ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ –

Το πρώτο πολύ κρίσιμο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΑΜΑΡΑ, απολύσεις στο δημόσιο τομέα με υπουργική απόφαση – ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ.

Το πολυνομοσχέδιο κατατέθηκε και θα πρέπει να έχει ψηφιστεί στη Βουλή έως τις 19 Ιουλίου
– Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται και ολόκληρο το φορολογικό νομοσχέδιο
 Καταργούνται οι σχολικές φύλακες και η δημοτική αστυνομία – Τι προβλέπεται για τη διαθεσιμότητα
– Τέλος οι κρατικές χρηματοδοτήσεις για τους δήμους που δεν έχουν προϋπολογισμό
– ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Το απόγευμα της Τρίτης κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο μαμούθ στη Βουλή και το οποίο αποτελεί έναν εφαρμοστικό νόμο 109 άρθρων, σύμφωνα με το capital.gr περιλαμβάνοντας μέσα σε αυτό και το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να έχει ψηφιστεί έως τις 19 Ιουλίου έτσι ώστε να μπορέσει να εκταμιευτεί η πρώτη από τις δόσεις που εγκρίθηκε από το Eurogroup.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πολυνομοσχέδιο βγήκαν την τελευταία στιγμή τα θέματα όπως το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, ενώ παρέμεινε η διάταξη το άνοιγμα της αγοράς καυσίμων.

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΤΑ

Γίνεται πιο σφιχτός πλέον ο έλεγχος στα οικονομικά των δήμων, καθώς αλλάζει ο τρόπος είσπραξης δημοσίων εσόδων, ενώ θα υπάρξουν και παρεμβάσεις στο λεγόμενο παρατηρητήριο οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ.

Γίνονται επιπλέον υποχρεωτικοί οι προϋπολογισμοί σε κάθε δήμο και κοινότητα κάθυε χρόνο, ενώ το υπουργείο ΟΙκονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών θα μπορεί να αλλάζει τα όρια δαπανών των δήμων.  Σε περίπτωση που ένας δήμος δεν συμμορφώνεται με τα οικονομικά του, τότε προβλέπεται παρακράτηση και μη απόδοση της τακτικής επιχορήγησης της περιφέρειας.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Στο πολυνομοσχέδιο φυσικά περιλαμβάνεται και η κατάργηση της ειδικότητας των σχολικών φυλάκων και όλοι οι εργαζόμενοι στον δήμο σε αυτό τον κλάδο τίθενται αυτομάτως σε διαθεσιμότητα.

Από τις 23/9/2013 καταργούνται στους Δήμους οι θέσεις του κλάδου Δημοτικής Αστυνομίας. Οι υπάλληλοι των οποίων οι θέσεις καταργούνται και τίθενται σε διαθεσιμότητα.

Στις δύο αυτές περιπτώσεις εάν οι εργαζόμενοι ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (ανάπηρος σε ποσοστό τουλάχιστον 67% ή πολύτεκνος, με σύζυγος ή τέκνο με αναπηρία ή που ασκεί κατ’ αποκλειστικότητα τη γονική μέριμνα ή έχει σύζυγο σε διαθεσιμότητα) μετατάσσονται αυτοδικαίως «σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις κλάδου ή ειδικότητας με το βασικό τίτλο σπουδών που κατέχουν».
Σε άλλο άρθρο για τη διαθεσιμότητα προβλέπεται οτι επιτρέπεται η κατάργηση θέσεων σε υπουργεία και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μετά όμως από αιτιολόγηση που θα στηρίζεται σε εκθέσεις αξιολόγησης δομών. Με τον ίδιο τρόπο μπορούν να δημιουργούνται και νέες θέσεις.

ΑΓΡΙΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ

Με λιγότερες διαγνωστικές εξετάσεις αλλά και κουρεμένες νοσηλείες στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να πορευτούν οι περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ.

Η κυβέρνηση προκειμένου να λάβει τη δόση από την τρόικα προχωρά σε απίστευτο ψαλίδισμα των παροχών στους ασθενείς με την εισαγωγή κριτηρίων καταρχάς στις διαγνωστικές εξετάσεις και τις νοσηλείες στα ιδιωτικά νοσοκομεία.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΟ IATROPEDIA

Το τελευταίο δεκαήμερο του μηνός Φεβρουαρίου κάθε έτους, θα ξεκινά η διαδικασία με την οποία θα ορίζεται το ύψος του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου της Κυβέρνησης που κατατέθηκε αργά απόψε στη Βουλή.

Η διαδικασία θα ολοκληρώνεται το τελευταίο δεκαπενθημέρου του Ιουνίου. Ο υπουργός Εργασίας αφού λάβει υπόψη του το πόρισμα της διαβούλευσης των κοινωνικών εταίρων, εισηγείται στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα εκδίδει την απόφαση με την οποία θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός των υπαλλήλων και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών.

Προηγείται διαβούλευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της Κυβέρνησης με την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη, εξειδικευμένων επιστημονικών, ερευνητικών και συναφών φορέων και εμπειρογνωμόνων, σε θέματα οικονομίας και ιδίως οικονομίας της εργασίας, κοινωνικής πολιτικής καθώς και εργασιακών σχέσεων και το συντονισμό από επιτροπή.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ