Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς παρουσία στελεχών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής σχετικά με τα προβλήματα που προκύπτουν από τη συχνή εμφάνιση αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές του νομού.Αφορμή της συνάντησης στάθηκε η προ ενός μηνός περίπου επιστολής του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, Δημήτρη Σαββόπουλου και του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Πασχάλη Χαρούμενου στο αρμόδιο Υπουργείο, γνωστοποιώντας το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στην περιοχή και της εμφάνισης κρουσμάτων εντός της αστικής περιοχής. Επιπλέον, επιστολή επί του θέματος απέστειλε και η Διεύθυνση Δασών Καστοριάς δια του Προϊσταμένου της κ. Λιάμη Χρήστου. Η παρέμβαση της Βουλευτού Καστοριάς, Μαρία Αντωνίου ήταν καταλυτική στην επίσπευση υλοποίηση της συνάντησης.

 

Ο κ. Σαββόπουλος κατά την έναρξη της σύσκεψης εφόσον καλωσόρισε το Γενικό Διευθυντή Δασών κ. Κωνσταντίνο Δημόπουλο και τον Προϊστάμενο του Γραφείο Θήρας κ. Νικόλαο Μπόκαρη, εκπροσώπων του Υπουργείου, για την παρουσία τους στην Καστοριά, έκανε μια σύντομη αναδρομή στα τελευταία περιστατικά εμφάνισης της αρκούδας στην περιοχή. Από την πλευρά της η Βουλευτής του Νομού, ζήτησε από τους εκπροσώπους του υπουργείου να λάβουν σοβαρά υπόψη το μέγεθος του προβλήματος που έχει διαμορφωθεί για την περιοχή μας και την άμεση αντιμετώπισή του. Τέλος, ο κ. Χαρούμενος τόνισε το μέγεθος του προβλήματος για ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ζήτησε άμεσες λύσεις με επίκεντρο και προτεραιότητα τον άνθρωπο.

 

Κατά τη σύσκεψη προτάθηκαν διάφορες λύσεις μεταξύ των οποίων οι κυριότερες ήταν:

-η ανάγκη δημιουργία επικαιροποιημένου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αρκούδα με στόχο να υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο για τη διαχείριση ανάλογων περιστατικών,

– η δυνατότητα στείρωσης πολλών θηλυκών ζώων ώστε μακροπρόθεσμα να μειωθεί ο πληθυσμός του ζώου,

-η ενίσχυση των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων που στοχεύουν στην πρόληψη φαινομένων καταστροφής, τα οποία θα προστατεύουν τη φυτική παραγωγή και το ζωϊκό κεφάλαιο (πχ ηλεκτροφόρες περιφράξεις-επιδότηση ασυγκόμιστου φυτικού κεφαλαίου στους αγρότες ).

 

Επιπλέον, έγινε λόγος ακόμη και για περίπτωση θανάτωσης του ζώου στο οποίο θα πρέπει να τροποποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο και να δίνεται η δυνατότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με τους κατά τόπους Δήμους και τη Διεύθυνση Δασών, να ενεργούν ανάλογα με την επικινδυνότητα που παρουσιάζουν τα περιστατικά για τον ανθρώπινο παράγοντα

 

Κατά τη λήξη της συνάντησης ο εκπρόσωπος του Υπουργείου κ. Δημόπουλος δήλωσε ότι «Έγινε κατανοητή η έκταση του προβλήματος τόσο για την περιοχή μας όσο και των όμορων νομών» και τόνισε ότι «βασικό μέλημα τους είναι η προστασία και η ασφάλεια των ανθρώπων». Δεσμεύτηκε τόσο για άμεσα μέτρα βάση αξιολόγησης των προτάσεων και ενημέρωσης της πολιτικής ηγεσίας, όσο και για μακροπρόθεσμα που αφορούν το εθνικό σχέδιο διαχείρισης της αρκούδας στη χώρα μας.

 

Στη συνάντηση που διήρκησε περίπου τρεις ώρες συμμετείχαν πέραν των Αντιπεριφερειαρχών και της Βουλευτού Καστοριάς, ο Δήμαρχος Νεστορίου, Αντιδήμαρχοι Καστοριάς και Ορεστίδος, ο Γενικός Διευθυντής Δασών Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας καθώς και οι Προϊστάμενοι και εκπρόσωποι των Διευθύνσεων Δασών αυτής, ο Διευθυντής Υποστήριξης Κυνηγητικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης, οι Διευθυντές των ΜΚΟ Καλλιστώ και Αρκτούρου, ο υπεύθυνος υλοποίησης του έργου LIFE Άρκτος Καστοριάς, οι κυνηγητικοί σύλλογοι του Νομού, αλλά και κάτοικοι της περιοχής που επλήγησαν από επιθέσεις του εν λόγω ζώου.