Με απολογισμό τέσσερα μετάλλια, εκ των οποίων τα τρία χρυσά, σε πέντε τελικούς έκλεισαν οι Έλληνες κωπηλάτες την παρουσία τους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξήχθη στο Πλόβντιβ της Βουλγαρίας.

Χρυσός κι ασήμι στους αγώνες της γειτονικής χώρας, με τους πρωταθλητές μας να βαδίζουν σε μια ακόμη διοργάνωση στο δρόμο των επιτυχιών, δίνοντας τα καλύτερα δείγματα εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. Λίγες μέρες μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, τα γαλανόλευκα χρώματα κυριάρχησαν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κατακτώντας τέσσερα μετάλλια στους πέντε συνολικά τελικούς που μετείχαν.

Την αρχή έκαναν τα αδέλφια Απόστολος και Νίκος Γκουντούλας στον τελικό της δικώπου άνευ. Μετά την 4η θέση στο Μπλεντ, το ελληνικό δίδυμο ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου με χρόνο 6:31.63, αφήνοντας πίσω του την ιταλική βάρκα και στην τρίτη θέση αυτήν της Σερβίας.

Ο εθνικός ύμνος ακούστηκε και στον τελικό της τετρακώπου άνευ, με τους Στέργιο Παπαχρήστο-Γιάννη Τσίλη-Γιώργο Τζιάλλα και Γιάννη Χρήστου να κατακτούν την πρώτη θέση με 5:58.12, με δεύτερη τη βάρκα της Λευκορωσίας (Βαντζίμ Λιάλιν-Ντζιάνις Μίχαλ-Στάνισλαου Σκχααρμπαχένα-Αλιακσάντρ Καζουμπούσκι) με 6:01.45 τρίτη τη βάρκα της Ιταλίας (Μάριο Παονέσα, Φραντσέσκο Φόσι, Λούκα Αγκαμένονι, Αντρέα Παλμιζάνο με 6:06.10.

«Νταμπλ» για Τσιάβου-Γιαζιτζίδου

Αποτελούν το κορυφαίο δίδυμο που… κυκλοφορεί στην κωπηλασία και το απέδειξαν σε μια ακόμη περίπτωση. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαία υποψήφιες για τον τίτλο από την Παγκόσμια Ομοσπονδία. Η Αλεξάνδρα Τσιάβου και η Χριστίνα Γιαζιτζίδου βρέθηκαν στην κορυφή της Ευρώπης, διπλασιάζοντας τα μετάλλιά τους μετά το χρυσό στο παγκόσμιο του Μπλεντ στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών. Με χρόνο 7:15.50 οι Ελληνίδες πρωταθλήτριες πανηγύρισαν μια ακόμη νίκη, μπροστά από τις Βρετανίδες Κάθριν Τουάιμαν και Αντρέα Ντένις (7:20.26) και τις Ιταλίδες Λάουρα Μιλάνι και Ενρίκα Μαράσκα (7:24.88).

Η ελληνική συλλογή ολοκληρώθηκε με το μετάλλιο, ασημένιας απόχρωσης αυτή τη φορά, από τους Λευτέρη Κόνσολα και Παναγιώτη οι οποίοι τερμάτισαν δεύτεροι στον τελικό του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών με χρόνο 6:31.84 φτάνοντας στην πρώτη τους μεγάλη διάκριση στην κατηγορία των ανδρών. Πρώτοι ήταν οι Ιταλοί Λορέντσο Μπερτίνι και Ελία Λουίνι (6:28.83) και τρίτοι οι Πορτογάλοι Πέδρο Φράγκα και Νούνο Μεντές (6:34.08).

Πολύ καλή ήταν και η παρουσία της Κατερίνας Νικολαΐδου στο απλό σκιφ. Η πρωταθλήτριά μας στον πρώτο μεγάλο τελικό της καριέρας της κατέκτησε την τέταρτη θέση, σημειώνοντας χρόνο 8:09.10. Το χρυσό κατέκτησε η Τσέχα Μίρκα Κνάπκοβα (7:52.03), με δεύτερη τη Ρωσίδα Γιούλια Λέβινα (7:58.37) τρίτη τη Λιθουανή Ντονάτα Βισταρτάιτε (8:02.46).gazzetta.gr