Με αφορμή την εκδήλωση της φασιστικής Χρυσής Αυγής στην θέση Λιβάδια του Γράμμου στις 25-8-2013, όπου , όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της «θα τιμήσει τους άνδρες της Χωροφυλακής οι οποίοι σφαγιάστηκαν από τους κομμουνιστοσυμμορίτες στο Γράμμο την 1 Σεπτέμβρη 1946», καλούμε τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να της γυρίσουν την πλάτη.

Να απομονώσουν τους νοσταλγούς του Χίτλερ, αυτούς που επαναφέρουν τις γιορτές μίσους με σκοπό να αποπροσανατολίσουν τον λαό από τα βάσανα που φορτώνεται καθημερινά στις πλάτες του.

Σ’ αυτή την εκδήλωση, όπως και σε ανάλογες που κάνουν κάθε χρόνο αυτόν τον καιρό με αφορμή την ήττα του ΔΣΕ τον Αύγουστο του 1949, το κυρίαρχο στοιχείο δεν είναι η πρόθεση τους να τιμήσουν τους νεκρούς του αστικού στρατού.

Στόχος τους κυρίως είναι να αναπαραχθεί και να εξαπλωθεί μια «ιδεολογία» και μια πολιτική πρακτική που κυριάρχησε και στον Εμφύλιο και στη μετεμφυλιακή περίοδο, που χαρακτήριζε τους κομμουνιστές, τους μαχητές του ΔΣΕ, τους ΕΑΜίτες αυτής της χώρας ως «απάτριδες», ως «ΕΑΜοβούλγαρους» και «κομμουνιστοσλάβους», ως «συμμορίτες» και «κατσαπλιάδες», κοινώς ως μιάσματα και πράκτορες ξένων δυνάμεων και χωρών.

Αυτή η ιδεολογία και πρακτική έστελνε τους κομμουνιστές και τους συμμάχους τους στην περίοδο του Εμφυλίου και μετά απ’ αυτόν στα εκτελεστικά αποσπάσματα, στις φυλακές και στις εξορίες. Αυτή η ιδεολογία και πολιτική πρακτική χαρακτήριζε όποιον της αντιτασσόταν ως «συνοδοιπόρο» των κομμουνιστών, με όλες τις συνέπειες που είχε ένας τέτοιος χαρακτηρισμός. Αυτή η ιδεολογία και πολιτική πρακτική υπήρξε η… ηθική δικαιολογία της απριλιανής δικτατορίας των συνταγματαρχών.

Οι κομμουνιστές δεν αρνήθηκαν ούτε θα μπορούσαν να αρνηθούν το δικαίωμα της άλλης πλευράς να τιμήσει τους νεκρούς της, αλλά αυτό δεν μπορεί να το κάνει επικαλούμενη ότι τάχα πάλεψε ενάντια σε «μιάσματα» και σε «πράκτορες ξένης δύναμης». Ούτε επίσης αρνηθήκαμε σε κανένα να υποστηρίξει τις ιδέες του. Εδώ όμως δεν πρόκειται για αυτό. Οι Χρυσαυγίτες πραγματοποιούν τις εκδηλώσεις τους, αναβιώνοντας τον πολιτικό, κοινωνικό και φυλετικό ρατσισμό, με δυο λόγια το φασισμό. Το κάνουν επεκτείνοντας τις γιορτές μίσους και κατά των ξένων εργατών που ζουν και δουλεύουν στην πατρίδα μας, κατά των μαύρων, των Ασιατών, των Αλβανών κοκ. Διότι και αυτή τη διάσταση παίρνουν οι γιορτές μίσους τα τελευταία χρόνια. 

Η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, όσο περνάει ο καιρός, φανερώνει όλο και περισσότερο τον ωμό αντικομουνισμό της. Και ο αντικομουνισμός -όπως αποδείχθηκε πολλές φορές ιστορικά- δεν αφορούσε ούτε τώρα αφορά μόνο τους κομμουνιστές και το ΚΚΕ. Αφορά συνολικά το εργατικό, λαϊκό κίνημα, την οργανωμένη, ριζοσπαστική δράση του οποίου εχθρεύεται φανατικά η Χρυσή Αυγή. Για αυτό και πρέπει να είναι υπόθεση των σωματείων, των συλλόγων του κάθε φορέα που δρα μέσα στο κίνημα, του κάθε εργαζόμενου, η απόκρουση της δράσης της Χρυσής Αυγής, η καταδίκη της φασιστικής ιδεολογίας και πρακτικής.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΚΚΕ
Καστοριά, 23 Αυγούστου 2013