ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (12 ΜΑΙΟΥ 2012) – Πραγματοποιήθηκε ( Σάββατο 12 Μαΐου), συγκέντρωση – συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.

Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης, Τάσος Κουράκης, έδωσε μια εκτίμηση για τα εκλογικά αποτελέσματα και παρουσίασε τους ελαχίστους άξονες για τον σχηματισμό κυβέρνησης της Αριστεράς, στα πλαίσια των διερευνητικών εντολών:

«…Με την ψήφο του, την Κυριακή, ο ελληνικός λαός ξαναζωντάνεψε την ελπίδα όχι μονάχα στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Έχουμε αναγκάσει όλη την Ευρώπη να μιλά για τη μεγάλη ανατροπή της ψήφου του ελληνικού λαού. Εμείς θεωρούμε ότι η εντολή έχει σαφή χαρακτηριστικά που δεν μπορούμε να τα αλλοιώσουμε. Δεν έχουμε το δικαίωμα να τα αγνοήσουμε και να τα αλλοιώσουμε.

Η εντολή είναι για άμεση απεμπλοκή της χώρας από το Μνημόνιο της χρεοκοπίας, από τα μέτρα της λιτότητας που μας έχουν οδηγήσει στην καταστροφή.

Ζητήσαμε λοιπόν τα αυτονόητα μόλις πήραμε την διερευνητική εντολή.

1. Την άμεση ακύρωση εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου και ειδικότερα των επαίσχυντων εκείνων νόμων που περικόπτουν περαιτέρω μισθούς και συντάξεις.

2. Την ακύρωση των νόμων που καταργούν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και ειδικότερα του νόμου που ορίζει ότι άμεσα στις 15 Μάη καταργείται η μετενέργεια και παύουν οι συλλογικές συμβάσεις.

3. Την προώθηση άμεσων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα για το βάθεμα της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, με πρώτες την αλλαγή του εκλογικού νόμου, την καθιέρωση της απλής αναλογικής, καθώς και την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

4. Το δημόσιο έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα, που σήμερα παρ’ ότι έχει πάρει κοντά στα 200 δις σε ρευστό και εγγυήσεις σε δημόσιο χρήμα, παραμένει στα χέρια των διοικητών που το χρεοκόπησαν. Ζητάμε να δοθεί τώρα στη δημοσιότητα η έκθεση της Black Rock. Να μετατραπούν οι τράπεζες σε μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας και ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

5. Την δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για να διερευνήσει το επαχθές του δημόσιου χρέους, μορατόριουμ στην αποπληρωμή του και διεκδίκηση δίκαιης και βιώσιμης ευρωπαϊκής λύσης.

…Με αυτούς τους άξονες προσήλθαμε σε μια συζήτηση ουσιαστική και ειλικρινή τόσο με τις προοδευτικές, αριστερές, οικολογικές δυνάμεις όσο και με τον ελληνικό λαό, για την εξεύρεση κυβερνητικής λύσης.

Μετά το τέλος των επαφών με τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς, προσωπικότητες, διαπιστώσαμε ότι η πρόταση μας έχει μια ευρεία υποστήριξη αλλά μια ασθενή κοινοβουλευτική υποστήριξη. Δεν μπορούμε να κάμουμε το όνειρο πραγματικότητα να σχηματίσουμε κυβέρνηση της Αριστεράς . Θα επιμείνουμε όμως να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή των αγώνων μέσα και έξω από την Βουλή, προκειμένου η λαϊκή κρίση και η λαϊκή ετυμηγορία να γίνει πραγματικότητα. Να σταματήσει αυτή η λαίλαπα της εφαρμογής σκληρών και βάρβαρων μέτρων.

Κατά τη διάρκεια των διερευνητικών εντολών οι πολιτικές δυνάμεις που είτε στηρίζουν είτε ανέχονται την πολιτική του μνημονίου παίζουν με τις λέξεις όσον αφορά το κεντρικό πολιτικό ζήτημα της στάσης απέναντι στο Μνημόνιο. Άλλοι μιλάνε για επαναδιαπραγμάτευση των μέτρων του μνημονίου, άλλοι για απεμπλοκή σε κάμποσα χρόνια και άλλοι για σταδιακή απαγκίστρωση.

…Οι δυνάμεις αυτές να αφήσουν τα παιχνίδια με τις λέξεις, να αφήσουν τα επικοινωνιακά τερτίπια και να μιλήσουνε για την ουσία, για την ταμπακιέρα. Να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό αυτό που κυρίως τον απασχολεί: θα εφαρμόσουν ή όχι τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφίσει ή σχεδιάζουν να ψηφίσουν; Θα προχωρήσουν στις 15 του μήνα στην κατάργηση της μετενέργειας και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας; Θα μειώσουν κι άλλο τον κατώτατο μισθό όπως έχουν ψηφίσει να κάνουν; Θα προχωρήσουν στις περικοπές συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων ύψους πάνω από 11 δις όπως έχουν ψηφίσει να κάνουν; Θα λάβουν τα 72 μέτρα τον Ιούνιο που ο κ. Παπαδήμος τους υπενθύμισε εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας ότι πρέπει να λάβουν; Θα συνεχίσουν το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας όπως έχουν σχεδιάσει και ψηφίσει να κάνουν; Θυμίζουμε ότι χθες (11/5) μετοχές της ΔΕΗ μεταφέρθηκαν στο ταμείο ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου.

…Τι θα κάνουν με  όλα αυτά; Αυτά να πουν στον ελληνικό λαό και να πάψουν να κρύβονται πίσω από τις λέξεις.

…Η μόνη πολιτική δύναμη που έχει ξεκάθαρη θέση σε αυτά τα ζητήματα τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Το θέμα είναι ποια είναι η θέση των άλλων δυνάμεων. Και αν το μνημόνιο μπει από το παράθυρο παρόλο που ο ελληνικός λαός με τους αγώνες και την ψήφο του το έδιωξε από την πόρτα…»

Ακολούθησε σειρά ερωτήσεων, παραινέσεων και προτάσεων από τους παραβρισκόμενους που πλούτισαν την συζήτηση, επιδοκίμασαν την μέχρι τώρα στάση του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ.

Το μνημόνιο το έχει ήδη καταγγείλει ο Ελληνικός λαός με την ψήφο του.
Δεν δικαιούται να το εφαρμόσει καμία κυβέρνηση, ούτε οικουμενική, ούτε ειδικού σκοπού.