Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να υποβάλει η Advent Technologies στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών τις προτάσεις έργων για το Green Hipo που θα χρηματοδοτηθούν από το κοινοτικό πρόγραμμα Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και θα φέρουν ένα βήμα πιο κοντά την έναρξη υλοποίησης για το εργοστάσιο υδρογόνου στη Κοζάνη προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, η εταιρεία θα έχει καλύτερη εικόνα για το χρονοδιάγραμμα του έργου εφόσον ολοκληρωθεί το σκέλος της κατάθεσης των προτάσεων της – διαδικασία που αναμένεται να γίνει μέχρι τις 22 Απριλίου – και πάρει το «πράσινο» φως του υπουργείου για την εκταμίευση της κρατικής ενίσχυσης ύψους 24 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι πριν από περίπου ένα μήνα, το υπουργείο κάλεσε μέσω δημόσιας πρόσκλησης να υποβάλλει τις προτάσεις έργων (για το Green Hipo) που θα χρηματοδοτηθούν από το κοινοτικό πρόγραμμα Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση. Η διαδικασία της υποβολής προτάσεων ολοκληρώνεται στις 22 Απριλίου.

Επόμενα βήματα θα είναι η δημιουργία βιομηχανικών εγκαταστάσεων έρευνας και ανάπτυξης στη χώρα μας, για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των καινοτόμων συστημάτων κυψελών καυσίμου συνολικής παραγόμενης ηλεκτρικής ισχύος 400 MW και αντίστοιχης θερμικής ισχύος 4,65 GW, σε γραμμές παραγωγής της Advent στη Δυτική Μακεδονία.

Η Advent Technologies Holdings Inc. που συμμετέχει στην διαδικασία υλοποίησης για το εργοστάσιο υδρογόνου στην Κοζάνη, αναπτύσσει, κατασκευάζει και εμπορεύεται προηγμένα συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βασισμένα σε κυψέλες καυσίμου, με έδρα στις ΗΠΑ και γραφεία στην Καλιφόρνια, την Ελλάδα, τη Δανία, τη Γερμανία και τις Φιλιππίνες.

Έχει αναπτύξει ισχυρή πνευματική ιδιοκτησία με περισσότερες από 150 πατέντες στην τεχνολογία κυψελών καυσίμου, HT-PEM επόμενης γενιάς, που επιτρέπει σε διάφορα καύσιμα να λειτουργούν σε υψηλές θερμοκρασίες και ακραίες συνθήκες. Κατατάσσεται δε ανάμεσα στις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως, στην ανάπτυξη προηγμένων υλικών, εξαρτημάτων και διεργασιών για εφαρμογές των κυψελών καυσίμου στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας, της αεροναυπηγικής, της άμυνας, του πετρελαίου και φυσικού αερίου, της ναυτιλίας και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Για το 2024 η Advent προσβλέπει στη μεταφορά ενός σημαντικού μέρους της παραγωγής της στην περιοχή της Κοζάνης μέσω της υλοποίησης του εγκεκριμένου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργου Green HiPo. Διατηρεί επίσης δομή που απασχολεί 50 επιστήμονες στην Πάτρα.