Σε μία κόλλα χαρτί προσπαθούν να τυλίξουν οι τράπεζες τους δανειολήπτες που κάνουν το λάθος να απευθυνθούν στα γκισέ με αίτημα εξωδικαστικής ρύθμισης της οφειλής τους.

Οι τράπεζες που διψούν για ρευστό, ρίχνουν στους δανειολήπτες όποιο δελεαστικό τυράκι διαθέτουν, προκειμένου να πέσουν στη φάκα της εξωδικαστικής ρύθμισης, που μόνο πιο ευνοϊκή για τον οφειλέτη δεν αποδεικνύεται!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της εξωδικαστικής παγίδας που στήνουν οι τράπεζες αποτελεί η παρακάτω περίπτωση δανειολήπτη – μέλους του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος.

Σύμφωνα με την σύμβαση που έχει στη διάθεση του ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, τραπεζικό ίδρυμα απαντώντας στο αίτημα του δανειολήπτη για ρύθμιση του δανείου του ύψους 189.018,76 ευρώ, προτείνει την διχοτόμηση του δανείου του σε δύο μέρη των 56.705 ευρώ (358,89 ευρώ/το μήνα) και 132.313,76 ευρώ (778,71 ευρώ/ το μήνα) αντίστοιχα.

 

Στην περίπτωση του πρώτου τμήματος του δανείου – δηλαδή στα 56.705 ευρώ – περιλαμβάνεται η δελεαστική πρόταση της 12μηνης περιόδου χάριτος.

Βέβαια, για το διάστημα του ενός χρόνου που ο δανειολήπτης θα απολαμβάνει την περίοδο χάριτος, οι τόκοι θα παραμένουν ενεργοποιημένοι και στο τέλος του έτους αυτού θα καταστούν ληξιπρόθεσμοι, θα κεφαλαιοποιηθούν και προστεθούν στο κεφάλαιοΆρα, το κεφάλαιο συν τους τόκους θα αποτελέσουν την νέα οφειλή.

Σημειωτέον ότι αν και το επιτόκιο θα διατηρείται το ίδιο, στο τέλος ο δανειολήπτης θα κληθεί να πληρώσει μεγαλύτερο τόκο αφού θα είναι επιβαρυμένος κατά ένα χρόνο.

Την ίδια στιγμή, το μεγαλύτερο κομμάτι του ποσού στο δεύτερο τμήμα του δανείου – δηλαδή τα 132.313,76 ευρώ – θα πρέπει να εξοφληθεί σε 170 μηνιαίες δόσεις, η καταβολή των οποίων θα ξεκινήσει μόλις τον επόμενο μήνα.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η τράπεζα επιβάλλει στο δανειολήπτη κι ένα χαράτσι ύψους 50 ευρώ, ως έξοδο για την εξέταση του αιτήματος, το οποίο θα πρέπει να το πληρώσει υποχρεωτικά ο δανειολήπτης είτε συμφωνήσει με την τράπεζα για τη ρύθμιση είτε όχι. Μάλιστα, το εν λόγω έξοδο που χρεώνεται παρατύπως στον οφειλέτη είχε κριθεί παράνομο και καταχρηστικό από πολλά δικαστήρια.

Με αυτά και πολλά άλλα τεχνάσματα, οι τράπεζες επιχειρούν να βάλουν στο χέρι τους δανειολήπτες, ακόμη και αυτοί βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, προκειμένου να γεμίσουν με ζεστό χρήμα τα πτωχευμένα ταμεία τους.

Απαιτείται, λοιπόν, ιδιαίτερη προσοχή από τους δανειολήπτες προκειμένου να μην πέσουν στις καλοστημένες παγίδες των τραπεζών που δεν τους ευνοούν αλλά τους επιβαρύνουν περαιτέρω. Για αυτό και σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να υπογράφουν ότι τους σερβίρουν οι τράπεζες.

Danioliptes.gr