– Μήνυμα Τρόικας σε διοικήσεις τραπεζών να ρυθμίσουν όλα τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση ακόμα και 30 ημερών
– Οι τράπεζες μειώνουν τη μηνιαία δόση, ώστε να εξασφαλίσουν ότι οι οφειλές θα συνεχίσουν να αποπληρώνονται ή θα εξοφληθούν
– Πάνω από 500.000 νοικοκυριά δεν πληρώνουν τις δόσεις των δανείων και των πιστωτικών τους καρτών
– Ποιες οι επιλογές των δανειοληπτών για την τακτοποίηση των οφειλών τους

Σε “κούρεμα” του χρέους των δανειοληπτών προχωρούν οι τράπεζες, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που έχει καταβληθεί το μεγαλύτερο μέρος των προβλεπόμενων τόκων, σύμφωνα με δημοσίευμα του “Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής”, ενώ πλέον, οι ρυθμίσεις είναι αλά καρτ, ανάλογα με το πιστοληπτικό προφίλ του δανειολήπτη, το ύψος της οφειλής και το είδος του δανείου.

Αν κάποιος είναι άνεργος, τότε οι περισσότερες τράπεζες προτείνουν προγράμματα που απαλάσσουν το δανειολήπτη από κάθε υποχρέωση καταβολής οποιουδήποτε ποσού για ένα χρονικό διάστημα, που όμως δεν υπερβαίνει τους 12-18 μήνες.

Όσον αφορά στα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες, η εγγραφή υποθήκης είναι προαπαιτούμενο για να προχωρήσει η ρύθμιση του χρέους.
Στην περίπτωση αυτή, για τα καταναλωτικά το επιτόκιο θα είναι 4% από 14%-15%.
Για όσους έχουν χρέη μόνο από πιστωτικές κάρτες, ισχύει η… κατάργηση του πλαστικού και μεταφορά της οφειλής σε καταναλωτικό δάνειο με χαμηλό επιτόκιο και μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής, με απαραίτητη προϋπόθεση την εγγραφή υποθήκης.

Επίσης υπάρχει η επιλογή επιμήκυνσης της διάρκειας αποπληρωμής με μέγιστη διάρκεια τα 45 έτη και όριο ηλικίας τα 85 έτη, αν και το συνηθέστερο όριο είναι τα 75 έτη.

Ακόμα μια ρύθμιση είναι η καταβολή μόνο τόκων για 18 μήνες με επιτόκιο κυμαινόμενο euribor τριμήνου προσαυξημένο με περιθώριο 1,85%-2%. Με το πρόγραμμα αυτό, για ενάμιση χρόνο οι τόκοι του δανείου σταματούν να υπολογίζονται με το επιτόκιο που προβλέπει η αρχική σύμβαση και “κλειδώνουν” με euribor τριμήνου συν περιθώριο προσαύξησης 1,85%-2%. Αυτό το επιτόκιο σήμερα δεν ξεπερνά το 2,2%. Συνεπώς αν το δάνειο είναι 100.000 ευρώ με 20 χρόνια διάρκεια και επιτόκιο 3,25% έχει σήμερα δόση 573 ευρώ. Με τη ρύθμιση θα πληρώνετε 193 ευρώ, όσα και οι τόκοι.

Μια άλλη επιλογή είναι η καταβολή μόνο των τόκων για τρία χρόνια, χωρίς αύξηση στη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου και χωρίς αλλαγή του επιτοκίου. Για πράδειγμα. στο δάνειο των 100.000 ευρώ, η καταβολή μόνο των τόκων για τρία χρόνια θα μειώσει τη δόση στα 135 ευρώ, αντί για 488. Και μετά την 3ετία θα μένουν άλλα 17 χρόνια με δόση 561 ευρώ.

Στις ρυθμίσεις συμπεριλαμβάνεται η καταβολή κλασματικής δόσης για τρία χρόνια σε ποσοστό 40% για το πρώτο έτος, 60% για το δεύτερο και 80% για το τρίτο. Πρόκειται για μια πολύπλοκη πρόταση, γι αυτό θα πρέπει η τράπεζα να δώσει στον ενδιαφερόμενο ένα αναλυτικό δοσολόγιο τόσο για τα 3 χρόνια ρύθμισης, όσο και για το χρονικό διάστημα που θα ακολουθήσει μέχρι την αποπληρωμή του δανείου.

Τέλος, υπάρχει η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για καταβολή του 30% της δόσης.
Σύμφωνα με αυτή, υπάρχει μια περίοδος χάριτος 48 μηνών με μηνιαία δόση το 30% του μηνιαίου οικογενειακού εισοδήματος. Ωστόσο, οι δανειολήπτες θα πρέπει πριν υπαχθούν σε αυτή τη ρύθμιση, να έχουν ρυθμίσει χρέη προς την εφορία, καθώς απαιτείται στα δικαιολογητικά η προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας.