Ελλάδα.Αυξάνεται και διευρύνεται η επιδότηση στη βενζίνη – Fuel Pass

 

Τα μέτρα θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας και σύμφωνα με πληροφορίες θα αφορούν μόνο τα καύσιμα και δεν θα είναι οριζόντια (μείωση ΕΦΚ ή ΦΠΑ). Θα είναι στοχευμένα και ενισχυμένα ως προς τα αντίστοιχα που ίσχυαν προηγουμένως. Τα 30 ευρώ τον μήνα που είχαν δοθεί δεν αποκλείεται να προσεγγίσουν π.χ. τα 50 ευρώ, ενώ αναμένεται να διευρυνθούν τόσο το εύρος των δικαιούχων όσο και η χρονική διάρκεια της επιδότησης. Είναι πολύ πιθανόν να ισχύσουν και πέραν του Σεπτεμβρίου.

Στο Μ. Μαξίμου επικρατεί άνεμος αισιοδοξίας, καθώς συντρέχουν πλέον τρεις σημαντικοί παράγοντες:

  • Η οριστική έξοδος από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, μαζί με την εξαιρετική πορεία του τουρισμού και τη θεαματική αύξηση των νέων άμεσων επενδύσεων δημιουργούν νέες δυνατότητες για την ελληνική οικονομία
  • Η διαφαινόμενη αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία (κατόπιν ισχυρής παρέμβασης των ΗΠΑ) δείχνει να αποδυναμώνει έναν αποσταθεροποιητικό παράγοντα
  • Οι μετρήσεις δείχνουν ότι η κοινωνία, παρότι δεν έχει λύσει τα προβλήματα με την ακρίβεια, αντιλαμβάνεται και αναγνωρίζει ότι η κυβέρνηση καταβάλλει σοβαρή προσπάθεια, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού την οικονομία.

Αναδρομικά στο ρεύμα

Ηδη άνοιξε και η πλατφόρμα Power Pass για την επιστροφή του 60% των επιπλέον χρεώσεων των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος (από 18 έως 600 ευρώ ανά νοικοκυριό) και τα χρήματα θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων έως τις 15 Ιουλίου. Ενώ ήδη έχει αρχίσει και φαίνεται στους λογαριασμούς μικρομεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών η έμμεση κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, που οδηγεί σε αισθητά χαμηλότερους λογαριασμούς. Η πλήρης εικόνα της απόδοσης αυτού του μέτρου αναμένεται να υπάρξει τον Ιούλιο.

«Παράθυρο» για κάλπες

Η νέα οικονομική πραγματικότητα που διαμορφώνεται μαζί με το νέο άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ (ξεπερνά τη διαφορά της νίκης του 2019) σε συνδυασμό με τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ δημιουργούν ένα ορατό παράθυρο για πρόωρες και διπλές εκλογές τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο. Ο πρωθυπουργός δεν έχει πάρει οριστικές αποφάσεις.