Oι προβλέψεις του προϋπολογισμού για τα δημόσια έσοδα είναι και εφέτος υψηλές, με την ελπίδα ότι ίσως γίνει κάποιο θαύμα και γεμίσουν τα κρατικά ταμεία. Μόνη ελπίδα πλέον για το οικονομικό επιτελείο είναι να επικεντρωθεί στο κυνήγι της φοροαποφυγής και κυρίως της φοροδιαφυγής, μήπως και….
μπορέσει να σώσει κάτι. Για να πετύχει όμως αυτό, χρειάζεται στοιχειώδης οργάνωση, αλλά οι ελεγκτικοί και οι εισπρακτικοί μηχανισμοί του κράτους είναι απογυμνωμένοι. Κάτι το Ασφαλιστικό, που οδήγησε εκατοντάδες έμπειρα στελέχη στη σύνταξη, κάτι το πάγωμα των προσλήψεων, είχαν ως αποτέλεσμα αρκετές εφορίες να υπολειτουργούν και το προσωπικό να μην μπορεί να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες.

Οι εφοριακοί πλέον δεν ξεπερνούν τις 12.000, την ίδια ώρα που το κράτος πληρώνει περίπου 1.500 αγροφύλακες τους οποίους προσέλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ και η σημερινή δεν ξέρει τι να τους κάνει… Και δεν είναι μόνο αυτοί οι αγροφύλακες που πληρώνει το Δημόσιο και ουσιαστικά δεν έχουν αντικείμενο εργασίας, την ώρα που οι εφορίες παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα έλλειψης προσωπικού.

Το ευρύτερο Δημόσιο έχει χιλιάδες ικανούς υπαλλήλους με όρεξη για δουλειά, αλλά και με πτυχία και μεταπτυχιακά, οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε γελοία καθήκοντα και αρμοδιότητες. Στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης του κράτους που σχεδιάζει η κυβέρνηση, πρώτος στόχος θα πρέπει να είναι η στελέχωση των ΔΟΥ. Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα και γρήγορα, χωρίς καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού με νέες προσλήψεις, αλλά μόνο με μετατάξεις. Είναι αλήθεια ότι η επίτευξη του στόχου για τα φορολογικά έσοδα είναι δύσκολη, καθώς η αγορά στενάζει από την κρίση και χιλιάδες μικρομεσαίες- αλλά και μεγάλες- επιχειρήσεις αγωνίζονται καθημερινά να επιβιώσουν από τη μεγάλη μείωση της κατανάλωσης, τα ασφυκτικά προβλήματα ρευστότητας, την ύφεση της οικονομίας που βαθαίνει.

Είναι αναπόφευκτο να χρησιμοποιήσουν κάθε τρόπο προκειμένου να σταθούν στα πόδια τους. Το τελευταίο που σκέφτονται είναι να τακτοποιήσουν τους λογαριασμούς τους με την Εφορία. Από την άλλη όμως, υπάρχουν και κάποιοι φοροφυγάδες που συνεχίζουν ακόμη και τώρα να θησαυρίζουν. Λαθρεμπόριο, μη έκδοση αποδείξεων, πλαστά τιμολόγια και παραστατικά. Ειδικά αυτή την κρίσιμη περίοδο για την οικονομία μας, το κράτος θα πρέπει να τους εντοπίσει, μήπως έτσι σταματήσει το πάρτι της φοροδιαφυγής και διασωθούν τα έσοδα.

Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη θωράκιση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους. Θα είναι και αυτό κάτι για τους υπόλοιπους, τους συνεπείς φορολογουμένους, αλλά και τους μισθωτούς και συνταξιούχους που πληρώνουν καθημερινά τα βάρη του μνημονίου…
tovima