07:36 – Αλλαγές επί του συνόλου, στον τομέα της ασφάλισης και της αποζημίωσης της γεωργικής παραγωγής, ανήγγειλε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή, σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού και ισοσκέλισης του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ.
Σύμφωνα με τα όσα είπε η κα Μπατζελή, οι κυριότερες αλλαγές για την αναμόρφωση του ΕΛΓΑ είναι:

– Διαχωρίζεται ο ΕΛΓΑ από το σύστημα ΠΣΕΑ που αφορά σε κρατικές αποζημιώσεις.

– Ιδρύεται Ταμείο Αλληλοβοήθειας για την κτηνοτροφική παραγωγή, που μπορεί να επεκταθεί και στη γεωργική παραγωγή.

– Καθιερώνεται η υποχρεωτική ασφάλιση της γεωργικής παραγωγής σε ποσοστό 4% της αξίας των προϊόντων που αποτελούν και την ασφαλιζόμενη αξία. Θα υπάρχει επιπλέον μια εισφορά από 2% – 5%, η οποία θα υπολογίζεται στο εισόδημα που δηλώνει στην εφορία ο αγρότης, για το τμήμα του ποσού πάνω από το αφορολόγητο εισόδημα.

– Καθιερώνεται ακόμη η πρόσθετη ασφάλιση, ώστε ο δικαιούχος αγρότης να εισπράττει μεγαλύτερη αποζημίωση, όπως επίσης και η προαιρετική ασφάλιση.

– Στην καταβολή αποζημιώσεων θα υπάρχει απαλλαγή 20% από τη ζημιωθείσα παραγωγή, ενώ για τα ΠΣΕΑ η απαλλαγή θα είναι 30%. Το ανώτατο ύψος της αποζημίωσης ορίζεται σε 70.000 ευρώ.

Η Κατερίνα  Μπατζελή ανέφερε ότι στόχος είναι ο ισοσκελισμός του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ και έτσι οι αποζημιώσεις δεν θα μπορεί να ξεπεράσουν τα έσοδα του ΕΛΓΑ.