Ένα φρικτό, ένα κακό, ένα φτωχό και ένα καλό σενάριο για την Ελλάδα προκρίνει ο γνωστός αρθρογράφος του Reuters, Ούγκο Ντίξον, σε συνοπτική ανάλυση που έκανε μέσω του twitter, στον απόηχο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

  • Το καλό σενάριο περιλαμβάνει συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με τους πιστωτές, αντίδραση από τους σκληροπυρηνικούς του ΣΥΡΙΖΑ και προκήρυξη πρόωρων εκλογών τις οποίες κερδίζει.
  • Το φτωχό σενάριο, προβλέπει πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός συμφωνεί με τους πιστωτές, διατηρεί τους σκληροπυρηνικούς του ΣΥΡΙΖΑ, δεν καταφέρνει όμως να εφαρμόσει τη συμφωνία και η κρίση επιστρέφει σε λίγους μήνες.
  • Το κακό σενάριο προβλέπει πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να έλθει σε συμφωνία με τους πιστωτές, ακολουθεί στάση πληρωμών και στη συνέχεια κεφαλαιακοί έλεγχοι (capital controls).,Εν συνεχεία παραδίδει την εξουσία σε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.
  • Στο φρικτό σενάριο, ο Αλέξης Τσίπρας δεν καταλήγει σε συμφωνία με τους πιστωτές, διατηρεί την εξουσία -ίσως και μετά από νέες εκλογές – και συνεχίζει την αντιπαράθεση.