Σημαντικό είναι να σας πούμε πως όλα αυτά για τα οποία αντιδράσατε χθες σας τα είπε ο Παπαδήμος στις πρόσφατες προγραμματικές δηλώσεις ( 14.11.2011) τότε δηλ. που δώσατε πανηγυρικά την ψήφο εμπιστοσύνης στην νέα τότε κυβέρνηση.

Άρα, τώρα, όλες οι περίεργες ιστοριούλες ” Είμαι Ο Ηγέτης, έτσι κάνει ο Ηγέτης, Αυτός είναι ο Ηγέτης” και άλλα τέτοια καραγκιοζιλίκια είναι απλά, λόγια του αέρα, πόνος, από το ότι ακόμη και σήμερα βλέπω να έχουν μετανιώσει για το ότι εγκατέλειψαν άδοξα 13.000 ευρώ τον μήνα……..Και άλλα 10δες προνόμια βουλευτικά

 

Ας θυμηθούμε όμως τις είχε πει ο Λουκάς Παπαδήμος, για να μην το παίζουν σήμερα όλοι ξαφνιασμένοι :

 

 

Προγραμματικές Παπαδήμου 14.11.2011 –

 

Το κύριο έργο αυτής  της κυβέρνησης, όπως συμφωνήθηκε  κατά τη σύσκεψη των Πολιτικών  Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της  Δημοκρατίας τη 10η Νοεμβρίου 2011, είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου, καθώς και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής η οποία συνδέεται με αυτές τις αποφάσεις. Η κυβέρνηση καλείται να εγγυηθεί την τήρηση των σχετικών δεσμεύσεων της χώρας. Αυτές προκύπτουν από το ισχύον πρόγραμμα στήριξης, οδήγησαν στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου και απορρέουν από αυτήν, μέσω του νέου οικονομικού προγράμματος και της συμβολής του ιδιωτικού τομέα (PSI) στη χρηματοδότηση και στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους. Το Υπουργείο Οικονομικών θα διαχειριστεί το σύνολο των κρίσιμων δράσεων για την εφαρμογή των δεσμεύσεών μας που απορρέουν από το πρόγραμμα προσαρμογής.

Αναλυτικότερα, οι αποφάσεις  της 26ης Οκτωβρίου αφορούν:

Πρώτον, πρόσθετη χρηματοδότηση  της Ελλάδας, ύψους 130 δισ. ευρώ, η οποία καλύπτει τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες για τα επόμενα τρία χρόνια, και

Δεύτερον, ένα νέο σχήμα συμμετοχής των ιδιωτών στην  χρηματοδότηση του Ελληνικού κράτους στα επόμενα έτη, το οποίο οδηγεί σε σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους, περιορίζει δραστικά τις ανάγκες χρηματοδότησης του δημόσιου χρέους μέχρι το 2020 και διασφαλίζει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του, με στόχο αυτό να κινείται στο επίπεδο του 120% του ΑΕΠ το 2020.

Η αλληλουχία και το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών που οδηγούν  στην εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου απορρέουν από τα κείμενα που συνδέουν τη χώρα μας  με τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης  και τους θεσμικούς εταίρους μας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Εφόσον οι αποφάσεις  αυτές υλοποιηθούν και εφαρμοστεί αποτελεσματικά η οικονομική πολιτική που συνδέεται  με αυτές, η Ελλάδα μπορεί να ατενίζει με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον.

Είναι πολύ σημαντικό ότι ήδη έχουν ληφθεί και έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζονται δημοσιονομικά μέτρα τα οποία είναι ικανά να οδηγήσουν σε επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων στο τέλος του 2012.

Παράλληλα, η αποτελεσματική εφαρμογή του PSI σημαίνει πως:

Πρώτον, οι πληρωμές των τόκων για το δημόσιο χρέος θα μειωθούν σημαντικά ήδη από το 2012, οδηγώντας σε περαιτέρω μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Δεύτερον, θα περιοριστεί η  ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων κατά τα τελευταία δύο χρόνια του νέου προγράμματος (2013 και 2014) για την επίτευξη των στόχων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Το έργο που πρέπει να κάνει αυτή η κυβέρνηση είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τη χρονική θητεία της, και γι’ αυτό πρέπει να ξεκινήσουμε αμέσως και με πολύ ταχείς ρυθμούς.

Πρώτη, προτεραιότητά  μας αποτελεί η άμεση εκπλήρωση  των προϋποθέσεων που οδηγούν  στην έγκαιρη  εκταμίευση της έκτης δόσης του αρχικού δανείου. Η εκταμίευση αυτής της δόσης πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, δεδομένων των χρηματοδοτικών αναγκών κατά το δεύτερο ήμισυ του μηνός. Οι νομοθετικές, διοικητικές και διαχειριστικές προϋποθέσεις για την εκταμίευση έχουν ήδη εκπληρωθεί από τη χώρα, με την υλοποίηση, από την προηγούμενη Κυβέρνηση, όλων των απαιτούμενων πρότερων ενεργειών.

Απομένει η επιβεβαίωση των δεσμεύσεων, οι οποίες επέτρεψαν την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου και απορρέουν από την απόφαση αυτή.

Δεύτερη προτεραιότητα  της νέας Κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση των συζητήσεων με την Τρόικα για  το νέο πρόγραμμα, με βάση την πέμπτη αναθεώρηση του αρχικού προγράμματος που ολοκληρώθηκε πριν λίγες εβδομάδες. Μετά την υιοθέτηση του νέου αυτού προγράμματος θα καταρτιστεί η νέα δανειακή σύμβαση που θα πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Η σύμβαση αυτή πρέπει, επίσης, να κυρωθεί από άλλα κοινοβούλια σε όσα κράτη-μέλη προβλέπεται κατά το Σύνταγμά τους κάτι τέτοιο.

Προτάσσεται, βεβαίως, η  κατάθεση του σχεδίου του προϋπολογισμού  του 2012, εντός της συνταγματικά προβλεπομένης  προθεσμίας. Ήδη, η επεξεργασία του  σχεδίου του προϋπολογισμού βρίσκεται στο τελικό στάδιο από το οικονομικό επιτελείο, υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό των Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού θα περιλαμβάνει μια πρώτη εκτίμηση για τις ευεργετικές επιπτώσεις του PSI.

Η προετοιμασία της σχεδιαζόμενης ανταλλαγής ομολόγων που προβλέπεται από το PSI έχει ήδη ξεκινήσει ώστε να διαμορφωθεί το αναγκαίο χρηματοοικονομικό και δημοσιονομικό πλαίσιο με στόχο να έχει ολοκληρωθεί, μέχρι την έγκριση του νέου προγράμματος, ο απαραίτητος σχεδιασμός και οι επαφές με τους κατόχους των ελληνικών ομολόγων. Για το λόγο αυτό, θα γίνει άμεσα η δημοσίευση της δημόσιας διεθνούς αναγγελίας για το PSI, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Eurogroup της 7/11/2011.

Παράλληλα, πρέπει να διασφαλιστεί, με τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος κατά την περίοδο εφαρμογής του νέου PSI.

Άμεση προτεραιότητα  είναι η ψήφιση του σχεδίου νόμου για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που ρυθμίζει θέματα εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου προς τις Τράπεζες.

Παράλληλα με την κύρια αυτή αποστολή της, η Κυβέρνηση έχει κατά το Σύνταγμα την ευθύνη για την διαμόρφωση και εφαρμογή της γενικής πολιτικής της χώρας σε όλους τους τομείς.

Ειδικότερα, θα επιδιώξει  την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών που είναι αναγκαίες για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση του παραγωγικού δυναμικού  της ελληνικής οικονομίας.

Ταχεία και αποτελεσματική πρέπει να είναι η εφαρμογή κρίσιμων διαρθρωτικών αλλαγών που συνιστούν νόμους του κράτους. Αυτές αφορούν κυρίως:

– το νέο βαθμολόγιο – μισθολόγιο,

– την εργασιακή εφεδρεία,

– τις αλλαγές στην αγορά εργασίας,

– το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων,

– την ολοκλήρωση του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων,

– τις βελτιωτικές παρεμβάσεις στη λειτουργία του δικαστικού συστήματος,

– την αξιολόγηση και αναδιάρθρωση φορέων, προσωπικού και υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης και του ευρύτερου δημοσίου τομέα,

– τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι  μας αλλά και οι διεθνείς οργανισμοί που μας στηρίζουν έχουν καταστήσει σαφές ότι η περαιτέρω χρηματοδότηση  της Ελλάδος θα συνεχιστεί μόνο εφόσον υλοποιηθούν πλήρως οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου και εφαρμοστεί η οικονομική πολιτική που συνδέεται με αυτές. Για το σκοπό αυτό ζητείται η δέσμευση της κυβέρνησης και των αρχηγών των κομμάτων που τη στηρίζουν.

Το αίτημα αυτό δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως απαίτηση απρόσωπων εξουσιών και οργανισμών. Πρέπει να κατανοήσουμε τις πραγματικές του διαστάσεις. Η ζητούμενη δέσμευση εκφράζει το αίτημα και την προσδοκία των λαών και των φορολογούμενων πολιτών των κρατών που άμεσα ή έμμεσα μας στηρίζουν, οι οποίοι αναλαμβάνουν τους κινδύνους και τις ενδεχόμενες υποχρεώσεις που θα προκύψουν αν δεν επιτευχθεί η δημοσιονομική εξυγίανση και αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας. Η άσκηση της κατάλληλης πολιτικής για την επίτευξη αυτών των σκοπών είναι πρωτίστως για το δικό μας εθνικό συμφέρον, αλλά αποτελεί και υποχρέωση προς τους άλλους λαούς έναντι της αλληλεγγύης που μας δείχνουν.