Πάρτι διαφθοράς στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και βαριές κατηγορίες για τον Ανδρέα Λεούδη από δύο ΕΔΕ που διενεργήθηκαν.

Ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει για τη ΝΔ στη Δυτική Μακεδονία, με αφορμή τις αποκαλύψεις για τα έργα και τις ημέρες του πρώην γενικού γραμματέα της Περιφέρειας και κουμπάρου του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, Ανδρέα Λεούδη. Ο τελευταίος υπήρξε ο απόλυτος τοπάρχης-κομματάρχης στην περιοχή στα 5,5 χρόνια της θητείας του και από το γραφείο του περνούσαν και κανονίζονταν τα πάντα. Αρκετοί ήξεραν αλλά λίγοι μιλούσαν όλα αυτά τα χρόνια. Ακόμη και βουλευτές της ΝΔ βρίσκονταν σε δυσμένεια από τον τότε περιφερειάρχη, αλλά αρνούνταν να μιλήσουν δημόσια.

Δύο ΕΔΕ που διέταξε ο νέος περιφερειάρχης Γιώργος Κύρκος έπειτα από συγκεκριμένες καταγγελίες, έφεραν στο φως τη ρεμούλα στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, με κατατμήσεις έργων και απευθείας αναθέσεις σε «ημετέρους», την πληρωμή ανύπαρκτων έργων, παραποίηση δημόσιων εγγράφων κλπ., ενώ ένα «πάρτι» είχε στηθεί προεκλογικά.

Τα πορίσματα των ΕΔΕ στάλθηκαν ήδη στον εισαγγελέα αλλά παράλληλα άρχισαν να ανοίγουν τα στόματα στη ΝΔ.

«Τα πορίσματα της ΕΔΕ ήρθαν να επιβεβαιώσουν όλα όσα έφταναν τότε στα αυτιά μας αλλά και πολύ περισσότερα πράγματα» δήλωσε με απόλυτη ειλικρίνεια ο βουλευτής Κοζάνης της ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης.

Ο τελευταίος μάλιστα ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται για σκιές αλλά για χειροπιαστά πράγματα που πέφτουν και σε πλακώνουν», ενώ δεν άφησε περιθώρια για τον κουμπάρο του πρώην πρωθυπουργού, που έσπευσε να τα αποδώσει σε συκοφαντίες των πολιτικών αντιπάλων.

Οπως είπε, οφείλει ο ίδιος ο Α. Λεούδης να παραιτηθεί από τη θέση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ στην οποία εκλέχτηκε στο πρόσφατο συνέδριο και να μην επικαλείται τη ΝΔ και ότι αυτό που συμβαίνει είναι πολιτική δίωξη.

Αποστάσεις από τον πρώην περιφερειάρχη και τις… ημέρες του έσπευσε να πάρει ο πρώην υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης, ενώ ο δεύτερος βουλευτής Κοζάνης της ΝΔ Μιχάλης Παπαδόπουλος δήλωσε ότι «δεν μπορεί κανένας σε καμία περίπτωση να πληγώνει με τις ενέργειές του την παράταξη» αν και δήλωσε επιφυλακτικός μέχρι να υπάρξει απόφαση της Δικαιοσύνης.

Η Ρηγίλλης, που είδε να χάνει τον έλεγχο, προσπάθησε να βάλει «πάγο», όμως στον χορό του Λεούδη μπαίνουν και άλλα πρόσωπα με πρώτο τον νομάρχη Γιώργο Δακή, που εμπλέκεται άμεσα σε μια από τις υποθέσεις, η οποία αφορά την κατάτμηση ενός έργου προβολής του νομού, ύψους 150.000 ευρώ, το οποίο επινοήθηκε 15 μέρες πριν από τις εκλογές, για να μοιραστεί σε «ημετέρους» με απευθείας αναθέσεις και να προλάβει να υλοποιηθεί τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές(!). Κι όλα αυτά όταν τα κονδύλια προέρχονταν από τον τοπικό πόρο που διαχειρίζεται η…νομαρχία. Να σημειώσουμε ότι ο Γ. Δακής φέρεται να προορίζεται από τη Ρηγίλλης ως υποψήφιος περιφερειάρχης.

Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκε αυτές τις μέρες και ο Ν. Τσιαρτσιώνης με την αποκάλυψη ότι και η κόρη του περιλαμβανόταν στους διορισθέντες της «ΑΓΡΟΓΗ», αλλά και ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Παπαδόπουλος, γιατί φέρεται ότι ξόδεψε για την ανακαίνιση του γραφείου του, όταν ανέλαβε, το ποσό των 150.000 ευρώ.
Χ. Τελίδης

  • Είναι αλήθεια ότι ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Γ. Ζαφειρόπουλος, είναι πολύ κοντά στο να ανακοινώσει ότι δεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του; Αλλωστε υπάρχει και ο γρίφος «Ντόρα» που τον ενδιαφέρει για τα επόμενα πολιτικά του βήματα.

Ασπίδα στα golden boys
Πριν από λίγο καιρό ο τ. Γενικός Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Γ. Σχοινιωτάκης, τάραξε τα ύδατα, καθώς έδωσε παραγγελία προς τους Οικονομικούς Επιθεωρητές να ερευνήσουν ποιοι πήραν την τελευταία 6ετία, σε όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αποδοχές μεγαλύτερες του προέδρου του Αρείου Πάγου, που αποτελούν το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο. Στόχος της παραγγελίας ήταν να αποκαλυφθούν τα golden boys (και τα golden girls φυσικά) και να υποχρεωθούν με διαδικασίες καταλογισμού μέσω του ΕΣ να επιστρέψουν στο κράτος το σύνολο των αποδοχών που είχαν πάνω από το επιτρεπόμενο «πλαφόν». Oμως η έρευνα αυτή -όπως διαπίστωσε ο Επίτροπος κατά την αποχώρησή του- δεν έχει ακόμα γίνει και όπως δείχνουν τα πράγματα μπορεί και να μη γίνει! Εκτός εάν γίνει αντιληπτό στην κυβέρνηση ότι τα ελλείμματα δεν μπορούν να καλυφθούν μόνο με μονόπλευρες θυσίες των νόμιμα αμειβόμενων εργαζομένων και συνταξιούχων…
ΑΛ. Α.

Το μυστικό της σιωπής
Υποθέσεις φοροδιαφυγής με γενική περιγραφή στοιχείων της κάθε περίπτωσης θα δίνει στο εξής το υπουργείο Οικονομικών, αποφεύγοντας να χρησιμοποιεί ονοματεπώνυμα παραβατών. Το υπουργείο πήρε εμμέσως πλην σαφώς «μήνυμα» από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ότι δεν υπάρχει πουθενά στον νόμο ρητή διάταξη που να προβλέπει τη δημοσιοποίηση των πλήρων στοιχείων κάθε φορολογούμενου που πιθανό να παραβίασε τη φορολογική νομοθεσία. Και τώρα έχει να επιλέξει ανάμεσα στη θέσπιση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης για το μέλλον ή να περιμένει να δει τι θα πουν τα δικαστήρια για όσους προσέφυγαν αξιώνοντας αποζημίωση, θεωρώντας ότι αδίκως διαπομπεύθηκαν.
ΑΛ. Α.

ΕΘΝΟΣ