ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Ο Δήμαρχος Καστοριάς, κ. Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης συναντήθηκε την Κυριακή 26-6-2011 με τον υφυπουργό Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων κ. Γιάννη Μαγκριώτη. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου και κυρίως η πορεία υλοποίησης του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ 2007-2013). Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιδόθηκε στον κ. Υφυπουργό επιστολή που απεστάλλει από τον Δήμαρχο προς τον Πρόεδρο της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» καθηγητή κ. Α. Μουρατίδη, στις 17-6-2011 με θέμα τη σύνδεση της πόλης της Καστοριάς με την Εγνατία Οδό μέσω του Κάθετου Άξονα και συγκεκριμένα με τη Νότια Είσοδο της (Α/Κ Άργους Ορεστικού-Δισπηλιό-Καστοριά). Ο κ. Μαγκριώτης υποσχέθηκε να διερευνήσει τη δυνατότητα υλοποίησης του παραπάνω έργου. Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Γραφείο Δημάρχου

Σκαπέρδειο Δημοτικό Μέγαρο

Τηλ: 2467351100

Fax: 2467022451

Email: dimarxos@kastoriacity.gr

 

Καστοριά, 17 Ιουνίου 2011

Αρ. Πρωτ.

ΠΡΟΣ :

Εγνατία Οδός Α.Ε.”

6ο χλμ. Θεσ/νίκης – Θέρμης
Τ.Θ. 60030, Τ.Κ. 570 01
Θέρμη, Θεσσαλονίκη

Υπόψη:καθ. κ. Α. Μουρατίδη

Προέδρου “Εγνατία Οδός Α.Ε.”

 

Θέμα: « Βελτίωση Νότιας Εισόδου πόλης Καστοριάς»

κ. Πρόεδρε

Η Εγνατία Οδός, ένα από τα δυσκολότερα τεχνικά έργα που έχουν κατασκευαστεί στην Ευρώπη, είναι ταυτόχρονα και το σπουδαιότερο αναπτυξιακό έργο στον βορειοελλαδικό χώρο. Η λειτουργία της κατήργησε γεωγραφικούς αποκλεισμούς, προσφέροντας τη δυνατότητα πολύπλευρης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των περιοχών από τις οποίες διέρχεται. Ταυτόχρονα, σπουδαία είναι και η βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας. Σύμφωνα με μελέτη του Παρατηρίου της “Εγνατία Οδός A.E.” ο αυτοκινητόδρομος της Εγνατίας οδού είναι, κατά μέσο όρο, περίπου πέντε φορές ασφαλέστερος από το εναλλακτικό οδικό δίκτυο, δηλαδή από τα τμήματα των εθνικών οδών που προϋπήρχαν της Εγνατίας και εξυπηρετούν τις ίδιες μετακινήσεις με αυτήν.

Ο Νομός Καστοριάς συνδέεται με την Εγνατία Οδό μέσω του Κάθετου Άξονα Σιάτιστα-Κορομηλιά-Ιεροπηγή-Κρυσταλλοπηγή και ο νέος Δήμος Καστοριάς κατά την ολοκλήρωση θα διαθέτει εντός των διοικητικών του ορίων πέντε Α/Κ εξυπηρέτησης. Η πόλη της Καστοριάς διαθέτει πρόσβαση στον Κάθετο Άξονα μέσω του Α/Κ Μανιάκων και του Α/Κ Άργους Ορεστικού. Η πρόσβαση όμως αυτή, γίνεται μέσω οδών με χαμηλό επίπεδο Οδικής Ασφάλειας καθώς διέρχονται από οικισμούς με έντονη κυκλοφοριακή επιβάρυνση, δυσμενή χάραξη και περιορισμένη ορατότητα. Κατά το παρελθόν έχουν εκπονηθεί μελέτες βελτίωσης τους, χωρίς όμως αν έχουν προχωρήσει στην ωρίμανση και υλοποίηση τους. Επισημαίνεται πως έχει εκπονηθεί από την “Εγνατία Οδός Α.Ε.”, πλήρης φάκελος μελέτης που αφορά τη νότια είσοδο της πόλης της Καστοριας από τον Α/Κ Άργους Ορεστικού μέσω Δισπηλιού.

Ο Δήμος Καστοριάς βρίσκεται στο τελικό στάδιο ωρίμανσης μελέτης που αφορά στη βελτίωση του οδικού τμήματος εντός του οικισμού Μανιάκων (ανατολική είσοδος) και την οποία προτίθεται να υποβάλει προς υλοποίηση μέσω Ε.Σ.Π.Α. στη Διαχειριστική Αρχή Δυτική Μακεδονίας (Αρ. Πρόσκληση 23- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ/ΤΟΠΙΚΕΣ ΟΔΟΙ ) . Το υπόλοιπο τμήμα της συγκεκριμένης οδού και με κατεύθυνση προς την πόλη της Καστοριάς περιλαμβάνει μια γέφυρα από οπλισμένο σκυρόδεμα κατασκευασμένη τη δεκαετία του ’70 και ένα τμήμα στις παρυφές της πόλης με έντονη κλίση και τυφλές καμπύλες.

Η νότια είσοδος της πόλης διέρχεται εντός του οικισμού Δισπηλιού και εξυπηρετεί ολόκληρο το νοτιοανατολικό τμήμα του δήμου στο οποίο συγκεντρώθηκαν τα τελευταία χρόνια και αρκετές βιοτεχνικές και εμπορικές χρήσεις. Στο τμήμα αυτό παρουσιάζεται έντονος επίσης κυκλοφοριακός φόρτος που σε συνδυασμό με το χαμηλό επίπεδο ασφάλειας και την προβληματική χάραξη, αποτελούν αιτίες σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων.

Ο Νομός Καστοριά αποτελεί τουριστικά το επίκεντρο της τουριστικής ανάπτυξης ολόκληρης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και σε αυτό έχει συμβάλλει καθοριστικά η Εγνατία Οδός. Η πόλη διαθέτει σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό κλινών (σχεδόν 3500) από τις άλλες πόλεις της Περιφέρειας καθώς οι περισσότεροι επισκέπτες διανυκτερεύουν σε αυτή, πραγματοποιώντας ημερήσιες διαδρομές-εκδρομές σε όμορες περιοχές. Στα όρια του οικισμού Δισπηλιού δια μέσω του οποίου φτάνουν οι επισκέπτες στην πόλη, ανακαλύφθηκε προϊστορικός οικισμός σπουδαίας πολιτιστικής αξίας σε παγκόσμιο επίπεδο, τους χώρους του οποίου επισκέπτεται η συντριπτική πλειοψηφία αυτών. Επίσης, μέσω της ανατολικής εισόδου, πραγματοποιείται η μετάβαση στις λίμνες των Πρεσπών, σπουδαίου πόλου έλξης επισκεπτών.

Η εταιρεία σας σύμφωνα με την ΚΥΑ Δ1/ο/3142 (ΦΕΚ 1505Β’/6-9-2010) ανέλαβε την μελέτη και κατασκευή δυο σπουδαίων έργων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας εκ των οποίων το τμήμα Κορομηλιά-Ιεροπηγή-Κρυσταλλοπηγή βρίσκεται εξ’ολοκλήρου εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Καστοριάς. Παράλληλα, έχει σχεδιαστεί και θα αρχίσει σταδιακά να υλοποιείται το Εθνικό Σχέδιο Βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας των Υποδομών, προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ και διάρκειας 3 ετών χρηματοδοτούμενο αρχικά από εθνικούς πόρους και στη συνέχεια από το ΕΣΠΑ. Στα πλαίσια λοιπόν υλοποίησης του ανωτέρω Σχεδίου και με δεδομένο πως υφίσταται πλήρης φάκελος μελέτης για τη νότια είσοδο, παρακαλούμε όπως επικαιροποιηθεί από μέρους σας το ενδιαφέρον υλοποίησης των έργων βελτίωσης-αναβάθμισης των υφιστάμενων εισόδων της πόλης της Καστοριάς. Τα οφέλη που θα προκύψουν από την υλοποίηση των παραπάνω έργων αντανακλώνται στις τοπικές οικονομίες και κατ’ επέκταση στην εθνική οικονομία και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

 

Ο Δήμαρχος Καστοριάς

 

 

 

 

Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης