση 70.000 δημόσιων υπαλλήλων έως το 2011 κατ’ εντολήν του ΔΝΤ. Από τον Ιούνιο μισθοί και συντάξεις θα μειωθούν κατά 25% και τα επιδόματα ανεργίας κατά 15%, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος. Είναι το πιστόλι που έβαλε στον κρόταφο του Βουκουρεστίου το ΔΝΤ, για να εκταμιεύει τις δόσεις ενός δανείου 20 δισ. ευρώ.

Στη θηλιά του Ταμείου βρίσκονται η Ουκρανία (με πρόγραμμα δανεισμού 16,4 δισ. δολάρια), η Ουγγαρία (που ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τους βουλευτές της από 386 σε 200), η Λετονία με 7,5 δισ. και η «άτακτη» Ισλανδία, που αρνείται να πληρώσει από το υστέρημά της τη χασούρα των αγγλο-ολλανδικών τραπεζών σε τοξικά προϊόντα. Μόνο η Τουρκία του Ερντογάν αρνήθηκε να ανανεώσει το συμβόλαιό της με το ευαγές ίδρυμα.