Από τους 5,5 εκατομμύρια καταναλωτές οι 500.000 έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές για την περσινή χρονιά από το ειδικό τέλος επί των ακινήτων που έπρεπε να εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Πλέον και μετά τις 30 του περασμένου Απριλίου η αρμοδιότητα είσπραξης των εν λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει μεταφερθεί από τη ΔΕΗ στις εφορίες της χώρας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Φοροτεχνών Οικονομολόγων Βορείου Ελλάδος, Γιάννη Τύρη, τα ενημερωτικά για την πληρωμή χαρατσιού δε θα έχουν καμία σχέση με αυτά της φορολογίας εισοδήματος και στους οφειλέτες θα αποσταλούν μέσα στο 2012, αφού το κράτος θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει με κάθε τρόπο την υστέρηση των δημόσιων εσόδων.

Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι οι επιχειρηματίες – οφειλέτες θα αναγκαστούν να τακτοποιήσουν την υποχρέωσή τους, αφού σε διαφορετική περίπτωση δε θα μπορούν να πάρουν φορολογική ενημερότητα, ωστόσο, δεν εμφανίστηκε καθόλου βέβαιος ότι το ίδιο θα κάνουν και οι υπόλοιποι Ελληνες πολίτες. Αλλωστε, οι τελευταίοι τη μόνη συνέπεια που θα έχουν, θα είναι να εξακολουθήσουν να βρίσκονται καταχωρισμένοι ως οφειλέτες στα αρχεία της εφορίας, αφού δεν μπορούν να διωχθούν ποινικά για μικροποσά.

Μικρές οφειλές

«Το ποσό της οφειλής από το τέλος επί των ακινήτων είναι μικρό, πολύ κάτω από τις 3.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να μην κινδυνεύουν με ποινική δίωξη οι οφειλέτες στην εφορία. Δεν είναι δυνατό να γίνουν σε βάρος τους ασφαλιστικά μέτρα για ποσά, για παράδειγμα, 300 ευρώ. Για τους επιχειρηματίες η κατάσταση είναι διαφορετική, αφού χρειάζονται φορολογική ενημερότητα.

Από τους τελευταίους η Πολιτεία με την εκβιαστική αυτή μέθοδο θα καταφέρει να εισπράξει κάποια χρήματα. Πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι με τη μεταφορά της αρμοδιότητας είσπραξης στις εφορίες δημιουργείται ένα άλλο πρόβλημα. Πολλές συνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος βρίσκονται σε άλλο όνομα από το χρήστη και είναι λογικό η εφορία να μη γνωρίζει και να χρεώσει στον πρώτο την οφειλή.

Χρειάζεται γι’ αυτό μεγάλη προσοχή, αλλά, δυστυχώς, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία πρόβλεψη. Η ένωσή μας ετοιμάζεται και θα στείλει την επόμενη εβδομάδα στο υπουργείο Οικονομικών μια επιστολή για το ζήτημα», τόνισε στον «Αγγελιοφόρο» ο κ. Τύρης.

«Στον αέρα»

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΦΟΒΕ, προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα πλάνο για το τι θα γίνει με το ειδικό τέλος επί των ακινήτων. Πριν από λίγους μήνες είχε ανακοινωθεί από την τότε κυβέρνηση ότι το συγκεκριμένο τέλος για τη φετινή χρονιά θα καταβληθεί από τους υπόχρεους σε πέντε δόσεις και τα ενημερωτικά θα είχαν αποσταλεί τον περασμένο Απρίλιο.

«Τελικά με το χαράτσι του 2012 δε θα έχει καμία σχέση η ΔΕΗ και θα χρεώσει το ποσό η εφορία. Αρχικά πήγαιναν να το περάσουν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αλλά είδαν ότι δεν τους βγαίνει, διότι φτάσαμε Ιούνιο και η καταβολή των πέντε δόσεων αναγκαστικά θα ολοκληρωνόταν το 2013.

Σήμερα δεν υπάρχει καμία εγκύκλιος για το πώς θα εισπραχθεί το συγκεκριμένο τέλος. Ούτε το ίδιο το υπουργείο γνωρίζει τι θα κάνει», κατέληξε ο κ. Τύρης, εκτιμώντας ότι, εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας των νοικοκυριών, το τέλος επί των ακινήτων για το 2012 θα το πληρώσουν αρκετά λιγότεροι σε σχέση με την περσινή χρονιά.

ΡΩΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ για τον: aggelioforos.gr