ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΟ Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης, μίλησε στη Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Καστοριάς την Κυριακή 26 Ιουνίου στο ξενοδοχείο «Έσπερος», στην Καστοριά.

Στην ομιλία του ο Υφυπουργός μεταξύ άλλων τόνισε:

«Η Ελλάδα, εδώ και χρόνια βρίσκεται σε μια πρωτόγνωρη κρίση. Η κρίση εντάθηκε μετά το 2007 με την εμφάνιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης, αποκάλυψε και μεγέθυνε τα εσωτερικά μας προβλήματα.

Η ανησυχία και οι αντιδράσεις των πολιτών είναι εύλογες, γιατί έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια και δυστυχώς πλήττονται ακόμη περισσότερο οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως οι νέοι, οι άνεργοι, οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι κ.τλ. Η ανησυχία και οι αντιδράσεις είναι έντονες, γιατί η κρίση της χώρας μας είναι πολύ βαθιά και καταλαμβάνει πολλούς τομείς. Γι αυτό όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος και την εκρηκτικότητα των προβλημάτων μας, τόσο πιο γρήγορα και με λιγότερες απώλειες θα βγούμε από την κρίση.

Πλέον υπάρχουν νέα δεδομένα, όλοι επανεκτιμούν και επανακαθορίζουν τη στάση  τους και τις επιλογές τους.

Θα πάμε μπροστά, γιατί δεν μπορούμε να ζήσουμε την τραγωδία του 2010 και των προηγούμενων χρόνων.

Πρέπει επίσης να στείλουμε ένα μήνυμα προς τους εταίρους μας στην Ευρώπη, ότι η αλληλεγγύη τους και η υποστήριξή τους οφείλει να είναι άμεση, αποφασιστική, χωρίς διχογνωμίες και καθυστερήσεις.

Αυτό το διπλό μήνυμα στέλνει η κυβέρνηση, με τη νέα δυναμική που διαμόρφωσε πρόσφατα.

 

 

Για την έξοδο από την κρίση τρεις είναι οι πυλώνες της πολιτικής μας: Δημοσιονομική Εξυγίανση-Ανάπτυξη-Κοινωνική Συνοχή.

Οι στόχοι αυτοί εξαρτούνται άμεσα ο ένας από τον άλλο.

Η χώρα πρέπει να εξισορροπήσει τις δαπάνες με τα έσοδά της, γιατί αυτό που συνέβαινε για πολλά χρόνια και ιδιαίτερα τα τελευταία, ήταν καταστροφικό.

Χτίσαμε ένα μοντέλο ανάπτυξης που κάλυπτε την ψαλίδα δαπανών-εσόδων με εισαγόμενους πόρους από την ΕΕ και με δάνεια. Δάνεια στο δημόσιο, δάνεια στις επιχειρήσεις, δάνεια στα νοικοκυριά. Δημιουργήθηκε έτσι ένα τριπλό χρέος που καμιά πλευρά του και κυρίως το δημόσιο, δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει.

Η κυβέρνηση επιδιώκει με κάθε τρόπο την διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την πάταξη της φοροδιαφυγής, αυτό όμως είναι δύσκολο και θέλει χρόνο, δεν υπάρχει όμως άλλος δρόμος. Από την άλλη, πρέπει το κράτος, ο στενός και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, να γίνουν παραγωγικοί, ανταγωνιστικοί και εξωστρεφείς. Πρέπει να αλλάξει δραστικά η σχέση κόστους-οφέλους. Διαφορετικά δεν πρόκειται να δούμε ανάπτυξη ούτε θέσεις απασχόλησης.

Όλα αυτά είναι δική μας εσωτερική υπόθεση και πρέπει να τα υλοποιήσουμε σε μικρό χρονικό διάστημα. Για αυτό γίνονται και λάθη, υπάρχουν και αδικίες, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Λάθη και αδικίες που μπορούν και πρέπει να διορθωθούν και θα διορθωθούν. Η βασική κατεύθυνση όμως, δεν πρέπει να αλλάξει.

Από την άλλη πλευρά όμως, ο αγώνας αυτός και η προσπάθειά μας δεν θα είναι απολύτως επιτυχής αν και η ΕΕ δεν πράξει το καθήκον της.

Δυο είναι τα βασικά ζητούμενα.

Το πρώτο να βάλουν φραγμό στο διεθνές κερδοσκοπικό κεφάλαιο που δεν παράγει τίποτα, δεν προσφέρει τίποτα, μόνο καταβροχθίζει τον πλούτο κρατών και πολιτών.

Το δεύτερο, οι εταίροι πρέπει να διαχειριστούν συλλογικά και με αίσθημα αλληλεγγύης τις εσωτερικές αντιφάσεις της ΕΕ.

Η ΕΕ πρέπει να πράξει το καθήκον της γιατί σε διαφορετική περίπτωση οι κίνδυνοι από μια κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας θα επιφέρουν πλήγματα τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ.

Αυτό δείχνει πόσο απορυθμισμένη είναι η παγκόσμια οικονομία με την απόλυτη, νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, στην οποία κυριαρχεί το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο.

Αυτό δείχνει πόσα πρέπει να αλλάξουν, σε παγκόσμιο επίπεδο, διαφορετικά οι θυσίες θα πάνε χαμένες. Αν εμείς κάνουμε αυτά που πρέπει, τότε ο κίνδυνος του τυχαίου δεν θα είναι τόσο άμεσος, θα μπορούμε  να τον ξεπεράσουμε».

 

Στη συνέχεια ο κ. Μαγκριώτης αναφέρθηκε συνοπτικά στις μέχρι τώρα θετικές εξελίξεις και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα:

 

«Παρόλο που η κατάσταση εξακολουθεί να είναι κρίσιμη, οφείλουμε να δούμε τα θετικά αποτελέσματα, της μέχρι τώρα πολιτικής μας και είναι πολλά. Τα αποτελέσματα αυτά μας δίνουν αυτοπεποίθηση και σιγουριά για την κατεύθυνση που επιλέξαμε.

Δεν μπορεί κάποιος να θεωρεί αποτυχία, όταν μειώσαμε το έλλειμμα κατά 14 δις ευρώ σε ένα χρόνο, επειδή έχουμε απόκλιση 1,5 δις ευρώ, πολύ περισσότερο δεν μπορεί να αποκρύπτεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έλεγε πως το έλλειμμα το 2009 θα είναι 5 δις και μας άφησε 36 δις ευρώ έλλειμμα. Από αυτό το χάος ξεκινήσαμε.

Συγκρίνουν κάποιοι την Ελλάδα με την Πορτογαλία. Εμείς ξεκινήσαμε με δημόσιο χρέος 150% δηλαδή περίπου 350δισ. ευρώ και έλλειμμα 15,5%, περίπου 36δισ. ευρώ. Τα νούμερα για την Πορτογαλία ήταν 93% δημόσιο χρέος και 9% έλλειμμα, σε απόλυτους αριθμούς 160,4δισ. και 15,5δισ. ευρώ περίπου. Δηλαδή εμείς, εάν είχαμε το έλλειμμα της Πορτογαλίας σε απόλυτους αριθμούς θα το είχαμε μηδενίσει μέσα σε ένα χρόνο.

Δεν προσφέρουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ή οποιοσδήποτε άλλος όταν συγκρίνουν τα προβλήματα της Ελλάδας με αυτά της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας ή γενικότερα αποκρύπτουν την αλήθεια, δημιουργώντας σύγχυση και πανικό, προσδοκώντας σε προσωρινά μικροκομματικά οφέλη.

Απόλυτη προτεραιότητα είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην χώρα και η αντιμετώπιση της εντύπωσης «στασιμότητας» που επικρατεί στις αγορές. Κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί με την επιβεβαίωση της αποφασιστικότητας της χώρας για την ανάταξη της οικονομίας μέσα από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα έχει δύο αποστολές: η πρώτη αποστολή του είναι η 5η δόση. Ξέρουμε όλοι, πόσο ανάγκη την έχει η χώρα, αφού τα έσοδα του κράτους, από τις διάφορες φορολογίες, υπολείπονται των αναγκών του. Χρειάζεται, λοιπόν, ο δανεισμός αυτός.

Η δεύτερη αποστολή είναι, ότι για πρώτη φορά θα έχουμε ένα πενταετές σχέδιο. Η χώρα μας, μέχρι τώρα έκανε ετήσιους προϋπολογισμούς, τους οποίους, στο τέλος, με δημιουργική λογιστική, τους στρογγύλευε. Αυτό έγινε κατά κόρον τα τελευταία χρόνια, όλες οι κυβερνήσεις το έκαναν, και έτσι κρυβότανε η πραγματικότητα της οικονομίας και οι αντοχές της.

Τώρα λοιπόν, συγκροτείται ένα πενταετές σχέδιο, στο οποίο θα ξέρουμε ποιες πρέπει να είναι οι δαπάνες και ποια πρέπει να είναι τα έσοδα. Αυτό το σχέδιο έχει και ένα πακέτο αναπτυξιακών πόρων.

Διασφαλίζοντας την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2011 και την χρηματοδότησης της χώρας τα επόμενα χρόνια, θα οδηγηθούμε σε μια βαθιά ανασυγκρότηση της οικονομίας και της κοινωνίας.

Η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015, είναι απαραίτητη για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων. Μόνο έτσι θα μπούμε σε τροχιά σταθερής μείωσης του χρέους. Μόνο έτσι θα υπάρξει εμπιστοσύνη στη χώρα για να επενδύσουν Έλληνες και ξένοι, για να αρχίσει η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης.

Πρέπει να επιταχύνουμε το πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών για να προσελκύσουμε επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς. Αποτελέσματα αυτής της πολιτικής θα είναι η εισροή κεφαλαίων, η μεταφορά τεχνογνωσίας σε κρίσιμους τομείς όπως στην μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία, η εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας, η δημιουργία συμμαχιών για άνοιγμα σε διεθνείς αγορές .και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης και σταθερών εισοδημάτων.

Έτσι, θα επιτύχουμε τους τρεις μας βασικούς στόχους μας: Δημοσιονομική Εξυγίανση-Ανάπτυξη-Κοινωνική Συνοχή.

Παράλληλα, είναι απαραίτητη μια αλλαγή στη νοοτροπία μας.

Την αλλαγή όμως που ζητάει ο καθένας από τους άλλους πρέπει να την κάνει πρώτα στον εαυτό του. Πρέπει να βάλουμε πιο ψηλά το γενικό συμφέρον από το συμφέρον της κοινωνικής ομάδας στην οποία ανήκουμε ή το ατομικό μας συμφέρον.

Μόνο με συναίνεση θα καταφέρουμε να βγούμε από τη σημερινή κατάσταση και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για ένα καλύτερο μέλλον.

Την συναίνεση την χρειάζεται η χώρα για να συνεχίσει τις αλλαγές, για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των πολιτών.

Εάν το πολιτικό σύστημα αρχίσει να στέλνει πάλι μηνύματα του παρελθόντος, όπως «δεν χρειάζεται να προσπαθήσουμε περισσότερο», «δεν χρειάζεται να περιορίσουμε την διαφθορά και την φοροδιαφυγή», τότε γρήγορα θα καταρρεύσει η οικονομία και η χώρα.

Τη συναίνεση πολιτικής και κοινωνίας χρειάζεται να την δουν και οι Ευρωπαίοι πολίτες, οι κυβερνήσεις των οποίων, θα πρέπει στις 24, 25 του Ιούνη στη Σύνοδο Κορυφής, να εγκρίνουν την αναμόρφωση του Μνημονίου.

Δηλαδή να εγκρίνουν την επιμήκυνση αποπληρωμής των 110 δις ευρώ και τη μείωση του επιτοκίου.

Το χρειάζονται αυτό οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι για να εγκρίνουν την πρόσθετη χρηματοδότηση της χώρας μας. Με τις αποφάσεις αυτές η χώρα μας αποκτά ασφάλεια και σταθερότητα μέχρι το 2014. Έχουμε πλέον επαρκή χρόνο για να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να σπαταλήσουμε χρόνο.

Χρειάζεται να κάνουμε αυτά τα βήματα στο εσωτερικό, για να έχουμε τη δυνατότητα να διαπραγματευόμαστε συνεχώς και νέες βελτιώσεις στους όρους δανεισμού της χώρας μας. Για να έχουμε τη δύναμη και την εγκυρότητα, να απαιτούμε πρόσθετους αναπτυξιακούς πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η μείωση του επιτοκίου κατά μία μονάδα και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δις είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα των δυνατοτήτων που έχουμε στην διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας όταν πετυχαίνουμε τους στόχους μας.

Έτσι θα συνεχίσουμε για να σταθούμε στα πόδια μας, για να χτίζουμε κάθε μέρα και υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, να δημιουργούμε θέσεις απασχόλησης και να ενισχύουμε το κοινωνικό κράτος.

Δυστυχώς όμως δεν φαίνεται να υπάρχει το ανάλογο αίσθημα ευθύνης στο πολιτικό σύστημα της χώρας μας και ιδιαίτερα στη Ν.Δ., που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

Εμείς θα προχωρήσουμε μαζί με τους πολίτες, γιατί αυτό επιτάσσει το εθνικό και πολιτικό μας χρέος, απέναντι στη χώρα αλλά και την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα τα αδύναμα στρώματα και τη νέα γενιά.

Η πολιτική μας περιλαμβάνει άμεσα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης για να περιορίσουμε την σπατάλη και τις αντιπαραγωγικές δημόσιες δαπάνες.

Περιλαμβάνει διαρθρωτικές αλλαγές που θα απελευθερώσουν τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας.

Έχουμε διασφαλίσει σημαντικούς αναπτυξιακούς πόρους ύψους 41,5 δις ευρώ στο πενταετές πρόγραμμα 2011-2015.

Διασφαλισμένες δημόσιες δαπάνες από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους οι οποίες μαζί με τις ιδιωτικές επενδύσεις θα μπορέσουν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη και ιδιαίτερα της περιφέρειας.

Στόχος μας είναι η υποστήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

Σ΄ αυτούς τους τομείς πρωτίστως κατευθύνουμε τους δημόσιους πόρους.

Πιστεύω πως αυτοί οι πόροι μπορούν να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια για να έχουμε, πατώντας πάνω σε σταθερά οικονομικά θεμέλια, μεγαλύτερη ανάπτυξη, καλύτερα εισοδήματα και περισσότερες θέσεις απασχόλησης».