Με συμφωνία για τετράμηνη παράταση του MasterFinancialAssistanceAgreement (MFFA) έκλεισε η χθεσινή διαπραγμάτευση. Θα είναι τέσσερις έντονοι μήνες με συνεχείς διαπραγματεύσεις με τους τρεις θεσμούς: την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η συμφωνία, θα ολοκληρωθεί μέσα από τα ακόλουθα βήματα:

1ο βήμα: Την Δευτέρα, θα παρουσιάσει τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις στα οποία θα δεσμευτεί να προχωρήσει κατά τη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων μηνών. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, θα προταχθούν οι μεταρρυθμίσεις που αποτελούν κοινό έδαφος με τους εταίρους όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, η ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης κλπ. Ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για έναν πίνακα με παρεμβάσεις και όχι για μια σε βάθος ανάλυση των μεταρρυθμίσεων που θα προχωρήσουν δεδομένου ότι δεν υπάρχει ο χρόνος

2ο βήμα: Βάσει του ελληνικού κειμένου, οι θεσμοί (δηλαδή το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή) θα κρίνουν αν οι μεταρρυθμίσεις που προτείνονται αποτελούν βάση που θα οδηγήσει στην επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος, δηλαδή στο τέλος της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης.

3ο βήμα: Τα εθνικά κοινοβούλια, θα πρέπει να εγκρίνουν την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος κάτι το οποίο θα πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος του μήνα. Το «κλείδωμα» της παράτασης, θα επιτρέψει και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να άρει τους περιορισμούς που είχε λάβει ανοίγοντας τον δρόμο για φθηνότερο δανεισμό στις ελληνικές τράπεζες

4ο βήμα: Μέχρι τον Απρίλιο, η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί στη λεπτομέρεια της με τους θεσμούς. Θα ακολουθήσει η διαδικασία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης της παρατεταμένης συμφωνίας προκειμένου στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση των τελευταίων χρημάτων που εκκρεμούν στον EFSF. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα δοθούν στην Ελλάδα και τα 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι τα κέρδη που αποκόμισε η ΕΚΤ από την αγορά ελληνικών ομολόγων. Τον τελικό λόγο, για την εκταμίευση των χρημάτων, θα έχει το Eurogroup.

5ο βήμα: Με χρονικό ορίζοντα το τέλος Ιουνίου, η Ελλάδα θα διαπραγματευτεί στο πλαίσιο του Eurogroupμια νέα συμφωνία η οποία πιθανότατα θα αφορά στην περίοδο 2015-2019. Θα πρόκειται στην ουσία για ένα νέο «συμβόλαιο» με την Ευρώπη το οποίο θα περιέχει και την συμφωνία για την «έξυπνη απομείωση του χρέους» όπως ην αποκάλεσε στη χθεσινοβραδινή συνέντευξη τύπου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης (σ.σ υποστήριξε ότι λύσεις που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά όπως τα swapsκλπ έχουν τύχει θετικής υποδοχής από τους ευρωπαίους εταίρους).