H επιλογή θέρμανσης σε ένα σπίτι αποτελεί μία σημαντική απόφαση καθώς θα πρέπει να ληφθούν υπόψη περιβαλλοντικοί και οικονομικοί παράγοντες αλλά και η παρούσα κατάσταση του χώρου συμπεριλαμβανομένων του προσανατολισμού, της μόνωσης αλλά και των απωλειών. Το φλέγον ερώτημα στο μυαλό όλων είναι, τί επιφυλάσσει το μέλλον για τις πηγές ενέργειας όπως είναι οι λέβητες υγραερίου, οι καυστήρες πετρελαίου ή ακόμα και οι λέβητες αερίου; Και, το πιο σημαντικό, αν υπάρχει μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση όπως το υδρογόνο. Μπροστά μας ανοίγεται ένα άγνωστο μονοπάτι, καθώς βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι μεγάλων περιβαλλοντικών αλλαγών και ενεργειακών απαιτήσεων. Είναι σαφές ότι ο ρόλος των ορυκτών καυσίμων στο μέλλον θα είναι επισφαλής.

Όλες οι προηγμένες χώρες έχουν θέσει στόχους εδώ και χρόνια  για τη μείωση των εκπομπών αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου. Οι λέβητες αερίου και οι καυστήρες πετρελαίου συνεισφέρουν σημαντικά στις εκπομπές CO2 και είναι πιθανό να θεσπιστούν στο μέλλον αυστηρότεροι κανονισμοί για την χρήση τους, να τεθούν υψηλότεροι φόροι και ενδεχομένως να υπάρξει σταδιακή κατάργηση τους. Παράλληλα εμφανίζονται εναλλακτικές λύσεις όπως η χρήση πιο αποδοτικών εγκαταστάσεων ηλεκτρικών αντλιών θερμότητας, τα ηλιακά θερμικά συστήματα και οι λέβητες βιομάζας. Επίσης, οι μεταβαλλόμενες τιμές στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, σε συνδυασμό με πιθανές επιδοτήσεις για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενδέχεται να καταστήσουν τα συστήματα θέρμανσης με ορυκτά καύσιμα λιγότερο οικονομικά μακροπρόθεσμα. Το υδρογόνο θεωρείται ολοένα και περισσότερο ως πιθανή εναλλακτική λύση στο φυσικό αέριο για τη θέρμανση των σπιτιών. Αλλά γιατί;

Το κύριο υποπροϊόν της καύσης του υδρογόνου είναι οι υδρατμοί, καθιστώντας το μία από τις πιο καθαρές πηγές ενέργειας χωρίς εκπομπές CO2. Η τρέχουσα υποδομή φυσικού αερίου, με ορισμένες τροποποιήσεις, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εκ νέου για την παροχή υδρογόνου. Αυτό προσφέρει μια πιο ομαλή μετάβαση από  το φυσικό αέριο σε ένα μοντέλο που βασίζεται στο υδρογόνο. Η ηλεκτρόλυση, που τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προσφέρει μια βιώσιμη μέθοδο παραγωγής υδρογόνου. Εάν κλιμακωθεί κατάλληλα, αυτό μπορεί να παρέχει σταθερή παροχή υδρογόνου για σκοπούς θέρμανσης. Παρά τις τεράστιες δυνατότητές του υδρογόνου, υπάρχουν σημαντικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν όπως:

Η αποθήκευση και διανομή

Η χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα του υδρογόνου και το μικρό μοριακό του μέγεθος καθιστούν δύσκολη την αποθήκευση και τη διανομή του. Η υποδομή θα χρειαζόταν εκτεταμένες τροποποιήσεις για την αποφυγή διαρροών και την ασφαλή παράδοση στα σπίτια.

Κόστος παραγωγής

Επί του παρόντος, η παραγωγή υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης είναι δαπανηρή. Για να είναι ανταγωνιστική η θέρμανση με υδρογόνο, είναι απαραίτητο να βρεθεί ένας πιο οικονομικός τρόπος  για την παραγωγή υδρογόνου. Ένας τρόπος είναι η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το οποίο εξετάζεται μέχρι σήμερα ως λύση.

Δημόσια αποδοχή

Το υδρογόνο, αν και είναι πολλά υποσχόμενο, πολλοί είναι αυτοί που το αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό, ειδικά όσον αφορά την ασφάλεια. Το να πειστούν οι ιδιοκτήτες σπιτιού για την μετάβαση θα απαιτούσε εκτεταμένη προσέγγιση και εκπαίδευση.

Τι επιφυλάσσει πραγματικά το μέλλον;

Στο άμεσο μέλλον, ενδέχεται να μην δούμε μια κυρίαρχη μορφή θέρμανσης σπιτιού. Αντίθετα, θα υπάρξει ένα μείγμα από ηλεκτρικές αντλίες θερμότητας, λέβητες βιομάζας, ηλιακά θερμικά συστήματα, λέβητες υδρογόνου και ίσως ακόμη και παραδοσιακοί λέβητες αερίου να συνυπάρχουν. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί από την διαθεσιμότητα σε κάθε περιοχή, την υποδομή και τις ανάγκες των καταναλωτών. Το μόνο βέβαιο είναι ότι κυρίως στα προηγμένα κράτη να δούμε μία μεγάλη πτώση της χρήσης καυστήρων πετρελαίου σε σύγκριση με τους λέβητες αερίου.

Τέλος, μπορούμε να περιμένουμε αυξημένες επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών ώστε να καταστεί το υδρογόνο μία πιο βιώσιμη λύση, οικονομικά αποδοτική και ασφαλής για τη θέρμανση στο σπίτι και την επιχείρηση.