ΗΜΕΡΗΣΙΑ : Πρόκειται, όπως διευκρινίστηκε χθες, για την αποπεράτωση κτιριακών εγκαταστάσεων στην περιοχή του Γράμμου με κόστος 1,5 εκατ. ευρώ, που ανέλαβε -έπειτα από ομόφωνη απόφασή του στα τέλη του 2009- το Ιδρυμα της Βουλής.

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε στη Βουλή δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυριανή» με τίτλο «Ανάκτορο για να κάνουν σκι οι βουλευτές για το οποίο ο πρόεδρος Φ. Πετσάλνικος ξόδεψε 16 εκατ. ευρώ».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος του Σώματος, αφού χαρακτηρίζει το δημοσίευμα ψευδέστατο και συκοφαντικό, αναφέρει ότι το επίμαχο κτιριακό συγκρότημα προορίζεται να στεγάσει το «Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης», το οποίο παραχωρήθηκε από τους δήμους Νεστορίου, Καστοριάς (εκλογική περιφέρεια του Φ. Πετσάλνικου) και Αργους Ορεστικού, στο Ιδρυμα της Βουλής, προκειμένου το έργο να ολοκληρωθεί, αφού οι δήμοι δεν είχαν χρήματα να το κάνουν.

Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Σώματος σε δημοσιογράφους, τότε (στα τέλη του 2009) και με βάση τη μη ύπαρξη πόρων από τους δήμους, «γεννήθηκε η ιδέα να χρηματοδοτήσει το έργο το Ιδρυμα της Βουλής». Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Βουλής, «οι δήμοι της περιοχής (Νεστορίου, Καστοριάς και Αργους Ορεστικού) ανήγειραν από το 1999 και μετά, κτιριακές εγκαταστάσεις που περιελάμβαναν αίθουσα εκδηλώσεων, εκθεσιακούς χώρους, αίθουσα βιβλιοθήκης και χώρο φιλοξενίας με 12 δωμάτια». Σύμφωνα με τον κ. Πετσάλνικο, μέχρι σήμερα έχει δαπανηθεί 1 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πάντως ότι ο κ. Πετσάλνικος, σε συνέντευξή του που περιέχεται στη σελίδα του προέδρου της Βουλής στο Διαδίκτυο, υποστηρίζει ότι το έργο ήταν δικής του εμπνεύσεως από την εποχή που ο ίδιος ήταν υφυπουργός Νέας Γενιάς και Αθλητισμού, το 1988.

Μάλιστα αναφέρει ότι το συγκεκριμένο έργο σταμάτησε επί ΝΔ το 2004 και μέχρι την πτώση της κυβέρνησης Καραμανλή το 2009, ενώ επανήλθε στα τέλη του 2009. Σε ερώτηση που του ετέθη χθες, αν μέσα σε αυτή την οικονομική συγκυρία είναι λογικό να δίνονται κονδύλια για τέτοια έργα, ο κ. Πετσάλνικος απάντησε ότι «δεν μπορούν να σταματήσουν και τα πάντα, αφού αν το έργο σταματούσε θα πήγαιναν χαμένα όλα αυτά που είχαν γίνει στο παρελθόν».