Με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή-

Τη θεσμοθέτηση μητρώου τραπεζικών λογαριασμών, το οποίο θα χορηγείται σε συγκεκριμένους φορείς του δημόσιου τομέα που ασκούν ελεγκτικό και διωκτικό έργο, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα αυτοματοποιημένης πρόσβασης σε ορισμένα στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών, λογαριασμών πληρωμών και δανείων, προβλέπει διάταξη του νομοσχεδίου του τπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή

Η διάταξη βάζει τέλος στις καθυστερήσεις και τα εμπόδια που παρατηρούνται σήμερα στην άρση του τραπεζικού απορρήτου, επιτρέποντας τη διασύνδεση των φοροελεγκτικών υπηρεσιών με τις τράπεζες.

Οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να απαντούν άμεσα στα αιτήματα, που θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά οι ελεγκτές για το άνοιγμα και τον έλεγχο τραπεζικών λογαριασμών των ύποπτων για φοροδιαφυγή, διαφθορά, διακίνηση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, καθώς και για παράνομο πλουτισμό.

Ειδικότερα, ενώ τώρα απαιτούνται έως και μήνες από τη στιγμή που κάποιος ελεγκτής αποστείλει αίτημα ανοίγματος λογαριασμού ή κατάσχεσης κατάθεσης, με τη διάταξη που προωθείται οι ενέργειες θα είναι άμεσες και αυτοματοποιημένες.

Η έως τώρα πρακτική έχει κοστίσει σε χρόνο και χρήμα, αν αναλογιστεί κανείς για παράδειγμα ότι ο έλεγχος των εμβασμάτων ακόμη και της λίστας Λαγκάρντ, «κόλλησε» στην καθυστερημένη ανταπόκριση τραπεζών στα αιτήματα των ελεγκτικών υπηρεσιών.

Η διαδικασία θα εφαρμοστεί σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας για την άρση του τραπεζικού και επαγγελματικού απορρήτου, καθώς και του απορρήτου των στοιχείων έναντι των δημοσίων αρχών και της αυτοματοποιημένης πρόσβασής τους σε αυτό.

Ακόμη προβλέπεται ποινική και πειθαρχική ευθύνη, όσων εμπλέκονται άμεσα στη λειτουργία του Συστήματος Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών αλλά και ως προς τους τρίτους, σε περιπτώσεις παραβίασης των διατάξεων, που ισχύουν για το τραπεζικό απόρρητο.
Επίσης προβλέπεται η ενσωμάτωση της οδηγίας 2011/16/ΕΕ, που αφορά την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης κύρωσης από τη Βουλή, της Σύμβασης ΟΟΣΑ/Συμβουλίου της Ευρώπης για αμοιβαία διοικητική συνδρομή σε φορολογικά θέματα.

Θεσπίζονται ειδικότεροι κανόνες και προθεσμίες για  ανταλλαγή πληροφοριών, αποβλέποντας στην έγκαιρη και συνεπώς, αποτελεσματική διοικητική συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών.

Εισάγεται για πρώτη φορά σε νομική πράξη του παράγωγου κοινοτικού δικαίου, ρητή διάταξη, σύμφωνα με την οποία αίρεται το τραπεζικό απόρρητο, δηλαδή  ένα κράτος μέλος δεν μπορεί να αρνηθεί την παροχή πληροφοριών αποκλειστικά και μόνο επειδή κάτοχος των πληροφοριών αυτών είναι τράπεζα, άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος ή πρόσωπο που ενεργεί υπό την ιδιότητα του πράκτορα ή του διαχειριστή ή επειδή οι πληροφορίες αφορούν ιδιοκτησιακά συμφέροντα προσώπου.