Αγαπητοί μου Εκπαιδευτικοί, Αγαπητά μου παιδιά,

Μου δίνεται και πάλι η πολύτιμη ευκαιρία να επικοινωνήσω μαζί σας και να σάς εκφράσω τις πλέον εγκάρδιες και θερμότατες ευχές μου για υγεία, δύναμη και πρόοδο στην καινούργια χρονιά πού ανοίγεται μπροστά σας.

Προσεύχομαι, ακόμη, ο Άγιος Τριαδικός Θεός να χαρίζει σε όλους σας τη χάρη Του την επουράνιο και το φωτισμό Του, που τόσο έχουμε ανάγκη σήμερα, στις δύσκολες αυτές ώρες που περνά η πατρίδα μας από την οικονομική κρίση που ξέσπασε και που στην αιτία της είναι κυρίως πνευματική.

Κρίση, αφού από κοινωνία ελευθέρων προσώπων, φθάσαμε στο σημείο ολόκληρος λαός να είμαστε υποψήφιοι δούλοι απροσώπων ομάδων, ανωνύμων εμπόρων του χρήματος, που ρυθμίζουν τις οικονομίες των λαών, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος.

Απέναντι σ’ αυτή την κρίση, εμείς αντιτάσσουμε την Ορθόδοξη Παράδοσή μας. Μία Παράδοση, που δεν προέρχεται μόνο από την αρχαία Ελλάδα, αλλά από την Ορθοδοξία, που αφομοίωσε ότι καλύτερο υπήρχε στον αρχαίο κόσμο. Γι’ αυτό και δεν μπορούμε να νοιώσουμε Ελληνισμό έξω από την Εκκλησία – Ορθοδοξία. Άλλωστε, η σωστή ερμηνεία των αρχαίων φιλοσόφων μπορεί να γίνει μόνο μέσω των Πατέρων της Εκκλησίας, που τους σεβάστηκαν, τους γνώρισαν καλά και κατάλαβαν τον τρόπο σκέψεώς τους.1

Αυτή η Παράδοση έχει πολλά να μάς προσφέρει. Και μάλιστα μπορεί να μάς βγάλει από τα φοβερά αδιέξοδα. Αν την χρησιμοποιήσουμε ή μάλλον αν την ζήσουμε:

θα απελευθερωθούμε από τη μοναξιά,

θα αποκτήσουμε υγιά κοινωνικότητα και ανιδιοτελή αγάπη, που αντιστέκεται στον εγωισμό και στο συμφέρον,

θα γνωρίσουμε τον εαυτό μας και θα τον βρούμε στο πρόσωπο του άλλου, που είναι ο ίδιος ο Χριστός.

Με αυτές τις σκέψεις, σάς εύχομαι υγεία και κάθε καλό στη ζωή σας, αλλά και υπομονή με τις πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου, των Αγίων μας, του Αγίου Μηνά του προστάτου μας και της Αγίας Σοφίας από τη Μονή της Παναγίας της Κλεισούρας, της Αγίας της ζωντανής Παραδόσεως, της αγάπης και της υπομονής.

Με θερμές πατρικές ευχές

Ο Μ Η Τ Ρ Ο Π Ο Λ Ι Τ Η Σ

Ο ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

1 Αρχιμ. Ιεροθέου Βλάχου (νυν Μητροπ. Ναυπάκτου και Ἁγ. Βλασίου), Ρωμηοί σε Ανατολή και Δύση, Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου (Πελαγίας) 1993, σελ. 142-143.