Νέα σκληρή ανακοίνωση –  ”Στον τόπο αυτό απάνου, όχι πολέμων κάστρα τα σκολιά κτίστε! ( Κ.Παλαμάς ) ”-

Τις ημέρες αυτές γινόμαστε μάρτυρες ενός ανηλεούς πολέμου από ορισμένους φορείς της εκπαίδευσης για το άνοιγμα του Δημοτικού Σχολείου Πενταβρύσου-Τσάκωνης.

Γίνεται μια πρωτοφανής κινητοποίηση που ενορχηστρώνεται από επικεφαλείς των φορέων αυτών και μέσω όλων των οργάνων που διοικούν μεταφέρουν άκριτα και αυτούσια την θέση τους για το άνοιγμα του σχολείου μας.

Στο εγχείρημα αυτό επιτάθηκαν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς, οι σχολικοί της σύμβουλοι, η ΠΑΣΚΕ εκπ/κων ΠΕ Καστοριάς, η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Χιλιοδένδρου, και ορισμένοι αδύναμοι και επιρρεπείς στην ευνοιοκρατία δάσκαλοι του σχολείου.

Όλοι αυτοί λένε ακριβώς τα ίδια λόγια χρησιμοποιώντας τις ίδιες λέξεις γράφοντας ή το πιθανότερο υπογράφοντας της ιδίου περιεχόμενου ανακοινώσεις.

Αντιστέκονται με πάθος στην προοπτική της εφαρμογής της απόφασης του υπουργείου προτάσσοντας αστείες δικαιολογίες για να καθυστερούν όσο μπορούν περισσότερο νομίζοντας ότι θα μας διασπάσουν και θα πετύχουν τον στόχο τους.

Μετά την περσινή αναστολή εκτέλεσης της απόφασης για την συγχώνευση του σχολείου που δόθηκε σε 17 σχολεία σε όλη την επικράτεια μεταξύ αυτών και για το δικό μας σχολείο, η κ.Χριστοφιλοπούλου ως Υφυπουργός παιδείας εντελώς αιφνιδιαστικά και χωρίς κανένα εμφανή λόγο (ίσα – ίσα που είχαμε και επί πλέον λόγο ότι εκκρεμεί η προσφυγή που κάναμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας) την τελευταία ημέρα κλεισίματος της βουλής 11 Απριλίου Μεγάλη Τετάρτη την ημέρα της κατάθεσης των εκατοντάδων ρουσφετολογικών τροπολογιών στη βουλή από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για το κλείσιμο παντός είδους υποθέσεων που προκάλεσε και την παρέμβαση του Πρωθυπουργού, αυτή την ημέρα πήρε την απόφαση να αναστείλει και για την φετινή χρονιά την εφαρμογή της προηγούμενης απόφασης για τις συγχωνεύσεις για όλα τα άλλα σχολεία εκτός από το Δημοτικό Σχολείο Πενταβρύσου Τσάκωνης και για δύο ακόμη σχολεία στην Καβάλα.

Εάν κάποιοι μιλούν για πολιτικές παρεμβάσεις θα πρέπει να σταθούν σε αυτό το σημείο.(Πέρσι η αναστολή δόθηκε 11 Αυγούστου, τέσσερις μήνες αργότερα. Γιατί τόση βιασύνη την τελευταία ημέρα παραμονής της στο υπουργείο; Γιατί η κ. υφυπουργός ως πολιτική φίλη και <<συναγωνίστρια>> μπορούσε να τελειώσει το θέμα, μην αφεθεί στην τύχη του και στον επόμενο υπουργό. Αυτό και έκανε)

Μετά την έντονη κινητοποίησή μας και με την βοήθεια όλων των φορέων της περιοχής (Βουλευτών, Περιφέρειας, Δήμου) εκθέσαμε τα επιχειρήματά μας απ’ ευθείας στον Υπουργό σε συνάντηση που κανονίστηκε μετά την παρέμβαση της κ.Μαρίας Αντωνίου βουλευτή της ΝΔ στην Καστοριά και ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι αφού μελετηθεί ο φάκελος που καταθέσαμε το Υπουργείο θα απαντήσει. Η απάντηση του Υπουργείου δόθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου με την υπογραφή της απόφασης για όλα τα σχολεία που και πέρσι είχαν πάρει αναστολή από τον Υφυπουργό κ.Θ. Παπαθεοδώρου και αποκατέστησε τα πράγματα στη σωστή τους βάση αίροντας την αδικία που σε βάρος μας είχε τελεστεί από την κ.Χριστοφιλοπούλου και μετά όπως όλοι καταλαβαίνουμε από παρεμβάσεις.

Από τότε και στο εξής αρχίζει ο μονομερής πόλεμος της περιφερειακής δ/σης εκπ/σης ΔΜ με το σύλλογό μας, τα παιδιά μας, το σχολείο μας.

Και ενώ ήδη έχουν περάσει 25 ημέρες από την υπογραφή της απόφασης το σχολείο ακόμη δεν άνοιξε. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα σχολεία της Καβάλας που συμπεριλαμβάνονταν στην ίδια απόφαση λειτουργούν από της 15 Σεπτεμβρίου δηλαδή τρείς ημέρες μετά την υπογραφή της απόφασης. Εάν μία εδραιωμένη υπηρεσία όπως είναι η Δ/ση Πρωτοβάθμιας Εκ/σης Καστοριάς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μια τόσο μικρής και περιορισμένης κλίμακας αλλαγή μία μέρα μετά το άνοιγμα των σχολείων τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην οργάνωση και λειτουργία της υπηρεσίας με ευθύνη του προϊσταμένου της.

Οι παρεμβάσεις τόσο των σχολικών συμβούλων όσο και της ΠΑΣΚΕ ΠΕ Καστοριάς κρίνονται ύποπτες και υποβολιμαίες.

Ας μας πουν οι κκ. Σύμβουλοι πότε άλλοτε και για ποιο θέμα έβγαλαν ανακοίνωση και γιατί δεν παρενέβησαν όταν έκλεινε το μοναδικό 6/θ Δημοτικό Περιφερειακό Σχολείο χωρίς την συναίνεση του σε όλη την Ελλάδα, το σχολείο που πρώτο από όλα και πριν από όλους το 1995 έκανε εθελοντική συνένωση για την δημιουργία 6/θ σχολείου. Γιατί δεν παρενέβησαν όταν από τον προτεινόμενο σχεδιασμό στην Καστοριά εξαιρούνταν κατά πολύ μικρότερα σχολεία από το δικό μας ή όταν άλλα σχολεία διαλύονταν και από καινούργια κτιριακά συγκροτήματα μεταφέρονταν σε παλαιά και διαιρεμένα μιας και έχουνε ευαισθησία στα καινούρια κτίρια;

Γιατί δεν πήραν θέση όταν η Δ/ση έκανε παράνομες μεταγραφές για να μας αποδυναμώσουν;

Γιατί δεν παίρνουν θέση (λαμβάνοντας υπόψη όπως οι ίδιοι λένε τις εκπαιδευτικές μας ανάγκες) για την πρόθεση της Δ/σης να εφαρμόσει τον νόμο που αφορά τον αριθμό των δασκάλων που πρέπει να έρθουν στο σχολείο μας μόνο για το δικό μας σχολείο στην Καστοριά και στην Ελλάδα;

Η έγνοια των συμβούλων στα πλαίσια του λειτουργήματος που θα έπρεπε να επιτελούν, είναι το πώς θα βελτιώσουν τις συνθήκες εκπαίδευσης σε όλα τα σχολεία χωρίς εξαιρέσεις και ειδικά στο δικό μας σχολείο και όχι να παρασύρονται σε παιχνίδια που τελικός αποδέκτης όλων αυτών των κινήσεων είναι τα ίδια τα παιδιά για τα οποία λένε ότι κόπτονται.

Για την δε ΠΑΣΚΕ εκπ/κων ΠΕ Καστοριάς δεν έχουμε να πούμε τίποτα γιατί δεν έχει αξία και βαρύτητα ο λόγος της και οι γραμμένες ή υπογεγραμμένες ανακοινώσεις της.

Σε αυτούς μπορούσαν να παραγγείλουν μία ανακοίνωση, σε αυτούς το έκαναν. Όταν αποφασίσουν να παρεμβαίνουν αυτόβουλα σε όλα τα θέματα και με όλες τις κυβερνήσεις που δεν το έκαναν τότε θα μπορούμε να πούμε περισσότερα, προς το παρόν ας περιοριστούν στην εκτέλεση συνταγών κατά παραγγελία.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο δάσκαλος κάνει το καλό σχολείο και ο ίδιος το καταστρέφει. Διάφοροι μπερμπέρηδες, ευνοιοκρατούντες, βωμολόχοι με τα πόδια στην έδρα τον καφέ στο χέρι και καθημερινά μεσημεριανά σήριαλ στην τηλεόραση σε ώρα μαθήματος με τα παιδιά στην αυλή, δεν έχουν θέση στην εκπαίδευση και πολύ περισσότερο σε φορείς της.

Όλοι τους μια παρέα είναι δεν εκφράζουν την συντριπτική πλειοψηφία της εκπαιδευτικής κοινότητας που έχει άλλες απόψεις άλλα επιχειρήματα άλλες πρακτικές.

Δεν τους ενδιαφέρει τίποτα, ούτε τα παιδιά ούτε τα σχολεία, ούτε οι γονείς τους. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η ικανοποίηση του πληγωμένου τους εγωισμού και για αυτό μπορούν να θυσιάσουν τα πάντα. Ακόμα και τα παιδιά μας.

Εμείς θα προσπαθήσουμε να αναπληρώσουμε ότι πεισματικά αρνούνται να μας παρέχουν.

ζητούμε:

  1. Άμεσα να ανοίξει το σχολείο
  2. Να εφαρμοσθεί το καθεστώς της σχολικής περιφέρειας
  3. Ίδια μεταχείριση στην αναλογικότητα των δασκάλων τόσο σε επίπεδο νομού όσο και πανελλαδικά.

 

Τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κατακτιούνται.

Μένουμε στον αγώνα ενωμένοι, συμπαγείς, αποφασισμένοι.

Είναι ένα μάθημα ζωής για εμάς αλλά κυρίως για τα παιδιά μας.

 

 

Για το Δ/Σ

Ο πρόεδρος

Λαζαρίδης Δημήτριος