Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης  E-003378/2023 προς την Επιτροπή
Άρθρο 138 του Κανονισμού – Εμμανουήλ Φράγκος (ECR)

Η Προεδρία του Συμβουλίου και οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία-πλαίσιο για την «ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα». Τα κράτη μέλη θα παράσχουν «ψηφιακά πορτοφόλια», που θα μπορούν να συνδέουν την εθνική ψηφιακή ταυτότητα με αποδείξεις άλλων προσωπικών δεδομένων (άδεια οδήγησης, διπλώματα, τραπεζικούς λογαριασμούς), θεσμοθετώντας/κανονικοποιώντας πρωτοφανή παρακολούθηση των πολιτών.

Το νέο σύστημα eID βασίζεται σε μια εφαρμογή «πορτοφολιού» στα smartphones (!), παρέχοντας μια υποδομή γενικής χρήσης για την αναγνώριση των πολιτών και τον έλεγχο των δεδομένων τους. Η λίστα των δεδομένων που μπορεί να αποθηκεύσει αυτό το σύστημα είναι ανοιχτή («Open-ended») και περιλαμβάνει δεδομένα όπως ηλικία, προβλήματα υγείας, κατάσταση εμβολιασμού κ.λπ., ενώ τα δεδομένα θα παρέχονται από ιδιωτικές εταιρείες/ιδρύματα σχετικά με χορηγούμενα φάρμακα ή συμμετοχές σε φορείς όπως κόμματα. Δεν παρέχονται ρυθμιστικές διασφαλίσεις έναντι καταχρήσεων αυτού του συστήματος για στοχευμένη διαφήμιση ή παρακολούθηση.

Κάθε εθνική ρυθμιστική αρχή θα μπορεί, τελικά, να εγκρίνει τη συμμετοχή μιας εταιρίας που έχει εγκατασταθεί στην κάθε χώρα, οδηγώντας σε έγκριση σε ολόκληρη την ΕΕ, βάσει εθνικών διαδικασιών ευαίσθητων σε εξωγενείς επιρροές.

Επιπλέον, εφόσον μια εταιρία/ένας συμμετέχων φορέας στο σύστημα θα εκμεταλλεύεται υπέρ του δέοντος τα δεδομένα, υπάρχει μόνο ασαφής/δυνητική διαδικασία ώστε οι ρυθμιστικές αρχές eIDAS να δύνανται να αποκλείσουν αυτόν τον φορέα από το σύστημα.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Διαπιστώνει ότι οποιαδήποτε συζήτηση για την ψηφιακή ταυτότητα αντίκειται στις προβλέψεις της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ (άρθρο 16) και πρέπει να σταματήσει άμεσα;

Κατάθεση: 15.11.2023