Συνεχίζονται οι επιστολές τα σχόλια οι απόψεις για την μεγάλη αντιπαράθεση των μοναχών από το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων με τον Μητροπολίτη Καστοριάς.

Πριν λίγο λάβαμε νέα επιστολή από αναγνώστη μας:

Μπορείτε να ρωτήσετε τον Μητροπολίτη, να σας απαντήσει για την άρνησή του να δεχτεί την παραίτηση του πατρός Αμβροσίου. Προσωπικά δεν είμαι εκπρόσωπος κανενός! Υποθέτω όμως ότι τον θεωρεί υπεύθυνο (ποιός άλλος άλλωστε θα μπορούσε να θεωρηθεί τέτοιος μέσα στο μοναστήρι…;;) για όλα τα αρνητικά (πολύ επιεικώς!) που συνέβαιναν μέσα σ΄ αυτό! Αρνητικά και προς τον Μητροπολίτη αλλά και προς τους «συμμοναστές» του…!!! Ή μήπως δεν γνωρίζετε σε ποιά θέματα αναφέρομαι…;;;
Να σας τα θυμίσω (και πάλι!): 1) Την (τις;) υβριστική (-ές;) επιστολή (-ές;) που έγραψε και απέστειλε ο Γέροντας Γεράσιμος προς τον Μητροπολίτη! 2) Την υβριστική και ανάρμοστη (πολύ επιεικώς και πάλι!!) συμπεριφορά του Γέροντα Γερασίμου προς τους «συμμοναστές» του…!!! Μήπως θέλετε να αρχίσω να διηγούμαι διάφορα περιστατικά, «έπη» και «κατορθώματα» του Γέροντα…..;;!! Δε νομίζω ότι θα ωφελήσουμε κανέναν, αντιθέτως θα σκανδαλίσουμε!!! Πάντως ρίχνετε στάχτη στα μάτια του κόσμου και αποπροσανατολίζετε την κοινή γνώμη με το να μην ασχολείστε με την αποχώρηση από τη Μονή των πρώτων μοναχών, του Ευλογίου, του Βασιλείου, του Συμεώνος και ορισμένων δοκίμων, και με το να επικεντρώνετε το ενδιαφέρον σας στη διένεξη που προέκυψε πριν από κάποια χρόνια εξαιτίας των Μετοχίων της Μονής!!;; Οι μοναχοί αυτοί δεν διαφώνησαν με τον Μητροπολίτη αλλά με τον Γέροντα και με τον Ηγούμενο της Μονής!!!

Οι άνθρωποι αυτοί δραματικά και επώδυνα “στάθηκαν στην κορυφογραμμή” της ζωής τους, αναπολογήθηκαν στον εαυτό τους και στο Θεό, σκέφτηκαν, προβληματίστηκαν, πάλαιψαν με τις τύψεις και τη συνείδησή τους, έκλαψαν, πόνεσαν, ζύγιασαν τις καταστάσεις και στο τέλος αποχώρησαν από τη Μονή της μετανοίας τους, ρισκάροντας ακόμη και το τεράστιο θέμα της σωτηρίας τους!!! Αποχώρησαν γιατί διαφώνησαν με τη μεσαιωνική νοοτροπία και κατάσταση που επικρατούσε μέσα στο μοναστήρι……!!!
Και το δράμα τους δεν τελείωσε εκεί: ακολούθησε ορυμαγδός συκοφαντικών ειδήσεων και φημών, εκπορευόμενες από την ίδια τη Μονή!!! Συκοφαντίες για ηθικού τύπου παραπτώματα!!! Δήθεν παραπτώματα από ανθρώπους που ήταν κοντά στον γέροντά τους 30 και 40 χρόνια!!! Άνθρωποι που τόσα χρόνια ήταν άψογοι και “ξαφνικά” έγιναν αμαρτωλοί και απατεώνες!!!
Ποιός φταίει για όλα αυτά;; Ο Μητροπολίτης και πάλι;;!! Έλεος!!!

Η λύση του δράματος, κατά τη γνώμη μου, είναι οδυνηρή, αλλά εφικτή:

1) Αυτά όλα τα μεγαλόστομα, που γράφουν οι μοναχοί στις δύο επιστολές που απέστειλαν προς τον Μητροπολίτη (2/4/2006) και προς τον Ηγούμενο (20-7-2011), για εδαφιαίες μετάνοιες και γονυκλισίες και παρακλήσεις για συγχώρεση, ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΤΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ!!! Ο Γέροντας Γεράσιμος, που ασφαλώς έκανε μεγάλο καλό στην Εκκλησία με την κηρυκτική του δράση τόσα χρόνια, ήρθε η ώρα να βάλει το κεφάλι κάτω, να ταπεινωθεί και να κάνει έστω μια φορά υπακοή στη ζωή του!!! Γιατί μέχρι τώρα δεν έκανε ουσιαστικά ποτέ και σε κανέναν!!! Και στο κάτω κάτω τί άλλο θέλει πια να κάνει, παρά να τελειώσει τον βίο του εναρέτως και εκκλησιαστικώς!!;; Τί άλλη «φιλοδοξία» μπορεί να έχει ένας μοναχός, παρά να «τελειωθεί» εν ειρήνη!!;; Αντιθέτως έχει πολλούς λόγους να κλειστεί στο Μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων, να μετανοήσει για τα σφάλματά του, να κλάψει για τα λάθη του, να συγχωρήσει και να συγχωρηθεί!!! Γιατί, εκτός από τα πολλά καλά του, έχει και πολλά κακά… Έβλαψε, σκανδάλισε, φέρθηκε απότομα, υβριστικά, έδιωξε κόσμο από το μοναστήρι και την Εκκλησία!!! Ειδικά προς τους «συμμοναστές» του;;;….. Θού Κύριε!!!

2) Ο καθαρός ουρανός, λένε, αστραπές δεν φοβάται! Και οι άντρες, λένε, αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους! Γιατί ο Γέροντας Γεράσιμος δεν αναλαμβάνει την ευθύνη των λεγομένων του στις διάφορες επιστολές του προς τον Μητροπολίτη και προς τη Ι. Σύνοδο (επιστολές επί παντός επιστητού!), και αποχωρεί ή κρύβεται, και αφήνει τον “έρμο” τον π. Αμβρόσιο να βγάλει το φίδι από την τρύπα;;; Είναι υπεύθυνη στάση αυτή;;; Είναι κρίμα η Ι. Σύνοδος να φτάσει στο σημείο να τιμωρήσει αυτόν που ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ μένει πίσω!!! Ο πατήρ Αμβρόσιος ζητάει να φύγει, γιατί γνωρίζει ότι εκκλησιολογικά και Νομοκανονικά επωμίζεται όλη την ευθύνη των γεγονότων! Η ευθύνη αυτή όμως δεν είναι δική του, είναι αλουνού….!!! Αυτή τη στιγμή όσοι έφυγαν αλλά και όσοι έμειναν κοντά στον Γ. Γεράσιμο ΡΙΣΚΑΡΟΥΝ ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΟΥΣ!!! Τους παρασέρνει και αυτούς έξω από την Εκκλησία μάλλον!!!
Εάν πρέπει να γυρίσει πίσω μετανοημένος, είναι γιατί πρέπει να προφυλάξει αυτόν που δεν έχει την ευθύνη! Τον πατέρα Αμβρόσιο! Τον άνθρωπο που αγάπησε όλη η Καστοριά με το πολύχρονο έργο του μέσα στην Εκκλησία αλλά και την Εκπαίδευση! Τόσα και τόσα παιδιά, που υπήρξαν μαθητές του, πονάνε και υποφέρουν με τη σκέψη, ότι μπορεί αύριο μεθαύριο να υποστεί και πάλι την ακοινωνησία ή ακόμη και κάτι χειρότερο!!! Θα είναι μεγάλο κρίμα και αμαρτία!!! Και θα πρέπει όλη η Καστοριά να παρακαλέσει τον Μητροπολίτη να κάνει τα αδύνατα δυνατά να επηρεάσει τον Αρχιεπίσκοπο και τη Σύνοδο, να μη φτάσουν σε μια τέτοια απόφαση!!! Επ΄ ουδενί!!!

Και εάν γυρίσει, θα κάνει και ο ίδιος την τελευταία θεάρεστη πράξη της ζωής του! Είναι κρίμα και για τον ίδιο να τελειώσει τη ζωή του αποκομμένος από την Εκκλησία! Ακοινώνητος και αμετανόητος!!! Με τον κίνδυνο της απώλειας της σωτηρίας του!!! Θα είναι άδοξο γι΄ αυτόν και οδυνηρό για όλους τους χριστιανούς!

Αυτά με πολλή αγάπη, γιατί δυστυχώς διαπιστώνει κανείς, ότι ο φανατισμός και οι αγκυλώσεις είναι πολύ μεγάλες και βαθιές…. ( Γιάννης )