Την πρώτη προκήρυξη για την κατάθεση επενδυτικών σχεδίων που θα χρηματοδοτηθούν βάσει του νέου αναπτυξιακού νόμου παρουσίασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Παράλληλα, ανακοίνωσε την ενεργοποίηση του ΕΤΕΑΝ, με την προκήρυξη του Ταμείου Επιχειρηματικότητας για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων με χαμηλότοκα δάνεια συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Η προκήρυξη του επενδυτικού νόμου αφορά στο πρώτο εξάμηνο του 2011 και σε ενισχύσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ και φοροαπαλλαγές 2,2 δισ. ευρώ. Οι υποψήφιοι επενδυτές θα μπορούν να υποβάλουν τα σχέδια τους από τις 21 Απριλίου και έως το τέλος Μαΐου για υπαγωγή στις κατηγορίες των γενικών καθεστώτων του επενδυτικού νόμου, καταρχήν ηλεκτρονικά, και κατόπιν στα Γραφεία Εξυπηρέτησης Επενδυτών, που δημιουργήθηκαν σε όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας. H λειτουργία των γραφείων έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει την ερχόμενη Πέμπτη. Ωστόσο, δεν αναμένεται να τεθούν σε πλήρη λειτουργία πριν τα μέσα Μαΐου.

Σύμφωνα με τον υπουργό, στα μέσα Μαΐου θα γίνει η προκήρυξη των ειδικών καθεστώτων για την επιχειρηματικότητα των νέων, τα clusters και τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια που θα υποβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Για τη νεανική επιχειρηματικότητα προβλέπονται ενισχύσεις 150 εκατ. ευρώ και στα Clusters και τις δικτυώσεις 50 εκατ. ευρώ.

Ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε επίσης ότι το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί η έναρξη ειδικών προγραμμάτων, μέσω της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, για τη στήριξη του εμπορίου. Θα περιλαμβάνουν και κρατικές ενισχύσεις.

Η επόμενη προκύρηξη θα γίνει τον Οκτώβριο και θα προβλέπει φοροαπαλλαγές 1,2 δισ. και ενισχύσεις 400 εκατ. ευρώ. Θα αφορά κυρίως στην περιφερειακή συνοχή.

Όσον αφορά στον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο, μέχρι τέλος Ιουνίου προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης των εκκρεμών υποθέσεων. “Μέχρι 20 Απριλίου υποθέτω ότι θα έχουν εξοφληθεί άπαντες”, δήλωσε ο υπουργός.

Το Ταμείο Επιχειρηματικότητας

Όσον αφορά στο ΕΤΕΑΝ, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να προκηρυχθεί  ο διαγωνισμός για την επιλογή των τραπεζών που θα μετέχουν στη δημιουργία έξι ταμείων δανειοδότησης επιχειρήσεων. Το «Ταμείο Επιχειρηματικότητας» θα συνδράμει με κεφάλαια ύψους 400 εκατ. ευρώ, ενώ η συμμετοχή των τραπεζών που θα επιλεγούν θα είναι διπλάσια, ώστε συνολικά ο “κουμπαράς” να ανέλθει σε 1,2 δισ. ευρώ.

Το επιτόκιο θα κυμαίνεται γύρω στο 4% και η διάρκεια των δανείων θα είναι μακροπρόθεσμη έως 10 χρόνια με περίοδο χάριτος που μπορεί να φτάνει έως 2 χρόνια.

Δάνεια θα μπορούν να πάρουν οι πολύ μικρές, μικρές, και μεσαίες επιχειρήσεις που είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες, δεν έχουν δάνεια σε καθυστέρηση από παλαιότερα προγράμματα του ΕΤΕΑΝ και διαθέτουν άδεια λειτουργίας ή για τις υπό ίδρυση άδεια εγκατάστασης ή νόμιμη απαλλαγή από  αυτή.

ΝΙΚΟΣ ΑΛΕΠΗΣ

Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα στη ρευστότητα της αγοράς

“Οι επενδυτές μπορεί μεν να υποβάλουν τις προτάσεις τους στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού νόμου, ζεστό χρήμα, όμως, ο νόμος αυτός δεν πρόκειται να δώσει φέτος στην αγορά. Οι φορολογικές απαλλαγές που προβλέπει κλιμακώνονται σε μία οκταετία, οι δε φοροαπαλλαγές, όταν εγκριθούν δεν αφορούν την χρήση του 2011”, σχολίασε εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ο τομεάρχης Ανάπτυξης της Ν.Δ. εξέφρασε επιφυλάξεις και για το ΕΤΕΑΝ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως “όσο θετική μπορεί να είναι μια τέτοια εξέλιξη, αν το πρόγραμμα λειτουργήσει ομαλά, άλλο τόσο αρνητική ήταν η καθυστέρηση, εδώ και ενάμιση χρόνο, προκειμένου να καταλήξει η κυβέρνηση σε κάτι σχεδόν προφανές”.enet.gr