Η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν προκήρυξε γενικές εκλογές την Τετάρτη μετά την απειλή του κόμματος των Σοσιαλφιλελεύθερων να δώσει ψήφο δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης των Σοσιαλδημοκρατών. Σκοπεύει να σχηματίσει μια «ευρεία κυβέρνηση». [EPA-EFE/Mads Claus Rasmussen]

Την Τετάρτη (5 Οκτωβρίου), η σοσιαλδημοκράτισσα πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen προκήρυξε πρόωρες εκλογές που θα διεξαχθούν την 1η Νοεμβρίου, μετά τις απειλές για ψήφο εμπιστοσύνης από ένα κόμμα που την υποστήριζε λόγω ενός σκανδάλου που αφορά τη θανάτωση πολλών εκατομμυρίων μινκ.

Η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν προκήρυξε γενικές εκλογές την Τετάρτη μετά την απειλή του κόμματος των Σοσιαλφιλελεύθερων να δώσει ψήφο δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης των Σοσιαλδημοκρατών. Σκοπεύει να σχηματίσει μια «ευρεία κυβέρνηση».

«Θέλουμε μια ευρεία κυβέρνηση με κόμματα και στις δύο πλευρές του πολιτικού κέντρου», δήλωσε η ίδια, σύμφωνα με την Ekstrabladet.

Στην ομιλία της κατά την ανακοίνωση της την Τετάρτη, η Φρεντέρικσεν αναφέρθηκε στις δύσκολες στιγμές που περνά η Ευρώπη, δηλαδή τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις οικονομικές ανασφάλειες, υποσχόμενη να «ξεπεράσει την τρέχουσα κρίση».

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι πολύ κοντά: πιστώνουν τα διάφορα αριστερά κόμματα με επικεφαλής τους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες με 47-50%. Από την άλλη πλευρά, το «γαλάζιο μπλοκ», το οποίο περιλαμβάνει το Φιλελεύθερο Κόμμα, το Συντηρητικό Κόμμα και τρία δεξιά εθνικιστικά κόμματα, συγκεντρώνει 49-50%.

Στις έδρες, κανένα από τα δύο μπλοκ δεν θα είχε πλειοψηφία χωρίς την υποστήριξη των υπερπόντιων βουλευτών (Γροιλανδία και Νήσοι Φερόε) του δανικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με αυτές τις έρευνες.

Οι Σοσιαλδημοκράτες κυβερνούν τη Δανία από το 2019 σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας με τρία κόμματα υποστήριξης : τους Σοσιαλφιλελεύθερους (Ανανεώστε την Ευρώπη), την Ερυθροπράσινη Συμμαχία (Αριστερά) και το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα (Πράσινοι/EFA).

Αλλά η ενότητα της αριστεράς αμφισβητήθηκε σε αυτό που ονομάζεται στη Δανία «η υπόθεση μινκ», ή η σφαγή που διέταξε η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση 15 έως 17 εκατομμυρίων μινκ κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid. Εκείνη την εποχή, η κυβέρνηση φοβόταν ότι μια παραλλαγή του κορονοϊού που ανακαλύφθηκε σε ορισμένους πληθυσμούς βιζόν θα μπορούσε να μετατρέψει τη Δανία σε «νέα Γουχάν».

Ήδη από το περασμένο καλοκαίρι, οι Σοσιαλφιλελεύθεροι ζήτησαν τη διεξαγωγή εκλογών το φθινόπωρο, καθώς το κόμμα δεν υποστήριζε τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής για την επανεξέταση της κοινοβουλευτικής επιτροπής που είχε αναλάβει την υπόθεση του μινκ. Μια τέτοια επανεξέταση θα μπορούσε με τη σειρά της να αποτελέσει τη βάση για την παραπομπή του πρωθυπουργού ή οποιουδήποτε άλλου προσώπου για την παράνομη απόφαση μαζικής θανάτωσης των μινκ της χώρας.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Μινκ, το Γραφείο του Πρωθυπουργού στο σύνολό του ενήργησε με «εξαιρετικά καταδικαστέο» τρόπο, που είναι η δεύτερη πιο σοβαρή μορφή κριτικής που μπορεί να εκφραστεί στην επίσημη γλώσσα της Δανίας. Με επικεφαλής τον πρωθυπουργό και το υπουργείο Εξωτερικών, η κυβέρνηση διέπραξε «σοβαρή παραπλάνηση» των «κτηνοτρόφων μινκ και του κοινού με την σαφώς παράνομη οδηγία που δόθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2020».