Δ.Τ – Το Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014 με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Βαγγέλη Διαμαντόπουλου βουλευτή Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ και του Γιώργου Μπαλιάκα προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Καστοριάς με θέμα την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Η τροποποίηση αυτή δεν αποτελεί άλλη μια νομοθετική ρύθμιση μέσα στις πολλές, αλλά μια εκ θεμελίων αλλαγή του συστήματος απονομής δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα:

  • Καταργείται στην ουσία η προφορική διαδικασία στα αστικά δικαστήρια και η δημοσιότητα της δίκης, με την υποκατάσταση των μαρτυρικών καταθέσεων από ένορκες βεβαιώσεις και την κατ’ εξαίρεση εξέταση μαρτύρων, αν αυτό κριθεί αναγκαίο από τον δικαστή.

  • Νομοθετούνται οι fast track πλειστηριασμοί, περιορίζονται οι προθεσμίες και τα μέσα άμυνας του οφειλέτη σε μία ανακοπή πριν και μία μετά τον πλειστηριασμό.

  • Επιτρέπονται πλέον οι πολλαπλές κατασχέσεις στο ίδιο αντικείμενο.

  • Εισάγεται ο «μοντερνισμός» του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, οι λεπτομέρειες του οποίου θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση.

  • Για την εκτίμηση της αξίας του ακινήτου που κατάσχεται, θα λαμβάνεται υπόψη η εμπορική του αξία, όπως αυτή προσδιορίζεται κατά τον χρόνο κατάσχεσης.

  • Καταστρατηγούνται τα δικαιώματα εργαζομένων και δημοσίου-ασφαλιστικών ταμείων, των οποίων τα δικαιώματα υποχωρούν έναντι αυτών των τραπεζών, αφού στο εξής θα κατατάσσονται, πρώτες oι τραπεζικές απαιτήσει στο 65% του πλειστηριάσματος, και θα ακολουθούν στο 25% οι εργατικές απαιτήσεις, οι απαιτήσεις του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, και στο 10% οι λοιπές απαιτήσεις ιδιωτών.

Επιπλέον, αυξάνονται τα παράβολα προσφυγής στη δικαιοσύνη καθιστώντας την τελικά προσιτή μόνο στους λίγους και έχοντες.

Τα παραπάνω αποτελούν τις αιτίες των κινητοποιήσεων των δικηγόρων σε όλη την Ελλάδα, κινητοποιήσεις που δεν αφορούν μόνο επαγγελματικές διεκδικήσεις αλλά κυρίως κοινωνικές. Σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Βουλευτής του νομού συμπαρίστανται ενεργά, και ο Βουλευτής δεσμεύτηκε να στηρίξει με κάθε μέσο εντός και εκτός κοινοβουλίου τον αγώνα αυτό για ουσιαστική δικαιοσύνη.