Από το βουλευτή των ΑΝΕΛ, Κωνσταντίνο Δαμαβολίτη.

Περισσότερες από 200.000 οικογένειες τριτέκνων ασφυκτιούν λόγω της οικονομικής κρίσης και της παντελούς έλλειψης πρόνοιας από το κράτος

Το ζήτημα της αποκατάστασης των θεσμικών και οικονομικών αδικιών εις βάρος των τρίτεκνων οικογενειών φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κωνσταντίνος Δαμαβολίτης, με ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη.

Ο βουλευτής Ηρακλείου επικαλείται σχετική ανακοίνωση της σχετικής ομοσπονδίας και εξηγεί ότι περισσότερες από 200.000 οικογένειες τριτέκνων ασφυκτιούν λόγω της οικονομικής κρίσης και της παντελούς έλλειψης πρόνοιας από το κράτος.

Ειδικότερα εξηγεί πως προσφάτως απορρίφθηκε το αίτημα της Ο.Π.Ο.Τ.Τ.Ε για ένταξη των τριτέκνων δημοσίων υπαλλήλων στην κατηγορία των κατά προτεραιότητα μεταθέσεων-αποσπάσεων, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Προσθέτει πως το δικαίωμα των μεταγραφών φοιτητών τρίτεκνων οικογενειών πρέπει να επεκταθεί και για τα προηγούμενα έτη (2010-2013) και να μην περιοριστεί μόνο για όσους πέτυχαν την περσινή σχολική χρονιά.

Επιπροσθέτως, χαρακτηρίζει «ανήθικη» την κατάργηση της ρύθμισης που απάλλασσε τους τρίτεκνους από την καταβολή τέλους ταξινόμησης για ΙΧ έως 2.000 κ.έ., εξηγώντας ότι έχει εγκλωβίσει τους παλιούς ιδιοκτήτες με την καταβολή δυσβάσταχτου ποσού, ενώ σημειώνει πως «επίσης άδικες είναι οι διατάξεις που αφορούν πρώτον την υφιστάμενη διαδικασία χορήγησης επιδομάτων βάση υπολογισμού του τεκμαρτού και όχι του δηλωθέντος εισοδήματος, δεύτερον την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για κάθε παιδί και τρίτον την απώλεια του ετήσιου επιδόματος, εφόσον ενηλικιωθεί το πρώτο παιδί».

Υπό αυτά τα δεδομένα, ρωτά: «Διατίθεστε να παραλείψετε όλη την παράγραφο 6 του άρθρου 53 της τροπολογίας του νόμου 4264/2014, ώστε να καλύψει τους φοιτητές που ζήτησαν και δεν έλαβαν μεταφορά θέσης στην τριετία 2010-2013, προς αποφυγή άνισης μεταχείρισης αυτών; Διατίθεστε να τροποποιήσετε τη φορολογική κλίμακα, έτσι ώστε αυτή να αλλάζει στα 2.000 κ.έ. και όχι στα 1.925 και να επαναφέρετε το αφορολόγητο όριο για κάθε παιδί; Σκοπεύετε να αναθεωρήσετε τα κριτήρια πρόσβασης σε παρεχόμενες επιχορηγήσεις βάσει υπολογισμού πραγματικού εισοδήματος (όχι τεκμαρτού), αλλά και τη χορήγηση επιδόματος ανά παιδί προστατευόμενο, συντάσσοντας έτσι μια ενιαία και σταθερή πολιτική στήριξης προς την κοινωνικά ευαίσθητη ομάδα των τρίτεκνων οικογενειών;».