ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Καστοριάς κ. Χατζησυμεωνίδη, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς, την Δευτέρα 21-11-2011 και ώρα 7:30 μ.μ., ευρεία σύσκεψη με τους φορείς του Νομού Καστοριάς, προκειμένου να πραγματοποιηθεί διαβούλευση σχετικά με τον τρόπο αντίδρασης της τοπικής κοινωνίας της Καστοριάς, κατά των αποφάσεων της κυβέρνησης για την αύξηση του ειδικού φόρου στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και την επιβολή ειδικού τέλους στα ακίνητα, αποφάσεις οι οποίες επιβαρύνουν ιδιαιτέρως τους πολίτες και την λειτουργία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον νομό Καστοριάς.

Στη συνέλευση μετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Σαββόπουλος, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Χαρούμενος, ο Δήμαρχος του Δήμου Νεστορίου κ. Γκοσλιόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Άργους Ορεστικού κ. Παπανικολάου, οι επικεφαλείς των Δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης των Δήμων Καστοριάς και Άργους Ορεστικού, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Καστοριάς κ. Καραταγλίδης, καθώς και όλοι οι πρόεδροι των επαγγελματικών φορέων και συλλόγων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Καστοριάς κατέθεσε για διαβούλευση τις εισηγήσεις του, για το θέμα του πετρελαίου θέρμανσης και της επιβολής του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.).

Όλοι οι παραβρισκόμενοι χαιρέτισαν την πρωτοβουλία του Δημάρχου Καστοριάς για την συνάντηση, υπερθεμάτισαν τις εισηγήσεις του και κλείνοντας την συνάντηση αποφάσισαν ομόφωνα να προκληθεί συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, αντιπροσωπείας στην οποία θα μετέχουν:

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας,

Οι Αντιπεριφερειάρχες τον Νομών Δυτικής Μακεδονίας

Οι Βουλευτές των Νομών Δυτικής Μακεδονίας,

Οι Δήμαρχοι του Νομού Καστοριάς,

Εκπρόσωπος του ΕΒΕ Καστοριάς

Εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Καστοριάς, με αιτήματα,

  1. Την προβολή της ιδιαιτερότητας της περιοχής μας, ιδιαίτερα λόγω κλιματολογικών συνθηκών και την διεκδίκηση των παρακάτω αιτημάτων:

  2. Την μη εφαρμογή της εξομοίωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων για θέρμανση με το πετρέλαιο κίνησης στο Νομό μας ή εναλλακτικά, σημαντική οικονομική ενίσχυση των ασθενέστερων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού με κοινωνικά, οικογενειακά, περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια.

  3. Την μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α. στη τιμή του πετρελαίου για την περιοχή μας.

  4. Την χορήγηση κινήτρων για ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων – κατοικιών στην περιοχή μας, όπως και για εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης, και θέσπιση κριτηρίων στο πρόγραμμα ‘’Εξοικονομώ’’, με γεωγραφικό – κλιματολογικό προσδιορισμό σε αναλογία με τις κλιματολογικές ζώνες του ΚΕΝΑΚ, με αναθεώρηση του περιορισμού παλαιότητας και των εισοδηματικών περιορισμών.

  5. Την θέσπιση κριτηρίου ενεργειακής φτώχειας στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων.

  6. Ειδικά για τις επιχειρήσεις, να υπάρξει εξομοίωση της τιμής του πετρελαίου για τις ατομικές και τις εταιρικές επιχειρήσεις.

και για το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.). αποφασίστηκαν:

  1. Στην παράγραφο 6 του άρθρου 53 του νόμου 4021/2011 να προστεθεί η περίπτωση γ) και ο μειωμένος συντελεστής 0,50 ευρώ/τ.μ. να ισχύσει για τους χαμηλοσυνταξιούχους άνω των 65 ετών, τα άτομα με αναπηρία άνω του 67% και τους άνεργους ανεξαρτήτως χρόνου ανεργίας, με οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ

  2. Να καταργηθεί η παράγραφος 11 του άρθ. 53 του εν λόγω νόμου στην οποία προβλέπεται η διακοπή ρευματοδότησης σε περίπτωση μη καταβολής του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. καθώς η παραπάνω ενέργεια καθιστά ανέφικτη τη σύγχρονη διαβίωση των ανθρώπων και προσβάλλει βάναυσα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το τέλος για όσους δεν το καταβάλλουν να βεβαιώνεται και να εισπράττεται μέσω της αρμοδίας ΔΟΥ.

  3. Να διατηρηθεί ο χαρακτήρας του Εκτάκτου και να μην ισχύσει όπως σχεδιάζεται για τέσσερα χρόνια.