• Σε απάντηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Σπύρου Βούγια, στην ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Ν. Κοζάνης κ. Γιώργος Κασαπίδης σχετικά με τα μέτρα της πολιτείας για την προστασία από το διαδικτυακό τζόγο, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
  • Η αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένων των παράνομων τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων μέσω διαδικτύου, αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του Υ.Προ.Πο., με ιδιαίτερη έμφαση στη προστασία των ανήλικων χρηστών. Πρόκειται όμως για μία πραγματικά δύσκολη διαδικασία, δεδομένου ότι το ηλεκτρονικό έγκλημα αυξάνεται διαρκώς σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω τόσο της ραγδαίας εξέλιξης των τεχνολογικών συστημάτων που επιτρέπουν τη διάπραξη σχετικών αδικημάτων, όσο και της σημαντικής αύξησης του αριθμού των χρηστών, οι οποίοι έλκονται από την ανωνυμία που τους προσφέρει το Διαδίκτυο.
  • Στο πλαίσιο λοιπόν των απαιτήσεων της σύγχρονης εποχής, λειτουργεί στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής —και αντίστοιχα στη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης— το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το οποίο παρακολουθεί το Διαδίκτυο σε 24ωρη βάση για να διαπιστώνει τη διάπραξη εγκληματικών πράξεων. Η Ελληνική Αστυνομία μάλιστα έχει να επιδείξει αξιόλογα αποτελέσματα στον τομέα της δίωξης του παράνομου στοιχηματισμού, εξιχνιάζοντας, μέχρι την 30η Ιουνίου του τρέχοντος έτους, 40 υποθέσεις, σε αντίθεση με 15 υποθέσεις που εξιχνιάστηκαν το 2006.

Η καταπολέμηση του οικονομικού και ηλεκτρονικού εγκλήματος αποτελεί επίσης προτεραιότητα και των αρμόδιων Υπηρεσιών του προγράμματος αντεγκληματικής πολιτικής, οι οποίες υλοποιούν δράσεις ενημέρωσης κοινού, εκπαίδευσης προσωπικού, και ανάπτυξης συνεργασιών με συναρμόδιες Υπηρεσίες σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ειδικότερα:

  • Στον ιστότοπο του Υ.Προ.Πο. [www.yptp.gr] παρέχονται συμβουλές προς τους γονείς και τους νέους για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου, καθώς και πληροφορίες για τα λογισμικά φίλτρα.
  • Στον ιστότοπο της Ελληνικής Αστυνομίας [www.astynomia.gr] έχουν αναρτηθεί συμβουλές για τη ασφαλή πρόσβαση στο διαδίκτυο και τη διενέργεια ασφαλών διαδικτυακών συναλλαγών.
  • Η ΕΛ.ΑΣ. διαδραματίζει επίσης σημαντικό προληπτικό ρόλο με την ενεργή συμμετοχή έμπειρων αξιωματικών της ως ομιλητών σε ενημερωτικές ημερίδες που διοργανώνονται από διάφορους φορείς —Υπουργεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, Δήμους, καταναλωτικές οργανώσεις, κ.ά.— αλλά και με εμφανίσεις τους στα Μάσα Μαζικής Ενημέρωσης.
  • Αξιωματικός του Σώματος συμμετέχει ως σύμβουλος στις συνεδρίες του Συμβουλευτικού Οργάνου του Ελληνικού Κόμβου Επαγρύπνησης για ένα Ασφαλέστερο Διαδίκτυο —Greek Safer Internet Awareness Node (GSIAN)— που είναι μία μη κυβερνητική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις θετικές και τις αρνητικές πλευρές του διαδικτύου.
  • Παράλληλα, αξιωματικός του Σώματος συμμετέχει στις εργασίες και τις δραστηριότητες της Ομάδας Δράσης για την Ψηφιακή Ασφάλεια —Digital Awareness and Response to Threats (DARTS)— που σκοπός της είναι η ενημέρωση και πρόληψη, καθώς και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την αντιμετώπιση κινδύνων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες πληροφορικής και ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Ομάδας εντάσσεται τόσο η διοργάνωση ημερίδων ανά νομό για την ενημέρωση γονέων και παιδιών για τους κινδύνους που υπάρχουν στο Διαδίκτυο, καθώς και η σχετική ενημέρωση του ιστότοπου www.dart.gov.gr
  • Οι αρμόδιες Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. συνεργάζονται στενά με τις αλλοδαπές διωκτικές αρχές, μέσω διεθνών διαύλων επικοινωνίας —INTERPOL, EUROPOL, EUROJUST, κ.ά.— ανταλλάσσοντας πληροφορίες, στοιχεία, εμπειρίες και τεχνογνωσία σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
  • Η ΕΛ.ΑΣ. συμμετέχει επίσης, ως πλήρες μέλος, στο Νέο Αναλυτικό Φάκελο Εργασίας της Europol, Α.Φ.Ε. CYBER CRIME, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν από τις 29.05.09, με αντικείμενο την καταπολέμηση των οργανωμένων εγκληματικών ομάδων που χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες πληροφορικής.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ