Θέμα: Τεράστιες οφειλές δεδουλευμένων αποδοχών για τους εργαζομένους της ΙΟΝΙΟΣ Α.Ε. στο έργο του φράγματος Νεστορίου.

Η εταιρεία ΙΟΝΙΟΣ Α.Ε. είναι η ανάδοχος εταιρεία κατασκευής του φράγματος Νεστορίου. Η ΙΟΝΙΟΣ Α.Ε. ανήκει στον επιχειρηματικό όμιλο του κ. Γ. Μαρουλή όπως και η ΑΕΓΕΚ κατασκευαστική (με ποσοστό περίπου 70%) και είναι ο όμιλος ο οποίος ήταν και παραμένει εργολάβος σε μια σειρά από δημόσια έργα (Μετρό Θεσσαλονίκης, Εγνατία οδός, Οδική σύνδεση Ακτίου με δυτικό άξονα βορρά-νότου φράγμα Ασωπού κ.α.).

 

Ο εν λόγω όμιλος έχει απασχολήσει ιδιαίτερα την δημόσια συζήτηση για την καθυστερημένη υλοποίηση των έργων που έχει αναλάβει, για την αθέτηση των μισθολογικών υποχρεώσεων της προς τους εργαζομένους της, για τις συνθήκες ασφάλειας των εργαζομένων (θυμίζουμε το αυτοκινητιστικό δυστύχημα των δύο εργαζομένων στις 17.11.2012 με όχημα της εταιρείας που οδήγησε σε θάνατο, τον θάνατο του εργαζόμενου στο κατασκευαστικό έργο Αρδανίου-Σουφλίου ο οποίος καταπλακώθηκε στο εργοτάξιο, το θανατηφόρο ατύχημα στις 28.11.2012 στο ύψος της Κορνοφωλιάς του Έβρου) την στιγμή που αρνείται να καταβάλλει τις οφειλές των δεδουλευμένων στους 52 εργαζομένους για την κατασκευή του φράγματος στην περιοχή Νεστορίου Καστοριάς.

 

Την πέμπτη 10 Ιανουαρίου οι εργαζόμενοι της εταιρείας ΙΟΝΙΟΣ Α.Ε προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη της επαρχιακής οδού Νεστορίου-Καστοριάς διεκδικώντας τις τεράστιες οφειλές των δεδουλευμένων αποδοχών από την ΙΟΝΙΟΣ ΑΕ. Η εταιρεία οφείλει στους εργαζομένους από 11 εώς 16 μήνες αποδοχών ενώ όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι κάποιοι εξ’ αυτών έχουν να λαμβάνουν αποδοχές οι οποίες εκκινούν από το φθινόπωρο του 2011.

 

Η συγκεκριμένη κατάσταση έχει δημιουργήσει γιγάντια προβλήματα επιβίωσης για τους ίδιους τους εργαζόμενους/ες όπως και για τις οικογένειές τους. Οι εργαζόμενοι αφού άσκησαν το νόμιμο δικαίωμα επίσχεσης εργασίας, ζήτησαν την χρήση του Ν.3669/2008, παρ.9 του άρθρου 37 βάσει του οποίου μπορεί να δοθεί λύση υπέρ των εργαζομένων. Σύμφωνα με το παραπάνω άρθρο “Αν ο ανάδοχος καθυστερεί τις πληρωμές των αποδοχών του προσωπικού που χρησιμοποιεί στο έργο, η διευθύνουσα υπηρεσία μετά από γραπτή όχληση των ενδιαφερομένων, καλεί τον ανάδοχο να εξοφλήσει τους δικαιούχους μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες. Αν ο ανάδοχος δεν εξοφλήσει τους δικαιούχους, τότε η διευθύνουσα υπηρεσία συντάσσει καταστάσεις πληρωμής των οφειλομένων και πληρώνει απευθείας τους δικαιούχους από τις πιστώσεις του έργου, για λογαριασμό του αναδόχου και έναντι του λαβείν του. Σε εφαρμογή της παραγράφου αυτής μπορεί να πληρωθούν οι αποδοχές μέχρι τριών (3) το πολύ μηνών πριν από την όχληση των ενδιαφερομένων”.

 

Από το παραπάνω γίνεται σαφές ότι το Δημόσιο δικαιούται να μην καταβάλλει την αμοιβή στην εταιρεία ΙΟΝΙΟΣ Α.Ε για την μέχρι τώρα κατασκευή του έργου αλλά να καταβάλλει απ’ ευθείας τα χρήματα στους απλήρωτους εργαζομένους του έργου για τους τρεις τελευταίους μήνες απασχόλησης τους. Το παραπάνω άρθρο είναι ευρέως γνωστό στην πολιτική ηγεσία της συγκυβέρνησης Σαμαρά, στα αρμόδια υπουργεία και συγκεκριμένα στον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων κ. Τσαύταρη όπως επίσης γνωστή είναι και η συνολική κατάσταση με τις τεράστιες οφειλές της ΙΟΝΙΟΣ ΑΕ στους εργαζομένους.

 

Παρά το νόμιμο αυτό δικαίωμα του δημοσίου (Ν.3669/2008), η πολιτική ηγεσία εθελοτυφλεί και δεν καταβάλλει τουλάχιστον τα χρήματα που αφορούν το τελευταίο τρίμηνο εργασίας ώστε να δοθεί “ανάσα” επιβίωσης για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους ωσότου ρυθμιστεί το δίκαιο αίτημα τους για την καταβολή των δεδουλευμένων με την εργοδοσία της ΙΟΝΙΟΣ ΑΕ.

 

Σημειώνουμε επίσης ότι η δικαιούχος εταιρεία έχει λάβει τα τελευταία δύο έτη χρηματοδότηση ύψους 3,005,200.00€ σύμφωνα με τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. Συγκεκριμένα στις 28.12.2011 με ποσό των 2.605.200 € σε 3 δικαιούχους για το έργο “Κατασκευή Φράγματος Νεστορίου και Συνοδευτικών Έργων” καθώς και με το ποσό των 400.000 € στις 29.12.2011 για το ΄ίδιο έργο.

 

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και την διεύθυνση τεχνικών έργων Καστοριάς για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Δεκέμβριο οι 52 εργαζόμενοι δικαιούνται να λάβουν καθαρές αποδοχές 218.449 € για το εν λόγω τρίμηνο. Αυτές οι οφειλές δεδομένου της μέσης μηνιαίας μισθοδοσίας (περίπου 70.000 ευρώ) ακόμη και στο σύνολο τους (για διάστημα 14 μηνών) προκύπτουν να είναι πολύ χαμηλότερες από την συνολική χρηματοδότηση που έχει δοθεί για την υλοποίηση του έργου, γεγονός που αποκαλύπτει την χυδαιότητα της ΙΟΝΙΟΣ ΑΕ καθώς και της πολιτικής ηγεσίας η οποία μένει απλός παρατηρητής και ταυτόχρονα χρηματοδότης στο διαρκές “ομαδικό έγκλημα” κατά των εργαζομένων.

 

 

Με δεδομένα τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

Θα προβεί στις νόμιμες ενέργειες για την εξασφάλιση της απευθείας πληρωμής των εργαζομένων για το τελευταίο τρίμηνο εργασίας από το Δημόσιο βάσει του Ν. 3669/2008;

 

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την πλήρη δικαίωση των 52 εργαζομένων αναφορικά με την είσπραξη των δεδουλευμένων οφειλών της ΙΟΝΙΟΣ ΑΕ σε αυτούς;

 

Με ποιόν τρόπο θα διασφαλίσει τις πληρωμές των εργαζομένων στις εταιρείες που συνάπτουν συμπράξεις με το δημόσιο, χρηματοδοτούνται για αυτές και τελικά αθετούν τις αμοιβές των εργαζομένων την στιγμή που χρησιμοποιούν χρήματα του δημοσίου;

 

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

 

– Αγροτικής Ανάπτυξης

– Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

– Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας

 

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

Διαμαντόπουλος Ευάγγελος
Μπάρκας Κωνσταντίνος