Προϋπολογισμοί, γραφειοκρατία και εκλογικός νόμος  τέθηκαν στο τραπέζι της συνάντησης που είχαν οι περιφερειάρχες με την  πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Στην σύσκεψη συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την μείωση της γραφειοκρατίας στην συνεργασία των περιφερειών με την κεντρική κυβέρνηση.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης, ο αναπληρωτής Εσωτερικών κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο αναπληρωτής Οικονομικών κ. Χρήστος Σταικούρας, το προεδρείο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εσωτερικών.

Κατά τη σύσκεψη συμφωνήθηκε να δοθεί 10ημερ παράταση στη κατάθεση των προϋπολογισμών των περιφερειών ( η προθεσμία έληγε)  σήμερα προκειμένου οι δύο πλευρές να καταλήξουν στο αν θα εγγράφονται ή όχι στους προϋπολογισμούς των περιφερειών τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

«Σήμερα έγινε η πρώτη προσπάθεια προκειμένου να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες» δήλωσε ο κ. Μιχελάκης αναφερόμενος στην προσπάθεια να υπάρξουν λύσεις σε ζητήματα που αφορούσαν την κατάρτιση αλλά και τον προληπτικό έλεγχο.

«Θέλω να ευχαριστήσω την Ένωση Περιφερειών που δέχτηκαν να υπάρξει προληπτικός έλεγχος. Εμείς υποσχεθήκαμε ότι θα μειώσουμε την γραφειοκρατία στις περιφέρειες. Γιατί οι περιφέρειες και οι δήμοι είναι το κύτταρο της Δημοκρατίας στην Ελλάδα», ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Γρηγοράκου.

Το καλό κλίμα επιβεβαίωσαν και οι δηλώσεις του κ. Σγουρού.

«Η Ένωση Περιφερειαρχών θέλει να ευχαριστήσει δημόσια τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταικούρα. Έγινε μία ουσιαστική συζήτηση μετά από αίτημα της Ένωσης Περιφερειών για πάταξη της γραφειοκρατίας. Συμφωνήσαμε λοιπόν όσο το δυνατόν γρηγορότερα να σταματήσουμε την γραφειοκρατία η οποία μπλοκάρει τους πολίτες. Εμείς από την δική μας την πλευρά, οι 13 περιφερειάρχες, θέλουν την απεμπλοκή όλων των γραφειοκρατικών καταστάσεων. Θέλουμε να έχουμε έλεγχο κάθε ώρα, από την άλλη όμως το κράτος, οφείλει η κεντρική διοίκηση να αυξήσει την ταχύτητά της. Εμείς από την δική μα την πλευρά δεσμευόμαστε ότι θα την αυξήσουμε ακόμα περισσότερο την ταχύτητα μας και σε πλήρη συνοχή και αρμονία με την κυβέρνηση θα λύσουμε θέματα τα οποία είναι οικονομικά και μπλοκάρουν σε ορισμένους μηχανισμούς για τους οποίους έχουμε σοβαρότατη επιφύλαξη»

Ο εκλογικός νόμος

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και αυτό της αλλαγής του εκλογικού νόμου στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης επέμεινε στην πρόταση για ενιαίο ψηφοδέλτιο, καθώς όπως τόνισε «πιστεύω ότι με αυτό το καινούριο που έρχεται στον τρόπο εκλογής των υποψηφίων δημάρχων και των περιφερειαρχών θα είναι η πρώτη φορά που οι άξιοι και οι ικανοί, όπως τους κρίνει η τοπική κοινωνία, θα έχουν την δυνατότητα να αναλάβουν και τα ηνία της προσπάθειας για την ανόρθωση της χώρας

Ο κ. Γιάννης Σγουρός δεν εμφανίστηκε αρνητικός στο ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στον εκλογικό νόμο. «Η Ένωση Περιφερειών είναι υπέρ της πλήρους και διαρκούς εξυγίανσης και σε πρόσωπα και σε καταστάσεις. Τα πολλά λόγια είναι φτώχια. Εμείς ότι θετικό υπάρχει για την πατρίδα μας και τον πολίτη, σε αυτή την δύσκολη συγκυρία που περνά η χώρα μας, θα είμαστε μπροστά» ανέφερε χαρακτηριστικά.