Διαβεβαιώσεις πως θα δοθούν αποζημιώσεις για τις επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, μόλις η Ε.Ε. ανάψει το «πράσινο φως» έδωσε χθες η κυβέρνηση, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τα πρώτα έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση των παραγωγών ροδάκινων και νεκταρινιών.

Ωστόσο, στελέχη της κυβέρνησης δεν γνωρίζουν ακόμα πόσο σύντομα θα δοθούν οι αποζημιώσεις ούτε αν θα αφορούν το σύνολο των επαγγελματιών που πλήττονται από το εμπάργκο, ενώ διάχυτη είναι πλέον η ανησυχία για τον κίνδυνο κατάρρευσης των τιμών των αγροτικών προϊόντων.

Μετά τις δύο διαδοχικές συσκέψεις που έγιναν χθες στο υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Οικονομικών, κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν ότι τα όποια μέτρα ληφθούν θα είναι οριζόντια για όλη την Ευρώπη, προσθέτοντας ότι αν τα κεφάλαια δεν επαρκούν θα εξεταστεί το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να συμπληρώσει τα ποσά για τις αποζημιώσεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα το δεχθεί η Ε.Ε.

Συνολικά, βάσει της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, το ευρωπαϊκό αποθεματικό έκτακτης ανάγκης ανέρχεται σε 420 εκατ. ευρώ (για όλες τις χώρες), ενώ η ζημία των Ελλήνων αγροτών υπολογίζεται σε ποσό της τάξης των 80 εκατ. ευρώ, καθώς το 50% των ελληνικών εξαγωγών οπωροκηπευτικών προς τη Ρωσία έχει ήδη εξαχθεί. Το 2013, η ρωσική αγορά απορρόφησε ελληνικά φρούτα και λαχανικά αξίας 170 εκατ. ευρώ. «Δρομολογούνται λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων μέσω της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων που προβλέπονται για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών», αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωση, που εξέδωσε μετά την ευρεία διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, υπό την προεδρία του υπουργού Γκίκα Χαρδούβελη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και οι υφυπουργοί Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας και Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης. Στόχος της κυβέρνησης είναι τα κοινοτικά εργαλεία να ενισχυθούν από νέα εργαλεία και μηχανισμούς ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και συνολικά το πρόβλημα που έχει προκύψει για την Ελλάδα και τις άλλες παραγωγούς χώρες της Ε.Ε., όπως και να συμπληρωθούν από εθνικές δράσεις, αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση.

Πρώτη προτεραιότητα στη φάση αυτή είναι η πλήρης και λεπτομερής καταγραφή των ζημιών, η οποία ξεκινά άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Εν τω μεταξύ, επιστρέφουν φορτωμένα τα φορτηγά που δεν μπόρεσαν να διαθέσουν το προϊόν στη Ρωσία, ενώ παραγωγοί στη Β. Ελλάδα άρχισαν να καταστρέφουν ροδάκινα, που έμειναν αδιάθετα και έχουν χαλάσει. Οσα διασώζονται πωλούνται για χυμούς, σε τιμές κατά πολύ χαμηλότερες.

Αιτήματα για τη λήψη αποζημιώσεων προβάλλουν εκτός από τους αγρότες και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι που θίγονται, όπως οι μεταφορείς, οι εταιρείες τυποποίησης κ.λπ. Χθες, η ΟΦΑΕ, η Ομοσπονδία Φοργηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος, ανακοίνωσε ότι οι αποζημιώσεις θα πρέπει να δοθούν και στους Ελληνες μεταφορείς, τα συμφέροντα των οποίων θίγονται άμεσα.

Κυβερνητικοί παράγοντες ανέφεραν εξάλλου ότι ήδη στρατόπεδα και νοσοκομεία αγοράζουν ποσότητες από τα αδιάθετα προϊόντα. Ωστόσο, το ενδεχόμενο να διοχευτούν στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. όλες οι αδιάθετες ποσότητες προϊόντων που προορίζονταν για τη Ρωσία θεωρείται καταστροφικό, καθώς θα προκαλούσε απότομη πτώση των τιμών, που θα έπληττε όλους τους Ευρωπαίους παραγωγούς.

Την Πέμπτη θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες εμπειρογνώμονες από όλες τις χώρες -μέλη για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Τέλος, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε δύο δράσεις στήριξης της αγροτικής δραστηριότητας. Ειδικότερα υπογράφηκαν συμβάσεις για:

• Την προώθηση των εξαγωγών φρέσκων φρούτων (ροδάκινο, πορτοκάλι) στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. και ειδικότερα στη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Δανία και την Ουγγαρία, με προϋπολογισμό 2,2 εκατ. ευρώ.

• Την προώθηση των προϊόντων λάδι ΠΓΕ Θάσου, ελιά Θρούμπα (ΠΟΠ Θάσου), ξινόμαυρο (ΠΟΠ Νάουσας), κασέρι ΠΟΠ, λαδοτύρι Μυτιλήνης ΠΟΠ, και φέτα ΠΟΠ στη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ελλάδα.

Καταγραφή ζημιών
Στόχος της κυβέρνησης είναι τα κοινοτικά εργαλεία να ενισχυθούν από νέα εργαλεία και μηχανισμούς ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και συνολικά το πρόβλημα που έχει προκύψει για την Ελλάδα και τις άλλες παραγωγούς χώρες της Ε.Ε., όπως και να συμπληρωθούν από εθνικές δράσεις, αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση. Πρώτη προτεραιότητα είναι η πλήρης και λεπτομερής καταγραφή των ζημιών, η οποία ξεκινά άμεσα.

Και άλλοι κλάδοι
Αιτήματα για τη λήψη αποζημιώσεων προβάλλουν εκτός από τους αγρότες και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι που θίγονται, όπως οι μεταφορείς, οι εταιρείες τυποποίησης κ.λπ. Χθες, η ΟΦΑΕ, η Ομοσπονδία Φοργηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος, ανακοίνωσε ότι οι αποζημιώσεις θα πρέπει να δοθούν και στους Ελληνες μεταφορείς, τα συμφέροντα των οποίων θίγονται άμεσα.