Μέχρι το Μάρτιο του 2013 θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί επιπλέον μέτρα 4% του ΑΕΠ για την περίοδο 2015 – 2016.

Σήμερα το απόγευμα παρουσιάζεται η έκθεση αξιολόγησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την ελληνική οικονομία, η οποία περιλαμβάνει και την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του επικεφαλής της τρόικας στην Ελλάδα Πόουλ Τόμσεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση αξιολόγησης επισημαίνει τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η δημοσιονομική προσαρμογή αλλά και η πορεία των μέχρι σήμερα μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, καλεί την κυβέρνηση να συνεχίσει με την ίδια αποτελεσματικότητα τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις, δίνοντας έμφαση στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και στην άρση κάθε γραφειοκρατικού εμποδίου που φρενάρει την οικονομική δραστηριότητα και τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Το ΔΝΤ πιστεύει ότι δεν απαιτούνται περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων, καθώς το μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα έχει κατέβει το μέσο όρο της Ευρώπης. Ωστόσο απομένει να περάσουν οι μειώσεις αυτές στις τιμές. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις.

Αν δεν γίνουν οι μεταρρυθμίσεις, τότε θα απαιτηθούν επιπλέον μέτρα για να καλυφθεί το “κενό” της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Τα επιπλέον αυτά μέτρα δεν έχουν σχέση με τα ήδη επιπλέον που προβλέπει η έκθεση βιωσιμότητας για την περίοδο 2015-2016 και τα οποία θα πρέπει να έχουν αποφασιστεί μέχρι το Μάρτιο.

Τα μέτρα αυτά αντιστοιχούν στο 4% του ΑΕΠ και υπολογίζονται σε περίπου 7-8 δισ. ευρώ.

Η έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ καταλήγει στα ίδια συμπεράσματα με εκείνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είχαν ανακοινωθεί τον περασμένο Δεκέμβριο.

Συγκεκριμένα, η έκθεση βιωσιμότητα αναφέρει ότι το δημόσιο χρέος θα πέσει στο 128% μέχρι το 2020 και για το λόγο αυτό θα απαιτηθούν επιπλέον μέτρα για να μειωθεί στο 124% μέχρι το 2020.NewsPark.eu