Με ιδιαίτερη ικανοποίηση και τις καλύτερες εντυπώσεις επέστρεψε από την πόλη Nanjing της Κίνας η αντιπροσωπεία του «Συνδέσμου Ελλήνων Γουνοποιών» η οποία παρευρέθηκε στο 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο Γούνας που διοργανώνει ο «Σύνδεσμος Γουνοποιών της Κίνας», εκπροσωπώντας τον ελληνικό κλάδο γούνας και προβάλλοντας τη διεθνή έκθεση γούνας «Fur Excellence in Athens».

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε 11 με 13 Νοεμβρίου στην πόλη Nanjing, την μόνη πόλη της Κίνας με παράδοση αιώνων στην κατεργασία της γούνας, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Κίνα, η οποία ‘ανακάλυψε’ τη γούνα τα τελευταία μόλις χρόνια. Στη διεθνή αυτή συνάντηση συμμετείχαν τα τέσσερα μεγάλα διεθνή δημοπρατήρια γούνας της «Kopenhagen Fur» (Μέγας χορηγός του Συνεδρίου), «ΝAFA», «American Legend» και «Finish Fur Sales» και ο «Σύνδεσμος Ελλήνων Γουνοποιών».

Κατά τη διάρκεια της μεγάλης αυτής διεθνούς συνάντησης υπογράφηκε μεταξύ του «Συνδέσμου Ελλήνων Γουνοποιών» και του «Συνδέσμου Γουνοποιών της Κίνας», Μνημόνιο Συνεργασίας που αφορά θέματα κοινού ενδιαφέροντος και ιδιαίτερα θέματα μελλοντικών εμπορικών συναλλαγών.

Η αντιπροσωπεία του «ΣΕΓ» επισκέφτηκε συγκεκριμένα εμπορικά κέντρα στην περιοχή και ήρθε σε επαφή με αντιπροσώπους παρόμοιων εμπορικών κέντρων στην Κίνα, ο αριθμός των οποίων τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ιλιγγιωδώς. Εξετάσθηκαν τρόποι αύξησης της ελληνικής παρουσίας και των ελληνικών προϊόντων σε μια υποσχόμενη αγορά όπως είναι αυτής της Κίνας.

Είναι γεγονός ότι η κρίση έχει πλήξει έντονα την κινεζική γουνοποιία, η οποία εμφανίζει πτώση των συναλλαγών της κατά 80% σε σχέση με πέρσι. Την ίδια στιγμή δημιουργούνται έντονες ανακατατάξεις στον τρόπο λειτουργίας και οργάνωσης των επιχειρήσεων γούνας εκεί, καθώς η κυβέρνηση ελέγχει ιδιαίτερα την εφαρμογή των φορολογικών νόμων από τις κινέζικες επιχειρήσεις, ενώ έχει αυξηθεί το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων. Παράλληλα, το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό γίνεται όλο και πιο δυσεύρετο καθώς όλο και περισσότεροι εργάτες στήνουν τις δικές τους επιχειρήσεις.

Όλα αυτά τα δεδομένα δημιουργούν ιδιαίτερα θετικές συνθήκες και προοπτικές για την ελληνική γουνοποιία.

Τον «Σύνδεσμο Ελλήνων Γουνοποιών» εκπροσώπησε ο Πρόεδρος κ. Λαγγιώτης Θωμάς, και ο Αντιπρόεδρος κ. Δίτσιος Ναούμ, ενώ στην αντιπροσωπεία συμμετείχε και ο κ. Βλαχάκης Δημήτρης.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Κίνα είναι μια αγορά που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για μελλοντικές συνεργασίες. Σίγουρα, στην παρούσα χρονική στιγμή υπάρχουν διάφορα εμπόδια και θέματα να επιλυθούν όμως στόχος μας είναι να εντείνουμε τις προσπάθειες συνεργασιών στις οποίες διατηρούμε ήδη το προβάδισμα. Θεωρούμε ότι η Κίνα θα αποτελέσει τη μελλοντική μας σημαντική αγορά. Τα νούμερα εκεί είναι τεράστια. Τώρα πρέπει να προετοιμάσουμε το έδαφος, να μην καθυστερήσουμε και να μην αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη» τόνισε ο κ. Λαγγιώτης Θωμάς.