Στην πολιτική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ, την 5/4/2015, όπου παρουσία του στελέχους του ΠΑΣΟΚ στην Ευρωβουλή, κ. Εύας Καϊλής πραγματοποιήθηκε συζήτηση και αποτίμηση των ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων στη χώρα και προσυνεδριακός διάλογος στην πορεία προς το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη το Μάιο.

Ανάλυση πολιτικής κατάστασης

-H Κυβέρνηση έχει έρθει σε συμφωνία με τους εταίρους για ένα νέο μνημόνιο, το μνημόνιο 3, το οποίο θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή αμέσως μετά τη λήξη της παράτασης της ισχύουσας σύμβασης. Το μνημόνιο 3 δεν είναι κάτι που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση. Αντιθέτως είναι το αποτέλεσμα των επιλογών της σημερινής Κυβέρνησης.

-Η Κυβέρνηση μιλά με διπλή γλώσσα, άλλη στο εξωτερικό και άλλη εντός ελληνικής επικράτειας με ακροατήριο κυρίως του Κυβερνητικούς Βουλευτές για έχει τις λιγότερες δυνατές απώλειες όταν θα φέρει στην Βουλή τη νέα συμφωνία προς ψήφιση. Στο πλαίσιο αυτό καλλιεργούνται εσχάτως οι σχέσεις με το Ποτάμι προκειμένου να υπάρχει σε ετοιμότητα μία δεξαμενή ψήφων για να καλύψουν αυτούς που θα αποφασίσουν να εναντιωθούν στο Μνημόνιο 3.

-Η Κυβέρνηση παίζει ένα θέατρο δήθεν διαπραγμάτευσης, αλλά είναι ένα θέατρο παραλόγου που αδυνατίζει συνεχώς την θέση της χώρας σε σχέση με τους εταίρους, αλλά και σχέση με την γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή μας. Παράλληλα επιδεινώνεται η πραγματική οικονομία, η αγορά δεν λειτουργεί, η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό καταρρακώνεται και για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία μας υπάρχει δημόσια συζήτηση για το αν δύνεται το ελληνικό δημόσιο να πληρώσει μισθούς και συντάξεις τον αμέσως επόμενο μήνα.

-Η αποδόμηση της Κυβέρνησης έχει ήδη ξεκινήσει με έναν χαμηλό ρυθμό, που θα πάρει τη μορφή τσουνάμι, στην περίπτωση ατυχήματος. Το ατύχημα θα είναι μία χρεωκοπία εντός ευρώ που θα σημαίνει πτώση μισθών και συντάξεων σε επίπεδα Βουλγαρίας και διατήρηση των υπάρχουσων τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες. Ωστόσο, αν το ατύχημα όπως ευχόμαστε όλοι αποφευχθεί και η Κυβέρνηση ολοκληρώσει με επιτυχία την συμφωνία για το Μνημόνιο 3, ο χαμηλός ρυθμός αποδόμησης θα συνεχιστεί μέχρι και το καλοκαίρι. Από τον Σεπτέμβριο, όταν οι πολίτες θα επιστρέψουν στην εργασία τους μετά την καλοκαιρινή ραστώνη και θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα μέτρα που θα παρθούν για να καλυφθούν οι τρύπες του προϋπολογισμού, τότε ο ρυθμός αποδόμησης θα αυξηθεί και θα παρασύρει την Κυβέρνηση όπως παρασύρθηκαν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις της κρίσης, του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά.

-Από την Κυβέρνηση απουσιάζει στοιχειώδη συνοχή και οργάνωση και παντελής έλλειψης στρατηγικής σε καίριους τομείς. Στην παιδεία πρωταρχικό μέλημα ήταν η κατάργηση των πρότυπων σχολείων, ενώ δεν έχει ειπωθεί τίποτα για το πώς θα βελτιώσουμε όλα τα σχολεία της χώρας. Αντί, δηλαδή, να δούμε πως θα κάνουμε πρότυπα όλα τα σχολεία της χώρας καταργούμε και αυτά που είναι καλά σχολεία. Στην δικαιοσύνη πρώτο μέλημα δεν είναι η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, αλλά η κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας και ο διάλογος με κουκουλοφόρους και φυλακισμένους τρομοκράτες. Η ασφάλεια πηγαίνει μπαλάκι από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, οι κουκουλοφόροι κάνουν πάρτι καταλήψεων σε δημόσια κτίρια, μπαίνουν ανενόχλητοι στο προαύλιο της Βουλής και ο Υπουργός αρθρογραφεί στις εφημερίδες αντί να ασκήσει την αρμοδιότητά του. Στα εξωτερικά θέματα, εξωτερική πολιτική ασκούν ο Υπουργός Εξωτερικών και Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης με το βλέμμα στη Ρωσία. Ο Υπουργός Άμυνας με το βλέμμα στις ΗΠΑ, όπου κλείνει και γενναίες συμφωνίες 500 εκ. ευρώ και χαρίζει κατά το δοκούν το 30% του πλούτου. Ο δε Πρωθυπουργός με το οικονομικό επιτελείο κάνουν εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στην Ευρώπη. Τρεις διαφορετικές ατζέντες στην ίδια Κυβέρνηση. Και ενώ είναι γνωστό ότι το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι το παραγωγικό της μοντέλο γι’ αυτό δεν ακούμε λέξη, ούτε για την ανάπτυξη.

ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Πολλοί μιλούν σήμερα για την ανάγκη μετεξέλιξης του ΠΑΣΟΚ, αλλά ο καθένας την εννοεί με διαφορετικό τρόπο. Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα: Τι εκφράζει το σημερινό ΠΑΣΟΚ του κάτω από το 5% εκλογικά και κάτω από το 3% δημοσκοπικά; Ποιο είναι το ακροατήριό του και πιο μπορεί να είναι ένα το εν δυνάμει ακροατήριο για το ΠΑΣΟΚ;

-Τι εκφράζει λοιπόν το σημερινό ΠΑΣΟΚ; Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να εκφράσει μία νέα αλλαγή; Αν σας πω ότι μπορεί δεν θα με πιστέψετε. Αλλά επιτρέψτε να πω το εξής. Στην Ευρώπη υπάρχουν δύο κυρίαρχες τάσεις η μία είναι η φιλελεύθερη, αυτή που σε πολλές χώρες ηγεμονεί και εκφράζεται από τα δεξιά κόμματα και η άλλη είναι αυτή της σύγχρονης σοσιαλοδημοκρατίας, που εκφράζεται από τα κόμματα του κοινωνικού κέντρου, του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Είναι τέτοιο κόμμα το ΠΑΣΟΚ. Όχι. Υπάρχει τέτοιο κόμμα στην χώρα μας. Όχι. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξουμε, για να ενοποιήσουμε τον κατακερματισμό χώρο μας και να γίνουμε εμείς οι ξανά οι εκφραστές της αλλαγής στην χώρα. Σε αυτό το σημείο δύο είναι τα κυρίαρχά κατ’ εμέ στοιχεία που θα στηρίξουν την Δημοκρατική Παράταξη στα πόδια της έτσι ώστε να ξεκινήσει η πορεία προς την μετεξέλιξη. 1ον Ο απογαλακτισμός από τη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία. 2ον Να καταστεί σαφές παντού και ειδικά σε αυτούς που το σκέφτονται ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει να είναι ένας εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ. Συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, τσόντα σε οποιοδήποτε κόμμα δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει το ΠΑΣΟΚ.

ΗΓΕΣΙΑ

-Η κοινωνία γοητεύτηκε από τα νιάτα, το πάθος, το δυναμισμό, τον τσαμπουκά του Αλέξη Τσίπρα. Και η κουβέντα σε όλα τα κόμματα είναι η εξής: Πρέπει να βρούμε τον δικό μας Τσίπρα. Υπάρχει αυτός ο νέος, ο οποίος θα αντιτάξει τα ίδια στοιχεία απέναντι στον Τσίπρα. Για το ΠΑΣΟΚ θα ήταν στρατηγικό λάθος να αναζητήσει ένα αντίγραφο του Τσίπρα να ηγηθεί της εξελεγκτικής πορείας του. Τα αντίγραφα συνήθως είναι και κακέκτυπα. Η κοινωνία μπορεί εύκολα να αλλάξει γνώμη στο πρώτο πρόβλημα και να ψάχνει μετά ένα σοφό άνθρωπο που θα την βάλει από την έρημο. Άρα, λοιπόν, δεν είναι θέμα ηλικίας, είναι θέμα ικανότητας. Αυτός που θα πει τι πρέπει να γίνει για την χώρα έτσι όπως είναι τα πράγματα, αυτός που θα μπορέσει να πει ποια θα είναι η εθνική μας στρατηγική για την επόμενη πενταετία, αυτός θα μπορέσει να είναι ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ.