Διαβάστε άρθρο από την ΑΥΓΗ το 2009 – Διαβάστε προσεκτικά και θα καταλάβετε…..Όλα όσα εφαρμόζονται ως μέτρα σήμερα έχουν αποφασισθεί χρόνια πριν: 

Τις αξιώσεις τους για την ενίσχυση των κερδών τους και την ομαλή έξοδό τους από την κρίση, σε ορίζοντα δεκαετίας, με σειρά αντιλαϊκών μέτρων, τα οποία, μάλιστα, κατάρτισαν με τη συμβολή υπουργών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ., γνωστοποίησαν χθες εκπρόσωποι των επιχειρηματιών των πέντε μεγαλύτερων διμερών επιμελητηρίων (ελληνοαμερικανικό, ελληνοβρετανικό, ελληνογερμανικό, ελληνογαλλικό, ελληνοϊταλικό).

Υπό τη μορφή μελέτης παρουσίασαν 123 δράσεις σε 10 άξονες “μιας μεταρρυθμιστικής πολιτικής”, τις οποίες όχι μόνο θεωρούν αναγκαίες αλλά χαρακτήρισαν “μονόδρομο” για το μέλλον της χώρας, εκφράζοντας παράλληλα τα αιτήματά τους, εν είδει προγράμματος, στα δύο μεγάλα κόμματα στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου.

Μάλιστα ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Γ. Γραμματίδης δήλωσε ότι οι θέσεις Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ “κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, όμως υπολείπονται πολύ ως προς ένα ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα” και τόνισε ότι “η μόνη αξιόπιστη πρόταση είμαστε εμείς”.

Αν δεν υπαγορεύουν στην επόμενη κυβέρνηση, το επιθυμητό πλαίσιο της πολιτικής της σε όλους τους καίριους τομείς, τουλάχιστον συμπληρώνουν τα προεκλογικά τους προγράμματα. Ο κ. Γραμματίδης θεωρεί εξάλλου ότι “η ώρα των μεγάλων αποφάσεων είναι τώρα και ο λαός είναι έτοιμος να δεχτεί τις αλήθειες”.

Άλλωστε οι θέσεις αυτές καταρτίστηκαν βάσει προτάσεων στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. που διετέλεσαν υπουργοί Οικονομίας από το 1992 έως σήμερα, σε σχετικές εκδηλώσεις των επιμελητηρίων, κι “εμπλουτίστηκαν” από την εμπειρία των μεγαλοεπιχειρηματιών. Η μελέτη αυτή θα επικαιροποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ανάλογα δηλαδή με τις εκάστοτε ανάγκες του κεφαλαίου.

Στο “στόχαστρο” των επιχειρηματιών βρίσκονται εργασιακές σχέσεις, φορολογία, ασφαλιστικό, παιδεία, δημόσια διοίκηση, ναυτιλία, αγροτικός τομέας, περιβάλλον.

Μεταξύ άλλων απαιτούν αξιολόγηση όλων των νέων νόμων και ρυθμίσεων με κριτήριο τις επιπτώσεις τους στην ανταγωνιστικότητα αξιώνοντας προκλητικά προσαρμογή των βασικών πολιτικών στα συμφέροντά τους, ενώ προτάθηκε και κυβέρνηση 10 υπουργείων.

Στις αξιώσεις τους περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

* Περαιτέρω μείωση των συντάξεων με πρόσχημα τον έλεγχο των δαπανών του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

* Εξομοίωση των συντάξεων όλων των ταμείων με αυτές του ΙΚΑ.

* Κατάργηση όσων επιχειρήσεων και οργανισμών «δεν λειτουργούν αποτελεσματικά ή δεν εξυπηρετούν αμιγώς κοινωνικούς στόχους».

* Κατάρτιση νέου μισθολογίου με στόχο τη μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.

* Πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο, αυστηρή συγκράτηση των μισθών και κάθε είδους αμοιβών στο Δημόσιο.

* Σταδιακή εξομοίωση της εργατικής νομοθεσίας των ΔΕΚΟ με αυτή που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα.

* Αύξηση της νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης και μείωση του κόστους υπερωριών, επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

* Ενίσχυση του θεσμού των τοπικών συμφώνων απασχόλησης.

* Διευκόλυνση των επιχειρηματιών να εγκαθιστούν επιχειρήσεις μέσω του Εθνικού Χωροταξικού και του κτηματολογίου.

* Αύξηση της φορολογίας των καυσίμων και τσιγάρων έτσι ώστε να προσεγγιστούν με ταχύτερο ρυθμό τα κατώτατα όρια που θέτει η Ε.Ε.

* Απόσυρση του κράτους από τους τομείς προϊόντων και υπηρεσιών στους οποίους δραστηριοποιούνται «ανταγωνιστικά» ιδιώτες και ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων.

* Εντατικοποίηση των αναδιαρθρώσεων στην παιδεία με τρόπο που να διευκολυνθεί η περαιτέρω παρέμβαση των επιχειρήσεων στα προγράμματα σπουδών και στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης και στην αξιολόγηση των πτυχίων από τις ίδιες τις επιχειρήσεις, βάσει των εργοδοτικών απαιτήσεων.

* Άρση του cabotage με το προκλητικότατο επιχείρημα ότι «θα έχει κόστος για 700 το πολύ οικογένειες, αλλά θα ευνοήσει το κοινωνικό σύνολο».

* Κατάργηση των αγροτικών επιδοτήσεων και προσήλωση κάθε αγροτικής πολιτικής στις επιταγές της Ε.Ε. (ΚΑΠ).

Α.Ζ.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 23/09/2009. ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ