Ανακοίνωση για τη λήψη μέτρων προφύλαξης από τη λύσσα εξέδωσε το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

«Ο ιός της λύσσας μεταδίδεται με το σάλιο των μολυσμένων ζώων κατά τη στιγμή που αυτά δαγκώνουν ανθρώπους ή άλλα ζώα. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί στον άνθρωπο όταν αυτός έρχεται σε επαφή με το σάλιο του μολυσμένου ζώου από τις εκδορές και τα μικροτραύματα του δέρματος ή ακόμα και από τους υγιείς βλεννογόνους. Είναι πιθανή η μετάδοση του παθογόνου παράγοντα όταν υπάρχει στα ούρα των νυχτερίδων μέσω σταγονιδίων σε σπηλιές ή σε εργαστήρια όπου οι νυχτερίδες κρατούνται ως πειραματόζωα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τα μέτρα που λαμβάνουν οι αρμόδιοι για την επιδημιολογική διερεύνηση, την πρόληψη και την καταπολέμηση της νόσου συνοψίζονται στα εξής:

– Σήμανση, καταγραφή και προληπτικός αντιλυσσικός εμβολιασμός όλων των δεσποζόμενων σκυλιών και γάτων (δημιουργία βιολογικού φραγμού).

– Μείωση του αριθμού των αδέσποτων σκύλων και γάτων (εμβολιασμοί και στείρωση από τους δήμους και τα ζωοφιλικά σωματεία).

– Ενημέρωση των κατοίκων της χώρας να εμβολιάζουν τα ζώα τους και να αναφέρουν αμέσως στις αρχές (Αστυνομία, Κτηνιατρική Υπηρεσία, υγειονομικές αρχές, δήμους) κάθε περίπτωση δαγκώματος σε ανθρώπους ή άλλα ζώα. Ιδιαίτερη ενημέρωση στους κυνηγούς και συστάσεις να εμβολιάζουν τους σκύλους τους.

– Αμεση ειδοποίηση των υπηρεσιών από τους κυνηγούς, δασοφύλακες ή και τα άτομα που εργάζονται σε δασικές περιοχές σε περίπτωση εντοπισμού νεκρών άγριων ζώων (αλεπούδες, λύκοι, τσακάλια, κουνάβια) για την περισυλλογή τους και την εξέτασή τους για πιθανή παρουσία λύσσας.

«Σε περίπτωση δαγκώματος από ζώα, το τραύμα πρέπει άμεσα να καθαρίζεται με άφθονο νερό και σαπούνι (πλύσιμο τουλάχιστον 15 λεπτά) και στη συνέχεια προστίθεται ισχυρό απολυμαντικό (π.χ. σκεύασμα διαλύματος ιωδίου ή οινόπνευμα). Στη συνέχεια επιβάλλεται η επίσκεψη σε ιατρό για την περαιτέρω φροντίδα του τραύματος και τη χορήγηση αντιτετανικού ορού και αντιμικροβιακών παραγόντων (εφόσον κρίνονται αναγκαία)», αναφέρεται στην ανακοίνωση.